След блестящото представяне в Европа и убедителното първо място в класирането на А група няма обективна причина за критика срещу Лудогорец. Представянето в последните няколко седмици обаче е малко смущаващо. Да! Шампионите имат 8 точки преднина пред преследвачите. Битката за титлата е най-голямата и важна цел за Лудогорец, която задължително трябва да бъде изпълнена. Преднината е както голяма, така и малка (помним колко бързо могат да се пропилеят 8 точки). Лудогорец е първи, но в никакъв случай не е шампион. Въпреки, че разполага със солиден потенциал от футболисти, „орлите“ зациклиха в последните няколко кръга. Какви са причините? Психологически, физически или игрови...

Подобни сривове Лудогорец имаше и в предишните две кампании, когато стана шампион в последния момент. Ако трябва да обърнем внимание към статистиката, ще видим, че в предишните години Лудогорец, постигна и по-слаби резултати. Тогава обаче с пълно право говорихме за криза на резултатите. Разградчани играеха, създаваха положения, но другите отбори вкарваха и побеждаваха. Сега ситуацията изглежда малко по-различна. Лудогорец изгуби играта си. Ротациите в състава на Стойчо Стоев даваха резултат в един момент, но в другия тотално обезличиха представянето на отбора. Безпомощността срещу Локомотив Пловдив бе явен показател, че нещата не вървят. Мач, в който на терена се появиха футболисти, които трябва да доказват мястото си в отбора. Е! Те не успяха да го направят, от което Лудогорец загуби ценни точки. Липсата на няколко ключови български играчи показа, че шампионите трудно могат да намерят техни заместници.

Кризата в играта на Лудогорец е от няколко мача насам, но някои победи успяха да разсеят леко съмненията, че тя съществува. Успехите срещу ЦСКА и двете победи срещу Литекс за Купата в никакъв случай не бяха плод на силна игра – напротив, просто по-класните футболисти излъгаха съперниците си. В последния месец Лудогорец изигра един истински добър мач с много положения, идеи и резултатен футбол. Това бе двубоят срещу Литекс в Разград, който шампионите спечелиха с 3:0. Една от малкото срещи, в която Лудогорец реализира гол от игрова ситуация. В момента „орлите“ трудно създават положения, а когато го направят не успяват да ги реализират.

Оправдания за състоянието на Лудогорец винаги могат да се намерят. Като се започне от свалянето на гарда, след отпадането от Лига Европа, премине се през редицата контузени футболисти, които рязко ограничават избора на Стоев, стигне се до явното подценяване на някои срещи и натрупаната умора. Всичко това са обективни причини, които със сигурност пречат на отбора. В Разград обаче трябва да са наясно, че титлата нито е спечелена, нито другите отбори толкова лесно ще я дадат, нито някой ще губи мачове само защото срещу него играе отборът, който постигна 9 победи в Европа.

В Разград трябва да потърсят отговор на следните въпроси... Свършиха ли физическите сили на Лудогорец след повече от 50 официални мача до момента? На какво се дължи липсата на идеи в играта на отбора? Последва ли явно отпускане в отбора след отпадането от Европа? Породи ли се напрежение в отбора след различни информации, които се появяват в последно време? Има и още, и още...

В Лудогорец сигурно са наясно, че битката за трета поредна титла няма да премине само през играта на терена. За нея отговорност носят Стойчо Стоев и футболистите му. Битка ще има и извън терена. Конкурентите за отличието са изключително опитни във всяко отношение и не случайно интригите започнаха. Целта е ясна – вкарването на допълнителна доза напрежение в момент, в който Лудогорец явно изпитва игрови дискомфорт. В Разград са облагодетелствани, тъй като подобно напрежение трудно може да влезе от страна на собствените фенове. Така се случва в Левски, ЦСКА, Ботев и Локомотив Пловдив. Има обаче и други методи за създаването на такова, които вече се използват и със сигурност дават необходимия резултат. Нека кажем от сега темите, които ще влязат в публичното пространство с цел да се създаде напрежение:

Тема номер едно (вече в действие) – идеите за треньорска рокада, търсенето на нов треньор и договорът на настоящия.

Тема номер две (предстои) – договорите на футболистите, кой кога изтича, кой не е подновен и защо.

Тема номер три (прокрадва се) – имена на играчи, с който шампионите ще се разделят.

Тема номер четири (прокрадва се) – позиции, на които Лудогорец ще търси попълнения през лятото.

Може да има и още, но това са четири теми, които ще бъдат дъвкани в следващия месец и половина.

В края трябва да кажем и нещо друго. Този сезон съперниците на Лудогорец за титлата са доста по-зле от миналите две години, но въпреки това битката не е приключила. Литекс дръпна рязко ръчната. Ловчанлии играха супер до Нова година, но в момента идеите липсват. В ЦСКА я карат на яко надъхване, моментни проблясъци на опитните футболисти и битка докрай. В играта на „червените“ кардиналната идея липсва. В Ботев имат игрови потенциал, стил и възможности да се представят на ниво, но това, при положение, че мачовете са само в Пловдив. Гостуванията на „канарчетата“ са пълна трагедия. Левски живна, но „сините“ изостават изключително много, а и всички неразбории на „Герена“ дадоха негативно отражение върху отбора. Черно море и Локомотив Пловдив си имат свой стил на игра. Двата тима могат да спечелят срещу всеки един от А група, но нямат потенциал за кардинална битка за челото.

Обстоятелствата към днешна дата са такива. Лудогорец няма право да изпусне титлата, но в никакъв случай не я е спечелил.