Българският шампион Лудогорец започва така жадуваното си участие в Шампионската лига. Футболистите на треньора Георги Дерменджиев излизат тази вечер на легендарния „Анфийлд“ в сблъсък срещу английския колос Ливърпул. Мачът е първи и за двата тима от борбата в група B на тазгодишното издание на турнира, а стартът ще бъде даден в обичайния час за тази надпревара 21:45.

„Мърсисайдци“ се завръщат в най-комерсиалния клубен турнир след петгодишно отсъствие. Последният мач на Ливърпул в Шампионската лига бе на 9-ти декември 2009 година, когато „червените“ загубиха у дома от италианския Фиорентина.

Освен, че мачът е първи за английския тим след толкова дълга пауза, двубоят е и с историческо значение за домакините. Възпитаниците на мениджъра Брендън Роджърс ще търсят своята победа номер 100 в най-силната надпревара на Стария континент.

"Червените" са изиграли 175 мача в най-престижния европейски клубен турнир, като досега са спечелили 99 от тях. Равенствата са 39, докато загубите са 37 и сега се преследва закръглянето на броя на победите.

За Лудогорец мачът също е с историческо значение. Това е първият двубой на тима на толкова високо ниво. След отлично представяне в Лига Европа през миналия сезон, българският първенец се превърна в една вторият роден клуб, класирал се за групите на Шампионската лига след Левски през сезон 2006/2007.

The Kop

източник: Gulliver/Getty Images

Двата тима влизат в двубоя след загуба и победа в родните си първенства. Ливърпул изненадващо допусна поражение от Астън Вила на своя „Анфийлд“ и днес ще търси реванш пред своите фенове. От своя страна пък, привържениците на домакините обещаха впечатляваща хореография преди първия съдийски сигнал.

Лудогорец записа успех над Ботев Пловдив, но наставникът на разградчани Георги Дерменджиев има да решава проблеми около стартовия си състав. Специалистът обяви, че на вратата със сигурност започва привлечения преди два дни вратар Милан Борян. В центъра на отбраната най-вероятно ще действат героят на тима Можи, както и Александър Александров, който ще замени невъзстановения Георги Терзиев.

Георги Дерменджиев

източник: Gulliver/Getty Images

Имаме потвърждение от УЕФА за Милан Борян. Той ще пази срещу Ливърпул. Не може да си позволим да допуснем грешка. Всичко е съгласувано с УЕФА. „Анфийлд“ е митичен стадион. Ливърпул е с голяма история. 5 пъти носител на тази купа. Изпитваме респект и към отбора, и към стадиона. Още след като преодоляхме Стяуа казахме, че ще спечелим точки. От кой отбор и колко е трудно да се каже. Ние сме горди като отбор, че играем в Шампионската лига. За нас е чест, че ще играем срещу Ливърпул. Надявам се, че от шестте мача ще спечелим точки. Играеш така до колкото ти разрешат. Нашия отбор има изграден стил, така както и Ливърпул. Ние ще се опитаме този стил, който го имаме да играем и ако се наложи ще се защитаваме. Ние принципно играем атакуващо. Ще направим всичко възможно да атакуваме добре. Най-важното в мача Ливърпул – Астън Вила бе това, че треньорът на домакините съхрани някои футболисти за нашия мач“, коментира Дерменджиев преди мача.

Брендън Роджърс

източник: Gulliver/Getty Images

Мачът срещу Лудогорец ще бъде труден за нас, както всичко мачове на това ниво. Лудогорец игра отворен, атакуващ футбол. Те са топ отбор в България, но всичко зависи от нас. Спечелихме си правото да играем в Шампионската лига и се вълнуваме. Пет години извън този турнир е много време за клуб като Ливърпул.Очаквам Лудогорец да играе атакуващо в България, но няма да се учудя, ако останат по-дефанзивно в защита. Интересува ме най-много играта на Ливърпул, а не тази на противника. Тук започваме агресивно и бързо, стремим се да вкараме бърз гол, срещу Вила това не се случи, дори може да получим гол и това да обърка сметките. Срещу Вила нямаше движение в атака, което доведе до негативния резултат. Лудогорец може играе на контраатака или да разчита на статични положение. Видях всичко, което се случи в мача със Стяуа. Голът в 90-ата минута. Ситуацията с вратаря, това че централния защитник игра като вратар при дузпите. Това бе изключително приятно за гледане като футболен фен. Отчитам, че Лудогорец работи в последните години и заслужават да бъдат в групите на Шампионската лига. Предполагам, че ще бъдат развълнувани, че ще играят на този стадион. Уважавам Лудогорец, така както Реал Мадрид, коментира от своя страна Роджърс.",

Вероятните състави на Ливърпул и Лудогорец

източник: Gong.bg

ЛИВЪРПУЛ – ЛУДОГОРЕЦ

Шампионска лига, първи кръг от груповата фаза

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул

Рефер: Матей Юг (Словения)