С този наличен състав и потенциал, след поредния кръг в А група, Лудогорец трябваше да води безметежно в класирането с убедителна преднина. Вместо това водения от Рибейро/Ераносян/Дерменджиев тим крета на четвърта позиция.

Мнозина биха казали – какъв е проблемът? Не беше ли така и миналата година, тогава разградчани изоставаха също така много от ЦСКА, но после след Нова година с удивителна лекота наваксаха разликата.

Проблемът обаче е, че тогава имаха за опонент тим, пробит от свои, от чужди, от купища проблеми. Клуб, който месеци преди официалната си процедура по несъстоятелност, започна реалната такава, затиснат от тежестта на тонове дългове и невъзможност да функционира като нормален футболен организъм.

А сега начело е Левски, който няма и грам подобни тегоби, който единствено довършва две неща – сглобяването на състава си и дограмата на сектор А на стадиона си. Общо взето с това се изчерпват грижите на "сините".

И след като един такъв тим, който все пак вижда проблемите си и осъзнава, че така и няма читаво нападение, че все още има накъде да се надгражда и вече ти води с такъв аванс, то в Лудогорец май е дошло време да се постави под съмнение самия "Проект"!

Всъщност, сега дори не е ясно, кой е основният опонент на шампионите, тъй като пред тях освен Левски, са и Литекс, че и Берое. И след всеки кръг, след всяка издънка, чуваме как нямало проблем, как "спокойно, на новите им трябва време".

Онзи ден дори "треньорът с най-нисък праг на гордост на Балканите", подвил опашка и завърнал се набързо като паленце в кошарката - Георги Дерменджиев - заяви след мача с Пирин, че е изключително доволен от облика, който е видял на терена във въпросния мач!

Шок и ужас! Този мултимилионен проект трябва да утрепа последния в класирането с 5-7 гола, че и нагоре! Това е напълно нормално, има го във всяко първенство. Това показва реалната разлика в класите, в бюджета, във възможностите. Едните се целят в титла, другите да оцелеят.

Ако вземете произволно всеки един от основните 10-15 играчи на Лудогорец, той спокойно може да бъде водещ играч и звезда във всеки един от останалите тимове в А група. Футболисти като Кафу, Натанаел, Сисиньо, Лукоки, Препелица, Ангуло, Мишо Александров и много други от седмици наред се редуват за мачове с екипа на Лудогорец 2 в Б група.

А вече още по-шокиращото е, че този отбор, който се състезава в Б група, в момента е на 12-та позиция там. Мисля, че най-логичното нещо бе, той да е пълно копие на ЦСКА във В група – сиреч, пълен актив и унищожителна голова разлика.

Сякаш тук някъде вече окончателно изпъкна основният проблем на този Лудогорец. А именно – наличието на прекомерно количество скъпи играчи, които просто нямат възможност за изява. Случва им се по един-два мача на месец.

Няма ли натоварен график, това води до обезличаване, до излизане от форма, до появата на вътрешни скандали, на неща, които просто няма как да бъдат избегнати поради наличието на мачове.

На всичко това дойде и срамното отпадане от турнира за Купата на България, което лиши Лудогорец от още няколко мача за сезона. Е това наистина превърна разградчани в най-безсмислено скъпоплатената команда в първенството.

Щял да се обиграва здрав отбор за догодина, за Шампионска лига... Глупости – вероятно в тази теза вече не вярват дори Домусчиеви, Петричев и останалите около тях, камо ли ние другите. Каква Шампионска лига? С това темпо Лудогорец може да изпусне и евротурнирите като цяло и това дори вече не бива да предизвиква ехидни усмивки в Разград.

Инатът след провала с Милсами да се демонстрира здрав напомпан мускул и да се купят половин дузина вносни играчи е на път да изиграе лоша шега не само на настоящия сезон, а на целия "Проект Лудогорец".

Многократно сме гадаели как би изглеждал този проект при първият сериозен провал, при грамадно сътресение, при НЕставане шампион при този потенциал? Каква би била реакцията на Кирил Домусчиев?

Видно е и още нещо, свързано с него самия. Почти ежедневните му интервюта на всякакви други икономически, политически и социални теми, но не и на футболни, показват, че на бизнесмена мястото във ВИП-а на Арената в Разград вече му е доотесняло, май му е скучничко.

Не съм следил внимателно, но е възможно да е пропуснал някой и друг мач напоследък. Нещо, което до миналата година почти не си позволяваше. Така е, като ги няма Реал Мадрид и Ливърпул, вече май не е интересно. Няма го дори вътрешният дразнител ЦСКА. За 3-4 години по оста "Българска армия"-Разград се възбуди такова напрежение, че сега няма как да не се чувства липсата му.

Та да се върнем на въпроса – това, което се случва, симптом само за един сезон ли е или завинаги? Това, че след Ераносян не се направи опит за този път сериозно име от чужбина, а се привика пак чичо Жоро, говори за безпомощност, за апатия, за "ами, дреме ми какво ще става".

Трибуните по време на домакинските мачове остават все по-празни, вече дори бъзикът с "Трибуна Моци" не е интересен. На терена самият Моци, заедно с капитана Дяков, продължават да си получават редовно жълти картони и на никого явно от това не му пука. Те няма как да бъдат светлият пример за останалите.

Ако решим да теглим някаква черта, излиза, че Лудогорец е вдигнал бялото знаме. При това без бой. Левски изглежда сигурен първенец, най-вече и защото не се вижда кой ще му посегне. По една или друга причина. Най-лесно би било през зимната пауза да има една солидна разпродажба и Лудогорец просто да довърши сезона.

Да, вече не е като миналата година, едва ли Лацио ще даде 10 милиона за Георги Терзиев, особено ако попадне на клипче с онова му изпълнение в Хърватия, едва ли и за другите има много кандидати, поради простичката причина, че няма къде да бъдат гледани.

И ако всичко с т.нар проект в североизтока приключи в рамките на една петилетка, ще бъде повече от разочароващо. Защото надеждите бяха за нещо далеч по-трайно. Всичко това ви звучи като прибързан извод?

Като "гледай си ЦСКА-то, не се бъркай в работите на Лудогорец"? Хм, добре, на мен така ми изглежда. Може и да греша, но безмоторното летене на 4-кратните шампиони продължава. И само изключително опитен пилот може да опита някакъв остър завой или меко кацане. А такъв на борда в момента не забелязвам!

-------------------

Следвай Ники Александров в личния му Фейсбук профил