Разпада ли се Лудогорец? Основният въпрос, който изниква в главите на футболните фенове в България, следящи информационния поток от Разград. На този етап потокът е свързан напускащи без пари основни футболисти и с преговори за продажба на други основни играчи. На база фактите въпросът, поставен по-горе, изглежда логичен.

До този момент лесно и някак очаквано багажа си събраха Роман Безяк, Даниел Абало и Александър Барт. Преди година първият бе оценяван на милиони евро, вторият вкара няколко изключителни гола в Шампионската лига и българското първенство, а Барт спечели шестата поредна титла. От където и да го погледнеш основни играчи. В този списък може да сложим и Фабио Ешпиньо, който все още е на кантар – ще подпише или няма да подпише. Потвърдени преговори за продажба водят Кайсара и Георги Терзиев, Владо Стоянов винаги е заподозрян като опция за интерес от чужбина. Може да има и други, за които все още няма излязла информация.

Разпад ли е всъщност това? Отговор на този въпрос може да има само и единствено след края на трансферния прозорец, когато реално стане ясно какви футболисти ще привлече Лудогорец. Трябват играчи по-добри от тези, с които отборът се разделя. Това е неоспорим факт, но е факт, че тяхното привличане е доста сложна задача. Класни играчи трудно идват в Разград и това също е неоспорим факт. Причината не са нито парите, нито опциите за успех. Наложени футболисти предпочитат да заиграят в средняшки отбори в Испания и Франция вместо да се забият в малкия Разград. Със сигурност, ако Лудогорец бе софийски отбор, трансферите щяха да са по-лесни. Това обаче е леко отклонение от темата, но е важно да се отбележи. При преговорите Лудогорец може да лавира с пари, бонуси и премии, но с мястото на труд - не.

Истината е, че на Лудогорец бе нужно освежаване. Дори една по-тотална промяна, защото сегашните футболисти се изчерпаха. Ако не всички, то по-голяма част от тях. Изчерпаха се емоционално, изчерпаха се и футболно. Когато за четири години печелиш всичко и играеш мачове с Реал Мадрид и Ливърпул вече почти нищо не може да те задържи в Разград. Голяма част от играчите имат нужда от промяна, друга част пък все още търсят своето „себе си“ в Лудогорец. Може да получат шанс да го покажат, но може и да не получат.

Реално погледнато Лудогорец вероятно ще има най-трудното лято, защото очакванията са високи, а кадровата промяна се случва и най-малкото е необходимо да се случва. Шампионите имат твърде малко време – 40 дни, за да влязат в битките за Шампионската лига както подобава, а тези битки са изключително важни. Най-важното нещо за Лудогорец е да влезе в групи. Тук дори не е от такова голямо значение дали ще са групи на Шампионската лига или Лига Европа. Лудогорец има две битки срещу непоставени отбори, за да си гарантира евромачове до Нова година. Всичко друго ще се счита за провал. Каквито и трансфери да направи Лудогорец то те ще бъдат насочени към Европа, а българската А група може да остане отново някак между другото.

Разпада ли се Лудогорец? Така изглежда на пръв поглед, но по всъщност истината е съвсем друга. Лудогорец тръгва на живително освежаване, а дали ще успее ще покаже само времето.