На официалната пресконференция преди дебюта на Лудогорец в Шампионската лига срещу Ливърпул Михаил Александров каза нещо много интересно - „Лудите неща са записани в нашия клуб не само като име, а се превръща в традиция“. Мисъл, която в часовете след мача на „Анфийлд“, отново изплува с пълна сила. Мисъл, която те кара да се замислиш и да направиш равносметка, която изглежда впечатляващо.

Лудостта на един отбор продължава, продължава и драматизма, с който явно вече са закърмени мачовете на този отбор не само в Европа, но и в България.

Ако направим кратка рекапитулация на срещите на Лудогорец, фактите ще ни ударят в главата.

Няма как да оставим на страна първите две титли в България, които бяха спечелени по рядко драматичен начин (победа срещу ЦСКА в последния мач първата година, драматична загуба от Левски на Герена с гол в 90-ата минута и последвала издънка на „сините“ в последния кръг втората година).

Истинските емоции обаче са в европейските клубни турнири, където българите натрупаха 25 мача. Там драмата е пълна, а определени моменти те кара направо да настръхваш.

За какво всъщност говорим. Ако се върнем 3 години назад във времето няма как да не се сетим за нелепото отпадане от Динамо Загреб с голът в 98-ата минута. Мачът в Разград също носи определения драматизъм. Тогава хърватите изравниха в 90-ата минута. Явно тези две дебютни срещи белязаха последвалото участие на отбора в Европа, което продължава да преминава под този знак и до днес.

Ето какво се случи след драмите срещу Динамо.

Година по-късно Лудогорец стартира участието си с гостуване на Слован, поведе в резултата, но допусна обрат с две попадения след 85-ата минута, от които едното от дузпа в продълженията. Реваншът се разви по план.

Последвалите мачове с Партизан обаче не избягаха от белега, който става запазена марка за Лудогорец. Обрат от 0:1 до 2:1 в Разград и изключително емоционален реванш, в който българите спечелиха с дузпа в 90-ата минута. Мачовете с Базел минаха по-спокойно, тъй като швейцарците показаха класа, която не позволи изненада, въпреки че двубоя в България също мина през обрати.

Групите в Лига Европа също се запомниха. Гол от центъра срещу ПСВ, изключително изпълнение на пряк свободен удар от Златински срещу Черноморец в Одеса. Треперене до последно в реванша срещу украинците.

Така дойдоха и мачовете с Лацио. Именно срещу италианците дойде и апогеят на страстите, но до миналата година. Победата в Рим бе приета по-скоро като изненада, но не и на база играта на отбора. Реваншът в София бе изключителен. Италианските орли поведоха с 0:2, Лудогорец с кански мъки изравни, но Лацио отново стигна до гол малко преди края. Дойде 90-ата минута, в която изритана напред топка някак стигна до Кишада и дребният бразилец я мушна във вратата. Момент, който трудно може да бъде забравен.

Емоциите продължават и тази година. Реваншът срещу Партизан премина от 0:2 до 2:2, червен картон за съперника и сериозни въпросителни за класирането. Срещите със Стяуа пък излизат от всички норми. Особено реваншът, който впечатли всички футболни фенове. Мачът в Букурещ също завърши драматично с гол за съперника в края на срещата.

Така дойде и Ливърпул в групите на Шампионската лига. Всички видяха какво се случи и на Анфийлд.

От 25 мача в Европа 13 могат спокойно да влязат в графата „Луди мачове“... Лудостта със сигурност ще продължи. От тук нататък трябва да се запитаме само едно – Кой ще е следващия емоционален мач на българския шампион.