Пари Сен Жермен, Арсенал и Базел – това ще са противниците на родния шампион Лудогорец при второто им участие в груповата фаза на Шампионската лига. Преди две години разградчани мериха сили отново с швейцарците – но тогава в компанията на Реал Мадрид и Ливърпул, сега препятствието не изглежда кой знае колко по-леко.

ПСЖ определено изглежда като фаворитът за първото място в групата с оглед огромния си прогрес в последните два сезона. Откакто катарските собственици поеха ръководството на тима през 2011 година парижани вървят само нагоре на европейската сцена. В последните четири сезона ПСЖ четири пъти достига до четвъртфиналите на ШЛ, като през миналия сезон имаше чудесен шанс да пробие в топ 4, избягвайки Реал Мадрид, Байерн Мюнхен и Барселона и попадайки на пътя на Манчестър Сити. Англичаните обаче сътвориха изненадата и изхвърлиха французите с общ резултат 3:2 от двата мача и така отложиха осъществяването на голямата им мечта с още една година. Собственикът Насер Ал-Хелайфи не крие амбициите си за спечелването на турнира, а през това лято направи поредни амбициозни ходове на трансферния пазар, но най-вече привличайки наставника Унай Емери. През лятото тимът бе напуснат от голямата звезда Златан Ибрахимович, ала в атака разполага с фигури от калибъра на Единсон Кавани, Лукас Моура, Хатем Бен Арфа, Анхел Ди Мария, Давид Луис, Тиаго Силва и още звезди.

Арсенал също не се нуждае от кой знае какво представяне пред широката аудитория. От 2000 година досега „топчиите“ не са пропускали участие в турнира на големите. В този период тимът на Арсен Венгер веднъж стигна до финала и записа един полуфинал, ала през последните години бележи сериозно отстъпление от позициите си. Арсенал вече има 6 поредни отпадания на осминафинали от 2011 година и това е нещо, което не се харесва на голяма част от феновете. Затова валят и призиви за привличането на големи имена в състава, за да може отборът да се върне на предишното ниво. Ясно е, че англичаните са другият голям фаворит за първите две места в групата, като със сигурност ще се опитат да излязат като лидери. Мачовете срещу Лудогорец могат да се окажат ключови в това отношение, а ще имат и своето историческо значение - Арсенал никога не е играл срещу роден тим в евротурнирите.

Базел е добре познато име за Лудогорец, когато става дума за мачове на ниво Шампионска лига. Тъкмо швейцарците се оказаха на пътя на разградчани към групите в турнира през сезон 2013/2014. Това беше и първият път, когато „орлите“ достигнаха до плейофната фаза. Преди 3 години разликата в класите беше видна и Базел реши всичко още в София с победа 4:2. Реваншът отново донесе разочарование за българите – поражение с 2:0. Съдбата обаче отреди още следващата кампания двата тима отново да бъдат съперници, този път вече в групите на ШЛ. С късен гол на Йордан Минев Лудогорец записа историческата първа победа за роден тим в груповата фаза на турнира, а именно този успех съхрани и някакви надежди за третото място. Ответният мач в началото на ноември обаче за пореден път показа далеч по-големият опит на Базел – швейцарците сломиха разградчани с 4:0, а впоследствие дори успяха да се преборят за втората позиция като подгласник на Реал Мадрид.

Базел е постоянен участник в евротурнирите от сезон 1999/2000 насам. През 2002 те играят финал за Интертото, който губят от Астън Вила. Година по-късно се класират за втората групова фаза в Шампионската лига, а през 2005/2006 те играят четвъртфинал за Купата на УЕФА. Базел е швейцарският тим с най-много участия в Шампионската лига – цели 6, като са единственият представител на страната, печелил директна промоция в групите.