Няколко неща се откроиха по време и след мача между ЦСКА и Лудогорец. Някои от тях бяха забелязани и отчетени веднага, други като че ли някак си се скриха на първо четене.

СИЛАТА НА ДВАТА ПРОТИВНИКА

Това, че Александър Томов наблегна на този факт многократно в изказването си след двубоя означава, че в ЦСКА ще опитат максимално да го експлоатират в своя полза. А фактът е следният: ЦСКА по-никакъв начин не отстъпва спортно-технически на шампионите!

Тук не говорим за организация, финансиране, структура на клуба и т.н. Става дума само и единствено за това, което се случва и вижда на терена. Добре познатите звезди на Лудогорец просто са по-сработени, по-обиграни, по-опитни. Нещо, което предстои да се случи и с този тим на ЦСКА, ако успеят да го съхранят. И да го надградят естествено.

Ако някой се изцепи, че в първите 4-5 мача на Моци с екипа на Лудогорец е забелязал какъв поток от слънчева светлина ще огрее румънеца след време, то той няма да е искрен. Аз мога да кажа, че Оршулич също след сезон-два ще блести, ще се слави неговото име и току-виж получи повиквателна за националния. Макар между този на Хърватия и Румъния точно в момента да има значителна разлика в класите.

Но в съботния следобед участника в Шампионска лига по нито един критерий не пребори ЦСКА. След изравнителния гол играчите на Дерменджиев дори рядко преминаваха центъра. Те искаха равния резултат, постигнаха го, решили, че нещата тепърва предстоят да се решават.

Тони Силва развинти героя срещу Базел, Буш, макар и не в най-добрия си вид, принуждаваше постоянно двама в зелено да му се усукват. Жуан Фелипе расте видимо, в този мач също. Стивън Сънди все по-яко държи диригентската палка. Оршулич и Тунчев – блестящи, хърватина направи и няколко технични отигравания, непривични за ръста му.

Капитанът дори можеше да вкара и втори гол, което бе бонус към стабилната му игра в защита. Дивиш спаси единственото положение на гостите, което трябваше да се спасява. Соарес влезе късно, тъй като се бе завърнал едва няколко часа преди мача, но раздвижи играта.

А ЦСКА разполага и с още потенциал – наказани, контузени. Томов каза, че вече в България има два равностойни отбора за първото място, не както досега – само един. Е когато е прав – какво да му кажеш!

НЕРВЕН ЛУДОГОРЕЦ

Шампионите не блестяха на „Българска армия”! За пореден път тази есен. Не блестяха и на „Герена”, не блестяха и в „Надежда”, също на още два-три мача. Стойчо Младенов укори липсата на европейско поведение.

За онези, които ги е тупал седем пъти поред, Младенов винаги ще си е „ревльо”, някак плавно замениха прякора „Тройчо” (нещо не върви все пак) с нещо от сорта на „Ревльото”. Но за поведението на лудогорци бе прав. Ритане, блъскане, постоянно влачене на влакче около съдията. И накрая онзи жест на Ещпиньо.

Кой си ти бе, пич? Кръстил се на родния си град, явно там е най-голямата звезда! Евала, вкара красив гол, ама след това показа и много красив к*р ! Да, точно това показа /вижте снимката, пък си преценете сами/ айде стига сме замазвали със средни пръсти. Така си му викаме - к*р!

Ами онази другата перла, бразилската, дето има един-два вкарани гола в цялата си кариера? Страхотно ритане и слава богу, че все пак уцели топката, че Карачанаков още щеше да вие на лунна светлина!

Да не забравяме и кандидата за Футболист № 1 на България Дяков– без поне едно жълто картонче първо полувреме, стига де, стига де. Съжалявам, Тунчев повече ми прилича на капитан, някак повече му отива. Лудогорец показа нервност! Защо, не знам...

ПУБЛИКАТА

За свободните 2-3 хиляди седалки на стадиона няма какво да добавя. Вече наистина не разбирам. Но останалите заслужават похвала. Този сезон „Армията” никога не е изглеждал по този великолепен начин! И ако на всички им е харесало, то поне половината да отидат и на следващото домакинство, мисля е задължително!

И никога не бих пропуснал грозните нападки над Ангел Петричев след края на мача. Айде, по време на самия мач иди-дойди – възгласи, реплики, към цялата група – това го има. Но това с плюнките бе грозно, това не е моята публика на ЦСКА. Няма как да го толерирам! Не го правете!

СЪДИЙСТВОТО

Най-вече през първото полувреме. Перфектно виждане за червения картон на Мисиджан. За този на Маркиньос – също. На стадиона, по време на коментара си на мача ми се стори, че наказанието за бразилеца бе пресилено. Връщам си думите назад и се извинявам на Таско – заслужено гонене!

Дотук добре. Ето обаче и обратните примери. Спестени жълти картони на Моци, Данчо Минев и Дяков. Спестен червен картон на Кайсара. Пресилен жълт картон на Тони Силва. Толкоз. Предоставям тук място, ако някой с „може-би-не-толкова-червени-очила” пожелае да допише, да приведе примери в обратната посока. Нещо, за което е ощетен Лудогорец. Може и да не съм видял.

ПАК ПЕТ ТОЧКИ. КАКВО СЛЕДВА?

Равният резултат между ЦСКА и Лудогорец най-трудно се анализира. При победа за всеки един от отборите, щеше да е далеч по-лесно. До Нова година има още три мача. Тези на ЦСКА са видимо по-лесни. Ако не сторят някаква височайша глупост, футболистите на Стойчо Младенов ще зимуват с уютен аванс от минимум пет точки.

Което допълнително ще изнерви противника. На него тепърва му предстои и развой в Европа – може да е с щастлив края, но може още повече да понервира когото трябва. Някак си, трудно ще се прогнозира твърда титла за Лудогорец. Няма как, вече и ЦСКА има своята дума.

Да, в Борисовата градина има още куп фактори, които трябва да се изпълнят за да може отбора да се бори и през пролетта. Най-вече парични фактори. Но за тях можем само да гадаем на този етап.

От видяното в събота, ЦСКА няма да даде без бой първото място. Това е гаранция! Да не повярва човек сякаш, ЦСКА издържа повече дори и от Кубрат Пулев срещу Кличко. Повече от пет кръга, въпреки че мнозина специалисти предричаха ранен крах за лидера. А той е такъв от самото начало! Пък вече дори зимата настъпи. Интересно, интересно...