Станимир Стоилов си остава най-успешният треньор в историята на казахстанския футбол. Под ръководството на българския специалист отборът на Астана постигна успехи, които преди се смятаха за невъзможни. Пред sports.kz Стоилов говори за офертата на Лудогорец, предложението да се върне в Астана и кризата в казахстанския футбол.
 
- Станимир, в навечерието на Нова година се заговори, че ставате старши-треньор на Лудогорец. Колко сериозно беше?
- Във футбола всичко е сериозно, само когато има договор, а върху него са подписите на двете страни.
 
- Със сигурност следите какво се случва сега в казахстанския футбол. Какво мислите?
- Честно казано, жал ми е за казахстанския футбол. Футболът в страната е структуриран по такъв начин, че нищо добро не може да го очаква без държавна подкрепа. Ясно е, че сега пандемията и други неща пречат на футбола да се развива в  целия свят, но такова мащабно намаляване на финансирането е само в Казахстан.  Ще посоча за пример  Русия, където има практически същата схема за финансиране на футбола, но сега има трансфери в размер на 8-10 милиона евро. Масовият спорт е гръбнакът, но момчетата и момичетата се нуждаят от идоли, на които да подражават, нуждаят се от движеща сила за развитие. Проблемът не е в това, че парите се инвестират в професионалния спорт, а в намирането на точните хора и постигането на резултати. В спорта най-важни са резултатите, а те се постигат с правилните хора. Отстрани изглежда, че работата във футбола е лесна, но ако дойдат хора, които нямат нищо общо с футболния бизнес, тогава всичко ще бъде съсипано. 
 
- Болезнено ли е за вас да гледате какво се случва в Астана - клуб, на който сте отдали толкова много години живот и енергия?
- Много болезнено - избрали сте правилните думи. Те просто унищожават отбора ... Някои играчи се отстраняват, взимат се нови, които обаче не са по-добри. Затова искам да кажа на тези хора: не копайте гроба на Астана! По-добре кажете: „Не мога“ и си тръгнете. Те мислят, че ще намерят 5-6 нови играчи и всичко ще се оправи. Не става по този начин. Футболът е силен в традицията и историята, които трябва да бъдат запазени. Нуждаем се от футболни хора, които биха направили това. Проблемът е в клубовете - ръководители, треньори, футболисти. А не в държавата. Целият свят инвестира във футбола. А в Русия и Казахстан има точно такава система на финансиране. Но по някаква причина парите не се отнемат от руския футбол в такъв мащаб.
 
- Имате ли оферти от Казахстан в момента?
- През септември, след отпадането на Астана в квалификацията за Шампионска лига, ръководството на клуба ми предложи работа за 3-4 месеца. В началото дори не разбрах, смятах, че офертата е за 3-4 години. После пък си помислих, че се шегуват. Отказах, разбира се.
 
- Но ще се върнете ли някога да работите в Казахстан?
- Всичко може да се случи, ако има сериозни предложения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.