Две победи, две равенства и една загуба. Актив от осем точки и класиране в средата на таблицата. Това е равносметката след пет кръга за дублиращия отбор на Лудогорец, който се състезава във Втора лига. Отбелязваме тези цифри само за статистиката. Много по съществено в случая е, че Лудогорец продължава да се грижи за своите таланти и им осигурява сериозно поле за изява. Вярно, това удоволствие не е никак евтино, но със сигурност си заслужава.

Ръководството на "орлите" очевидно следва стриктно своя план. В самото начало в дублиращия отбор на Лудогорец се залагаше на по-опитни футболисти. В този период "орлите" дори понасяха критики. Валяха въпроси от рода на: Защо им е на Лудогорец дублиращ отбор, след като играят футболисти на по 25-26 години? Въпреки това още тогава стратегията на клуба ясно прозираше, тъй като наред с опитните, се залагаше и на няколко млади момчета. Лудогорец не се подаде на натиска и подмятанията.

Разградчани търпеливо изчакваха удобния момент. Времето, когато ще бъдат готови да изградят отбор в професионалния футбол изцяло от собствени кадри.
През това време ДЮШ на Лудогорец работеше на пълен капацитет. И ето, че настъпи моменът, в което "орлите" разполагат с млади футболисти, които се противопоставят успешно дори на претендентите за efbet Лига.  

Лудогорец 2 може би е единственият отбор във Втора лига, който играе изцяло с юноши. В някои срещи има малки изключение, но става дума за 1-2 по-опитни състезатели. Основно преобладават момчета на по 17-18 години. Именно с тях Лудогорец вчера направи 0:0 с далеч по-опитния тим на Монтана, който се бори да спечели промоция в елита. Това несъмнено ни навява на мисълта, че работата в школата на Лудогорец започва да дава резултат.

Напоследък прави впечатление, че шампионите започват да заливат професионалния футбол със свои кадри. Стигна се дотам няколко отбора да се борят да вземат под наем Доминик Янков и Светослав Ковачев. Битката за Ковачев бе между Етър, Славия, Черно море и Дунав, а за Янков между Славия и Ботев Враца, като талантите избраха съответно Етър и Ботев. Кадърът на Лудогорец Венци Керчев също играе успешно в efbet Лига. Даниел Наумов, Денислав Александров и Ивайло Климентов са основни фигури в отбора на ЦСКА 1948, който е основен фаворит за промоция в най-високото ниво на българския футбол...

Ролята на дублиращия отбор може да се окаже ключова за развитието на Лудогорец. В това отношение "зелените" имат предимство пред останалите клубове. Защото след като навършат 18 години момчетата има къде да продължат развитието си, а не са оставяни на произвола на съдбата.

Следващата крачка да се интегрират таланти в първия отбор на Лудогорец също ще изисква доста време и усилия от страна на "орлите". Отношението към младоците, инвестициите в школата и базата дават положителен сигнал в тази посока.