Последните десетина дни българския футбол не генерира интересни събития и новини. Най-любопитна бе пресконференцията на ЦСКА, на която „червените“ обявиха ново сътрудничество с една от веригите магазини за продажба на спортни стоки, което пък е свързано и с новата екипировка на „армейците“. Събитие, което със сигурност отвори тема за размисъл.

Маркетингът във футболните клубове започва лека-полека да се пробужда. Дейност, която в Европа и света генерира невероятни обороти и е основно перо в бюджетите на големите клубове. Дейност, която с лека ръка бе пренебрегвана през годините и бе само някакво мижаво допълнение към парите, които наливат собствениците. Забелязва се обаче една положителна тенденция, която трябва да бъде развита.

Шампионите от Лудогорец първи стартираха по-мащабна маркетингова стратегия, която наля в клуба близо милион лева през последната календарна година. Да! Със сигурност тя бе обвързана и с резултатите, които разградчани постигнаха, но за клуб с нова и несигурна фенска маса цифрите са направо убийствени. Цифри, които трябва да бъдат като детска игра за грандовете Левски и ЦСКА, които имат своите привърженици във всяка точка на България.

Изключително притеснително звучи признанието на Александър Тодоров, че за 2014 ЦСКА е генерирал едва 150 000 лева приход от фенартикули. Това е крайно недостатъчно дори звучи малко смешно на база фенската маса, традициите, а и чисто футболното представяне през годината. С извинение, но подобна сума може да генерира всеки един маркетингов специалист над средно ниво, ако поработи малко да кажем с Добруджа или Ботев Враца. И тук говорим дори за човек, който не е толкова навътре във футбола, но е на ти с маркетинга. Такива хора в клубовете трябва да се гледат като писано яйце.

Със сигурност новото сътрудничество, което ЦСКА обяви е крачка напред. Подобна стратегия за обвързване с голяма спортна верига може да бъде само от полза. Лудогорец стартира такова сътрудничество с една от големите вериги, ЦСКА продължи с другата. Остава Левски също да влезе в подобни договорни отношения, за да може да продължи чудесната инерция, която натрупа в годината на 100-годишнината. Със сигурност „сините“ са реализирали чудесни приходи, но дори и при тази добра икономическа среда, продиктувана от юбилея, се забелязаха проблеми - например недостатъчно количество на юбилейните фланелки при свръхтърсене, водещо до пропуснати възможности за реализация на продажби.

Водещите клубове са длъжни да използват маркетинговите лостове, за да генерират допълнителни приходи. Същото се отнася за пловдивските тимове Ботев и Локомотив, които имат потенциал да се развиват в тази насока, въпреки че „канарчетата“ могат да се похвалят с добър приход за годината по това перо от над 200 хил. лева.

Маркетинговите специалисти трябва да бъдат много внимателни и в ценообразуването, защото може да се получи сериозно обезценяване на марката, ако се търсят прекалено ниски цени с цел задоволяване на желанията на потребителите. Това е фактор, който специалистите в клубовете не трябва да неглижират, защото в дългосрочен план ще си окаже своето негативно влияние.

Всъщност запитвали ли сте се кои фенски артикули са най-търсени и генерират най-сериозни печалби за клубовете? Със сигурност това не са официалните фланелки. Те са важен елемент, но не и основен източник на печалба. Нещо като веригите за бързо хранене, които генерират печалбата си най-вече от напитките, а не толкова от сандвичите. Така е и във футболът. Шалчетата и календарите са нещата, които носят основните приходи. Същото може да се каже и за по-дребните фенски артикули, които са по-ниска единична цена, но в нея се генерира по-голяма печалба.

В крайна сметка, както се казва – маркетингът му е майката, а клубовете трябва много бързо да активизират тези си звена за сериозна работа, защото пазар има, въпреки лошото общо ниво на футбола.