Треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас, който не води отбора при успеха над Арда с 4:1, даде интервю пред хърватското издание „Sportske novosti“. В него специалистът сподели каква е била поставената цел пред него в тима на „орлите“, както и за приликите и разликите във футбола в Хърватия и България.

Литовецът заяви, че организацията при шампионите е на нивото на някои от най-големите европейски грандове – Барселона и Манчестър Юнайтед.    

Антон Узунов
42 снимки

„Целта в България бе изпълнена – страхотно нещо е за всеки играч, треньор и всички в клуба, когато станеш шампион. Когато получих покана от Лудогорец и когато знаех, че клубът ще се бори за титлата, не можех да кажа – не“, започна Дамбраускас.

„По отношение на футбола България прилича на Хърватия. Организацията на клубовете, инфраструктурата и интересът на хората към футбола, са наистина феноменални. Лудогорец за мен е най-големият клуб, в който съм работил. Повярвайте ми, почти съм сигурен, че организацията на моя клуб е на нивото на Барселона, Манчестър Юнайтед… Може да ви се струва прекалено, но наистина всичко е фантастично. В Балканския регион Лудогорец вероятно е на върха или е близо до него, когато става въпрос за всичко, и организация, инфраструктура, управление. Наистина е прекрасно да работя тук“, добави литовецът.

„Ако е в Хърватия, Лудогорец ще се бие с Динамо Загреб за титлата. Но има и други силни отбори – ЦСКА, Локо Пловдив, Берое. Това са страхотни тимове, които не са толкова известни в Хърватия, но наистина играят добър футбол. Тук 80% от съставите играят по-дефанзивно и с трима в защита. Сякаш всяка седмица играя срещу Славен Белупо (смее се). В Хърватия се вярва повече на младите, докато в България се залага на по-възрастни играчи. Мисля, че интересът към клубния футбол в България е по-голям, отколкото в Хърватия. Клубовете имат повече фенове, по някакъв начин се усеща по-голяма подкрепа. В Хърватия някои клубове имат много малък брой фенове“, обяви бившият треньор на Горица.

(„Имам договор за още две години с Лудогорец. Дали ще вземем играчи от Хърватия? Вече привлякохме Кристиян Кахлина. Ние гледаме всичко, но в момента не мога да ви кажа дали ще доведем някой друг от Хърватия. Гледаме играчи от целия Балкански регион, а и не само“, завърши Дамбраускас./ „Мач Телеграф“