През есента, когато Лестър изглеждаше само временно настанил се на първото място във Висшата лига, домакинът на предаването "Match of the Day" по "Би Би Си" Гари Линекер се зарече да презентира първото предаване през следващия сезон само по слипове, ако "лисиците" станат шампиони на Англия.

Честно казано, бих направил същото, дори и нещо по-шокиращо, ако Лудогорец не стане шампион за пети пореден път в България. Убеден съм, че разградчани ще бъдат на върха и през май, не заради изваждането на Литекс, което уби интригата в първенството, не заради някои спорни съдийски отсъждания, не и заради четирите поредни победи през пролетта, а просто защото момчетата на Георги Дерменджиев са безспорно най-класният (и то много, много напред) в сравнение с тимовете, които останаха в осиротелия ни шампионат. 

Тъкмо затова и понеже имах възможност да коментирам двубоя в Благоевград, искрено се ядосах на това, което се случи там, а и на това, което се случи впоследствие. Да, иде реч за нарушението на Венци Керчев, за което той получи само жълт картон.

Веднага след мача започна трескаво издирване на отговорни фактори, които да ни убеждават как при тази ситуация не бил изпълнен един от четирите критерия за показване на червен картон (пълен контрол на топката от страна на нападателя, дистанция до вратата, посока на топката и разположение на защитниците и вратаря). Били покрити три от тях, но не и критерият за контрол на топката, защото контролът след отиграването е спорен и е възможно Владислав Стоянов първи да играе с нея.

Добре, просто бих попитал как би могъл да бъде изпълнен този критерий при положение, че тъкмо нарушението не дава възможност на очевидно стигащия първи до топката нападател на Пирин да я овладее и съответно двама от благоевградчани да излязат сами срещу стража на Лудорогец. Все едно, приключвам с конкретиката и залягам смело над правилата, за да бъда по-подготвен следващия път. 

Идеята ми е друга - да приемем, че Станислав Тодоров бе изгонил Керчев при резултат 1:0 за Пирин, или пък "орлетата" бяха вкарали някое от прекрасните положения , които сътвориха, докато имаха пълно превъзходство през първото полувреме. Бъдете сигурни, че при пасив от два гола или пък с човек по-малко, Лудогорец много трудно щеше да обърне тази среща. Просто Пирин надигра тотално шампионите до грешката на Янко Сандански.

И какво щеше да се случи, ако разградчани бяха загубили? Абсолютно нищо! Те пак щяха да станат шампиони, още веднъж – просто защото са най-добрият отбор в А група. Пиша това не за друго, а защото наистина не виждам нищо лошо и нищо ненормално в това колкото и класен да е даден тим, той да няма ден, да не е максимално мотивиран (предвид постоянно увеличаващия се аванс на върха), да бъде вторият по сила на терена в даден период от време… и да загуби.

Дори си мисля, че загуба или равенство на Лудогорец в Благоевград щеше да е от полза на шампионите. Защото ако се върнем към тези четири победи от началото на пролетта, в нито една от тях "зелените" не доказаха от първата до последната минута, че играят на върха на възможностите си.

А предвид класата (всъщност липсата ѝ) в А група, Лудогорец ще е на първото място и така – имам предвид с 30-40% от потенциала си. Защото тимът наистина играе с толкова от качествата си. Ако не се лъжа дори самият Георги Дерменджиев призна след победата срещу Локо Пд, че футболистите му са спестили силите си през второто полувреме.

Не, че това е повод за притеснение в А група, но примерът "Милсами" вярвам, че не е и не би трябвало да бъде забравян. А защо се стигна дотам – със сигурност една от причините е, че "зелените" не изиграха повече от два-три завързани двубоя и през миналата пролет.

Така че е много хубаво да възхваляваме непобедимия отбор и да търсим начин да предизвикаме благоразположението на силните, но лично аз предпочитам да видя час по-скоро Лудогорец да играе така, както ще играе в квалификациите за Шампионската лига през следващия сезон. Вярвам, че и треньорът и собственикът също биха били доста по-доволни…