Защитникът на Лудогорец Йордан Минев говори пред Гонг по време на лагера в Испания. През сезона Минев донесе първата победа за български отбор в Шампионската лига, след като вкара във вратата на Базел. Той е един от най-постоянните играчи в Лудогорец, а и е основен футболист и в националния тим на България. Бранителят говори за битката с ЦСКА, своето бъдеще в Лудогорец, националния отбор и спомените от Шампионската лига.

Данчо, изиграхте четири контроли, остават още три, на какъв етап е подготовката на Лудогорец?

Подготвяме се добре, сериозно. Започваме да навлизаме във форма. Радващото е, че нямаме контузени до момента и се надяваме да няма и до края. Няма как да се дават оценки за първите 4 контроли. Важното е да се трупат минути и ритъм.

Тази година няма нови футболисти, няма и много напускащи. Това полезно ли е за отбора?

- Полезно е това, че няма сериозно текучество в отбора. Както се казва знаем си и кътните зъби. Вижда се, че играем с лекота. Ако прецени ръководството, че има нужда от нови ще се вземат.

Сега няма да имате мачове в Европа. Това плюс или минус ще бъде, защото миналата година след отпадането от Лига Европа имаше спад в играта ви?

- Това, че няма да има мачове в Европа от една страна ще е плюс, тъй като няма да има толкова умора у нас. Надявам се, че и на двата фронта (б.а. Титла и купа) ще сме първи и отново ще играем в Шампионска лига. Наистина футболът в Шампионска лига е друго измерение и от друга страна ще липсва тръпката.

Преживя ли голът, който отбеляза срещу Базел?

- Да, много бързо. Аз не съм от хората, които летят в облаците. Забравих още след 2-3 дни еуфория.

Подписа нов договор с Лудогорец. Как виждат твоето бъдеще и може ли да завършиш кариерата си в Разград?

- Играя докато съм здрав. Ако не са доволни от мен събирам си багажа и си тръгвам. Аз не съм човек, който да стои тук и да си вземам заплатата. Искам да играя. Според мен имам още 2-3 години да играя добър футбол. Ако са доволни от мен защо да не завърша кариерата си в Лудогорец.

Доста се говори за повиквателните за контролата на националния отбор. Искаш ли да заминеш и да играеш с Румъния?

- Ръководството ще реши кой да замине и кой не в националния отбор за контролата с Румъния. Всичко е в техни ръце. От моя страна няма проблем и в двата случая. 

Как оценяваш шансовете в квалификациите?

- Трудно ще е след загубата от Малта. Петев е добър треньор и се надявам, че ще направи добър отбор и да се борим до край. Сега няма смисъл да си правим сметки да бием този или онзи. Играем мач за мач пък каквото стане.

Да се върнем на българското първенство и битката с ЦСКА. Какво очакваш от нея?

- Ако играем нашия си футбол няма кой да ни спре. ЦСКА не е лош отбор обаче не са от нашето мерило. 

Мачът на „Българска армия“ тази есен бе много напечен. Какво стана тогава?

- Преди мача  техния треньор две седмици говори постоянно „Лудогорец това, Лудогорец онова“, настрои хората срещу нас. Видяхте, че не се игра футбол, а приличаше повече на селско дерби. Надявам се през новия шампионат да няма такива простотии. Те искаха да вкарат мача в това русло, защото знаят, че когато сме изнервени, не играем добре. Ние обаче показахме, че сме мъжкари и стъпихме здраво.

Извадихте ли си изводите от мачовете в Шампионска лига за нивото на развитие на отбора?

- В Шампионската лига се видя, че като махнем мачовете с Базел там и с Реал в Мадрид, нито един отбор не ни надигра. Това показва, че Лудогорец играе добър футбол и върви нагоре. Ние нямахме късмет в тази група. Имахме положения с Ливърпул при 0:0, после дузпата. Надявам се в новата Шампионска лига да излезем от групата.

Ще стане ли Лудогорец шампион за четвърти път?

- Вярвам, че ще е шампион. Даже съм убеден.