Шампионът на България Лудогорец прекъсна серията си от две поредни загуби във всички турнири и надигра Ботев в Пловдив с 3:1 в среща от 28-ия кръг на А група. Тимът на Георги Дерменджиев показа сериозен напредък в ефективността пред гола за разлика от срещите с Берое и срещу Левски в полуфиналите за Купата, като до голяма степен си свърши работата още до почивката, когато постигна аванс с 2:0.

Жуниор Кишада реализира две от попаденията за "орлите", а третото беше дело на друг бразилец - Вандерсон, докато Томаш Иршак зарадва феновете на "канарчетата" в края с ювелирно изпълнение от дистанция.

Гостите започнаха срещата повече от ударно, като само след 15 секунди разтресоха гредата, а минута по-късно отбелязаха и първия гол. Първо Мисиджан надигра елегантно Гамаков отляво и навлезе мощно по крилото и сви топката към точката на дузпата, където Марселиньо стреля от движение и нацели левия стълб. Във втората минута обаче нищо не можеше да спаси шашната защита на домакините, след като Гамаков вместо да изчисти центриране от фланга, достави кълбото право на крака на Кишада. За нападателя не бе проблем от 6-7 метра да разстреля Стаховяк за 1:0.

„Жълто-черните“ намериха сили да се отърсят от негативните емоции и изравниха играта, ала в 25-ата минута само навременната намеса на Златков ги спаси от ново попадение. Кайсара изведе Кишада зад отбраната на Ботев, а при положението остана впечатление, че съдиите пропуснаха засада на нападателя. Той обаче подходи леко лежерно към ситуацията и точно преди неговия удар Златков дотича и изби в корнер.

Домакините пропиляха най-добрата си ситуация в 29-ата минута, когато Иршак центрира отлично от пряк свободен удар. Подаването му бе насочено малко зад точката на дузпата, където непокрити останаха Златков и Балтанов. Последният стреля много добре с глава, ала топката прелетя на сантиметри покрай дясната греда на застиналия Владо Стоянов.

Шампионите нанесоха тежкия си втори удар три минути преди почивката. Кайсара отново се включи в градежа на атаката и с прехвърлящо подаване изведе Кишада само със Стаховяк пред себе си. Златков се опита да отнеме топката, но не можа, а бразилецът завърши технично с външен фалц в далечния ъгъл.

Логично резултатът доста поуспокои шампионите през втората част, но пък страстите на терена останаха високи, като само секунди след началото съдията трябваше да успокоява Светослав Дяков и Филип Филипов, които влязоха в остро пререкание.

В 55-ата минута Ботев сам опропасти един от редките си шансове, който бе създаден с добри действия на скорост през центъра. Иршак и Огнянов раздвижиха добре топката, преди тя да стигне до Божидар Васев в наказателното поле. С гръб към вратата, крилото тръгна да се обръща и да върви наляво, за да си отвори коридор за стрелба. В същия миг и Филип Филипов се засили да стреля, което завърши с комичен сблъсък между двамата и провален шанс.

Шампионите можеха да прибавят трети гол на сметката осем минути по-късно, когато отнеха топката в половината си, а Кайсара веднага я прехвърли към Върджил Мисиджан. Холандецът бе оставен ек на ек срещу Йордан Христов и на няколко пъти го залъга ефектно, ала шутът му от 12-13 метра отиде право в ръцете на Стаховяк.

След тази ситуация имаше един продължителен отрязък от мача, в който изглеждаше, че Ботев започва да се примирява с поражението. Мариян Огнянов раздвижи своите с опасно изпълнение от дистанция в 78-ата минута, когато намери топката от ждроб извън наказателното поле и я насочи под гредата. Владислав Стоянов не допусна параболичният удар да го изненада и боксира в корнер.

Секунди по-късно пловдивчани вкараха малко скорост в действията си и само трагичният удар на Лазар Марин ги провали. Божидар Васев бе изведен отдясно и намери начин между трима съперници да подаде към своя съотборник, който бе сам на границата на наказателното поле. Въпреки времето, което получи, Марин шутира много слабо и далеч в аут покрай левия стълб.

Буквално в следващата атака за втори път в срещата Лудогорец тресна греда, като този път Браян Ангуло се отчете с красив рейд отляво. Колумбиецът елиминира Васев и тръгна към наказателното поле, където се справи с още един съперник, преди да потърси близкия горен ъгъл. Кълбото не бе във възможностите на Стаховяк, който изгледа как то отскача от напречната греда.

В 86-ата минута трите смени в състава на „орлите“ - Юнес Хамза, Христо Златински и Вандерсон изработиха третия гол във вратата на Ботев. Първо тунизиецът се пребори с двамата централни бранители за един дълъг пас, а топката се озова у Златински, който без забавяне я прехвърли към Вандерсон отляво. Бразилецът укроти елегантно в наказателното поле, а със следващото докосване я закова под сглобката за 3:0.

Ботев защити честта си 120 секунди по-късно с гол-красавец на Томаш Иршак. Лазар Марин игра чудесно отляво, където проби по аутлинията и извади топката към дъгата, където чехът я посрещна с левия крак и я насочи неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата, с което си заслужи аплодисменти дори и от Владо Стоянов.

Така Лудогорец поне временно има преднина от 8 точки пред втория Локомотив София (50 т.), който днес гостува на Литекс. Ботев пък все още чака първа победа в плейофите, като дотук тимът има три загуби и три ремита.