Лудогорец, набор 2000 г., се представи много силно на традиционния юношески турнир „Франко Галини“ в италианското градче Порденоне. Момчетата на Радослав Комитов и Диян Ангелов стигнаха до полуфинала, където несправедливо отпаднаха с дузпи от бъдещия шампион Милан. Преди това талантите записаха пет победи, две от които след изпълнение на дузпи в 1/8-финала и ¼- финала, без да допуснат гол в шесте мача - Силкеборг 1:0, Ливентина 2:0, Пазиано 4:0, Макаби Тел Авив 4:3 дузпи (0:0 редовно време), Литва 4:3 дузпи (0:0 редовно време) и Милан 3:5 дузпи (0:0 редовно време).

Ден след приключване на турнира сайтът на Лудогорец публикува интервю с треньора Радослав Комитов. Ето неговото мнение за представянето на талантите от школата на шампиона в мачовете от надпреварата.

Г-н Комитов, каква е оценката ви за представянето на отбора на турнира „Франко Галини“?

Като цяло се представихме повече от добре. Можехме да постигнем нещо още по-голямо, но за съжаление не успяхме. Не ни достигна още малко опит и класа в завършващата фаза пред противниковата врата. Иначе щяхме да играем финал. Мога да отбележа нещо изключително позитивно, което се случва за първи път в турнира – Лудогорец не допусна гол в шестте мача, които изиграхме. Все пак срещнахме Милан, шампиона на Израел Макаби, националният отбор на Литва и др.

Какво бе нивото на отборите в надпреварата?

Този турнир се провежда от 24 години. Тази година имаше страшно много силни и равностойни тимове от всички страни – Милан, Удинезе, Аталанта, Емполи, Партизан, националния отбор на Литва, националния отбор на Унгария. Мога да кажа, че всички мачове бяха изключително полезни за нас. Сблъскахме се с различни стилове на игра. Някои ни пресираха, бяха агресивни. Други действаха на контраатака. Всичко това бе от голяма полза за нас, треньорите, както и за момчетата.

Бяхте много близо до сензационно отстраняване на Милан на полуфинала?

Стояхме много добре в този мач. Почти през цялата среща нямаше голови положения пред двете врати. Реферът даде шест минути продължение, като в третата минута имахме уникален шанс да открием резултата, но липсата на повече увереност и опит в нашия играч даде възможност на противниковият вратар да спаси въпросното положение. В същото време съдията подмина доста нарушения в наша полза около наказателното поле на Милан. Подобни фаулове обаче даде в полза на италианците. Всички спорни ситуации в единоборствата се отсъждаха в полза на противника. А това предвид класата на Милан бе предимство за тях. 

От представянето в кой двубой сте най-доволен?

Като цяло играхме много добре срещу националния отбор на Литва на четвъртфинала. А като тактически изигран мач във фаза защита бих отличил полуфинала срещу Милан. На финала италианците с лекота победиха тима на Любляна с 2:0.

Кой от талантите бихте отличили ?

Не искам да давам персонални оценки. Всяко едно от децата се постара да даде най-доброто от себе си. Играхме срещу силни съперници, но никое от момчетата не беше притеснено. Напротив – всички действаха със самочувствие и бяха уверени в своите възможности.

Има ли деца в набор 2000 г., които имат потенциал да стигнат до мъжкия отбор?

Със сигурност. Има деца, които биха могли да играят професионален футбол на средно и високо.