25 дни преди края на сезона Лудогорец има 5 точки преднина, мач по-малко от втория и стигна до финал в турнира за Купата на България. На база сухата статистика, каквато и да било критика към шампионите изглежда смешна и не на място. Трябва обаче да обърнем внимание на израза „суха статистика“. Да! Тя е важна, защото на нейна база се печелят титли и купи. В Лудогорец обаче трябва да погледнат малко по-дълбоко, защото ситуацията не е никак обнадеждаваща.

Вчера шампионите изиграха поредния слаб и безидеен мач и малко остана Локомотив Пловдив да вкара полуфинала в продължение, а защо не и да отстрани Лудогорец. „Черно-белите“ отново играха по-добре било то и без основния мотор Здравко Лазаров. „Орлите“ имат игрови проблем и това вече ясно бие на очи. Дългият сезон със сигурност оказва влияние. Контузените футболисти също. Това обаче не може да бъде оправдание. Цяла пролет Лудогорец живурка в игрово отношение. Отборът се държи на върха на база няколко дузпи, 2-3 корнера, преки свободни удари и по-голямо самочувствие на база представянето в Лига Европа.

В допълнение идват и непостоянните игри на конкурентите, които поддържат добрата преднина в класирането.

В Разград обаче трябва да са наясно, че това не е достатъчно. Инерцията от лятната подготовка и европейския поход приключва, а резултатите от зимната още се търсят.

Лудогорец има една цел – шампионската титла, която може реално да бъде спечелена след седмица. Не трябва да забравяме и за другата страна на монетата – ново заплитане на възела, което ще направи битката изключително интересна. Грешни стъпки срещу Литекс и ЦСКА със сигурност ще вкарат Лудогорец в нов филм подобен на този от предишните два сезона. Моментното състояние на отбора обаче не е много обнадеждаващо за спокойно очакване на трети пореден хепи енд.

В последните седмици чуваме иронични коментари как в Разград са притеснени от издънка за титлата, въпреки че нямали основание за подобно нещо. Със сигурност в Лудогорец работят умни хора, които имат трезва преценка за ситуацията. Тя е очевидна – отборът е в игрова криза, която продължава цяла пролет (изключение може би прави шампионатната победа с 3:0 над Литекс). Анализ на причините за игровата криза и начините за измъкване от нея са в компетенциите на Стойчо Стоев и неговия щаб. От правилното решаване на задачата зависи и бъдещето на отбора.

Лудогорец няма нужда от нов хорър в борбата за титлата и нейното печелене в последния кръг. Събуждането може да бъде в Ловеч, но алармата за проблем отдавна вие с пълна сила, а тя не трябва да бъде игнорирана.