Спорните журналистите от Югоизточна Европа, които бяха в Пазарджик за конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа (SEESJA), засадиха дървета в “Градината на света”.

Президентът на Европейската асоциация на спортните журналисти (AIPS Europe) Чарлз Камензули (Малта) и колегите му от България, Унгария, Турция, Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Северна Македония, Черна гора, Молдова и Кипър приветстваха идеята и благодариха за възможността да бъдат част от мащабния проект.

Председателят на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова даде личен пример със засаждане на дърво заедно с президента на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров.

Гостите от всички страни приеха с огромна отговорност задачата и старателно я изпълниха. С много смях, настроение и позитивно отношение те станаха част от „Градината на света“ в Пазарджик. Така в нея се оформи и специален кът на спорните журналисти от Европа. Точно до него се намира и специалният кът на носителя на "Златната топка" Христо Стоичков. Лично той направи първата копка на "Градината на света". Специалният му кът е във формата на осмица. Стоичков си пожела неговият кът да бъде с български рози. Спортните журналисти пък засадиха чинари.

"Градината на света" представлява най-голямата балканска площ с растителни видове от България, Балканите, Европа и света. С активната помощ на множество посланици, консули и други дипломати в страната, ще бъдат осигурени растителни видове, традиционни за различните краища на света. Градината отправя и ясно политическо послание, като надскача различията между отделните страни и подава ръка в търсене на допирни точки между всяка култура, общност и език.

Българската асоциация на спортните журналисти организира конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа (SEESJA) в партньорство с Община Пазарджик, Асоциация "Докосни дъгата", сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува", сдружение "Младежки гвардейски отряди" и със съдействието на Българския спортен тотализатор.