Футболистът от ПФК Лудогорец 1945 Антон Недялков бе избран от седемчленна комисия, назначена от Кмета Денчо Бояджиев, за Спортист на Община Разград за 2020 г, пише razgradnews.net.

Общо 18 бяха предложените от спортните клубове от общината състезатели, постигнали успехи през годината. Съгласно Правила за условията, критериите и механизма за определяне на 10-те най-добри спортисти всеки от членовете на комисията, включваща спортни деятели, местни журналисти и представители на Общинска администрация, направи класация на десетте най-добри спортисти. Точките се сборуват, след което се умножават по предварително обявени коефициенти, свързани с конкурентността и мащаба на състезанията, на които са направени най-добрите постижения – национални, балкански, европейски или световни, както и с възрастовата група, в която се състезава.

Така на първо място с 251,84 точки бе класиран 27-годишният футболист Антон Недялков – шампион на България за сезон 2019/20 г., достигнал с Лудогорец до 1/32-финал на турнира Лига Европа.

С 230,01 т. на второ място остана 31-годишният състезател и треньор в СКК Спринт Мирослав Минчев. Той е победител в две дисциплини от шампионата по колоездене на писта – бързина и 1000 метра, като на 1000 метра има и подобрени национални рекорди. Участва и в Европейско първенство, на което се класира на 11-то място на 1000 метра и 6-то отборен спринт, в индивидуалната дисциплина направи и поредното подобрение на националния рекорд.

На трето място със 110,27 точки бе класиран състезателят от ШК Абритус Ивайло Енчев. Той е на 31 години, през настоящата година е класиран на първо място на Националната купа Абритус, а на Европейската купа в Нойшел, Франция остана на четвърто място.

Първата дама в десетката от най-добри спортисти на Община Разград е боксьорката Пламена Иванова с 61,50 т. 21-годишната състезателка от СКБ Олимпия е на четвърта позиция в десетката. Тя е победител в държавно лично-отборно първенство и първи кръг Купа България.

17-годишният лекоатлет Владислав Димитров е на пето място в класацията с 56,00 т. Състезателят от СКЛА Лудогорец е републикански шампион по хвърляне на диск за юноши под 20 години, а на Балканско първенство за същата възраст е на 11-то място.

Най-младият участник в десетката е Фатме Шабан с 54,25 т. Състезателката по борба от СКБ Лютфи Ахмедов също е на 17 години, но навършени 7 месеца след лекоатлета. През годината тя стана шампион в кат. до 53 кг. на Държавния личен отборен шампионат, удостоена бе и с Купа за най-резултат състезател на първенството без нито една загубена точка. Фатме Шабан бе включена в националния отбор и при кадетките, и при жените, но поради епидемичната обстановка не се проведоха международни състезания по борба.

Под №7 с 50,70 т. е Радослав Тодоров – състезател по културизъм в СК Гладиатор. Той е на трето място в дисциплина мъжка физика над 179 см на Турнира по бодибилдинг и фитнес Хеброс за мъже, трети в същата дисциплина и на Балканско първенство за младежи до 23 години.

Шахматистът Момчил Николов е на осма позиция с 48 точки. Състезателят на ШК Абритус е на шесто място на Националната купа в Приморско, както и на трето място ва Европейската купа в Нойшел, Франция.

Девети с 38 точки е Боян Бонев от СКСЛ Антибиотик. Състезателят по стрелба с лък е втори на олимпийски стил 70 м. на Държавното лично отборно първенство в Садово.

На десета позиция с 36 точки е лекоатлетката Димана Захариева. Тя е на първо място на национален шампионат в дисциплината троен скок и девета на Балканско първенство.

За отбор на годината бе определен единодушно мъжкият отбор на ПФК Лудогорец 1945.

Най-перспективен млад състезател е Хамди Басри от СКБ Лютфи Ахмедов – на първо място в кат. 57 кг. на държавно-отборния шампионат за момчета 14-15 години, победител в кат. 62 кг. и отличен като най-добър състезател на турнира „Лютфи Ахмедов“.

За най-добър треньор в индивидуалните спортове бе определен наставникът на лекоатлетите от СКЛА Лудогорец Красен Цонев, а в колективните спортове – Тодор Живондов, треньор на ПФК Лудогорец II.

Размерът на наградния фонд за победителите ще бъде определен на заседание на Постоянната комисия по младежта и спорта към Общински съвет-Разград в понеделник, 7 декември, а церемонията по връчването на купите и паричните премии ще се проведе на 11 декември, петък, от 11:00 ч. във фоайето на Общински културен център.