Лудогорец продължава да пише историята на българския клубен футбол. Разградчани се превърнаха в първия български отбор записал победа в груповата фаза на Шампионската лига. Лудогорец тотално надигра Базел, който игра повече от 70 минути с човек по-малко и заслужено спечели с минималното 1:0. Българският шампион изстрада своята победа с гол на Йордан Минев във втората минута на добавеното време на срещата.

Мачът започна с поделено надмощие. В първите десет минути от срещата двата отбора си размениха по няколко по-остри атаки, които обаче не донесоха сериозни опасности пред двамата вратари. В две от ситуациите Бреел Емболо се опита да изненада Владислав Стоянов с удари от средно разстояние, но вратарят на Лудогорец се намеси уверено. Марселиньо от своя страна тества Томаш Вацлик в 10-та минута, но ударът му от дистация бе отразен от вратаря на Базел.

Най-опасното положение в първите минути на срещата бе пред вратата на Базел. Фабио Ешпиньо центрира от фаул в 17-та минута в наказателното поле на гостите, където Марселиньо засече топката с глава, но Томаш Вацлик демонстрира добър рефлекс и спаси.

Базел остана с човек по-малко в 18-та минута, след като Серей Дие бе изгонен с директен червен картон от съдията Дениз Айтекин. Дие се сблъска с Козмин Моци, след което стъпи върху крака на румънския футболист.

Марселиньо бе един от най-активните играчи на терена. Той стреля опасно в 23-та минута, но Томаш Вацлик отново се намеси и спаси.

Йордан Минев получи жълт картон в 24-та минута и ще пропусне гостуването в Базел, което е след две седмици.

Базел организира много добра атака в 28-та минута. Давиде Кала направи двойно подаване с Дерлис Гонсалес, който стреля опасно от границата на наказателното поле на Лудогорец, но Владислав Стоянов се намеси решаващо и изби топката в корнер.

В последния четвърт час на първото полувреме играчите на Лудогорец видимо имаха надмощие над своя съперник и контролираха ситуацията на терена. Фабио Ешпиньо изпълни няколко центрирания от фаул, които доведоха до разбъркване в наказателното поле на Базел. Българският шампион обаче се опитваше много еднотипно да атакува по крилата, което не доведе до по-сериозни опасности пред вратата на Томаш Вацлик.

Второто полувреме започна с натиск на Лудогорец, което бе очаквано с оглед факта, че Базел бе с човек по-малко на терена. В 52-та минута Дани Абало завърши една опасна атака за Лудогорец с изненадващ удар, но Томаш Вацлик успя да се намеси и да избие в корнер. Фабио Ешпиньо тества Томаш Вацлик с два далечни удара, но вратарят показа, че внимава и в двете ситуации успя да спаси.

Базел прие играта дълбоко в собствената си половина и играеше на контраатака. Това позволи на Лудогорец да се настани трайно в половината на швейцарците. Играчите на Георги Дерменджиев обаче заложиха предимно на центрирания в наказателното поле, които не доведоха до успех.

В заключителните минути на срещата натискът на Лудогорец бе още по-осезаем. В 81-та минута Марселиньо стреля, но Вацлик спаси. Две минути по-късно Юнес Хамза бе изведен на добра позиция в наказателното поле на Базел, но стреля неточно в аут. В 84-та минута се откри нова възможност пред Хамза, но ударът му този път бе отразен от Томаш Вацлик, който направи много силен мач. В 86-та минута след добре организирана атака за Лудогорец топката стигна до Вандерсон, който шутира, но слабо и право в ръцете на Вацлик. Пред Лудогорец се откри нова невероятна възможност да отбележи в 89-та минута, когато Фабио Ешпиньо центрира от фаул в наказателното поле на Базел, след което топката стигна на втора греда до Върджил Мисиджан, но той стреля изключително неточно в аут.

Йордан Минев отбеляза победния гол във втората минута на добавеното време на мача. Той стреля от около 20 метра, топката тупна коварно, излъга Томаш Вацлик и влетя във вратата му.

Така Лудогорец постигна първа историческа победа в груповата фаза на Шампионска лига.  

Класиране в група „В”:

  1. Реал Мадрид 10:2 9 точки
  2. Лудогорец 3:4 3
  3. Ливърпул 2:5 3
  4. Базел 2:6 3

Лудогорец – Базел 1:0

1:0 Йордан Минев 90+2’

Лудогорец: 21. Владислав Стоянов – 80. Жуниор Кайсара, 55. Георги Терзиев, 27. Козмин Моци, 25. Йордан Минев – 8. Фабио Ешпиньо, 18. Светослав Дяков – 17. Дани Абало (77’ – 93. Върджил Мисиджан), 84. Марселиньо, 7. Михаил Александров (81’ – 88. Вандерсон) – 9. Роман Безяк (68’ – 99. Юнес Хамза).

Базел: 1. Томаш Вацлик – 34. Таулант Джака, 17. Марек Сухи, 16. Фабиан Шер, 27. Насер Алий (75’ – 5. Арлинд Айети) – 39. Давиде Кала (84’ – 24. Ахмед Хамуди), 33. Мохамед Елнени, 20. Фабиан Фрай, 8. Серей Дие, 25. Дерлис Гонсалес (87’ - ) – 36. Бреем Емболо