Старши треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас даде обширна пресконференция преди утрешното дерби с ЦСКА на „Хювефарма Арена”.

"За мен това ще бъде първи мач. Отборите се познават много добре. Стиловете на двата тима няма да бъдат различни. Инициативата ще бъде сменяна. Най-важното е да взимаме правилни решения, когато сме под натиск. Който се справи с напрежението, когато е под натиск, той ще спечели мача. Винаги съм спокоен. За всеки треньор е важно да остане спокоен”, започна младият специалист.

Още по темата:

Акрапович: Срещу шахматисти като Дамбраускас е трудно, дано аз съм гросмайсторът

Ето какво каза Десподов за мача с ЦСКА

„Не мога да позволя на емоциите да влияят преди по време и след мача. Емоциите са доста големи в съблекалнята. Тренираме доста добре. Надявам се това да се запази и днес. Емоциите трябва да бъдат насочени в правилната посока.

Ако играчите имат нужда да бъдат мотивирани преди такъв мач, то това означава, че не вършат добре работата си и не са на правилното място. Отборът, който контролира по-добре при натиск, той ще спечели”, каза още той.

„Благодарен съм за думите на Акрапович. Аз също знам за неговата кариера, той също е работил в Хърватия, където е оставил следа. Утре можем да тестваме нашите стилове, нашите идеи. По време на мача ще бъдем противници, след края на срещата остава само уважението. Като млад треньор мога само да се уча от по възрастните треньори. Той е човек, който е оставил сериозна следа в България с Локомотив Пловдив и с начина, по който работи в ЦСКА. В крайна сметка всеки ще направи най-доброто, за да може тимът му да спечели", допълни Дамбраускас.

"Стилът на игра, това, което обичам е да съм от водещата позиция и да играя в бяло. Като цяло футболът е различен от шаха. В шаха разчиташ единствено само на себе си, докато във футбола разчиташ на живи фигури, които са повлияни от емоции и имат различни характери. Стратегията е доста по-различна. За мен няма никаква база за сравнение. Ние сме анализирали добре противника. Играчите се познават отлично. Някои са били съотборници в предишни отбор. Утре ще видите един добър мач. Единствено гледам как да спечелим мача, а не какво може да последва след това. Тренирам отбора за да спечелим. Не мога да мисля и да се концентрирам върху негативните неща. Ние тренираме, за да спечелим. Работим само за това. Играчите нямат нужда от допълнителна мотивация за този мач. Най важното е да спазваме плана си за мача, а не да мислим какво би се случило, ако се случи това или друго".

"Играчите ще решат мача малките детайли ще решат мача. Прекалено внимание отдаваме на треньорите. Треньорите тренират играчите през седмицата, подготвят ги. Трябва да вкараме позитивизъм в главите на играчите. Не мисля, че ситуацията след загубата от Локомотив се промени много. Трябва да пазим преднината си. Каквото и да се случи утре има още 36 точки, за които да играем, както ние, така и ЦСКА. Не е финал за купата утре. Да важен мач е , всички знаме колко е важен този мач, но няма да реши титлата. Има още 12 мача, всеки един от тези мачове е важен за нас".

"Смятам, че мога да се нагаждам. Харесвам динамичния стил. При защита играем с една формация, при нападение с друга, както и когато владеем топката. Трябва да има някакъв изграден модел на игра, но да се разчита на креативността и  идеите на играчите. Преди съм играл с 3-ма защитници, така че не ми е непознато. Лудогорец обаче трябва да бъде отбор, който доминира. Това е стила, който трябва да използваме. Не можем да мислим в негативен начин, не можем да играем защитен футбол и да мислим първо как да не допуснем гол, както повечето отбори в България. За нас това е голямо предизвикателство да играем срещу такива тимове. Анализирахме грешките от мача с Локомотив Пловдив. Цяла седмица работим върху тези неща, за да можем да бъде готови за утрешния мач".

"Трудно се говори за домакинско предимство особено в тази ситуация, когато няма фенове. Не е същото както пред. За клуб като Лудогорец е важно да играе пред фенове, защото това дава допълнителна мотивация. Играчите имат едно его и искат да играят пред някого, за някого.  Имаме още 13 мача, два срещу ЦСКА. Тези мачове са важни, защото могат да затвърдят предимството ти или ако нямаш – да го наваксаш. Утрешният мач е много важен, изключително важен, но и за победа над Етър дават три точки, както и за победа над ЦСКА. Никой няма да ни даде повече точки за този мач. Всички работим по начина по който трябва да работим. Надявам се да бъдем концентрирани и да продължим без контузии".

"Като всички тимове по това време на сезона имаме леки проблеми. Дяков пропуска мача със сигурност заради контузията от мача с Локомотив. Всички останали са на разположение. Някои се връщат след контузия и нямат мачове, но за тях ще бъде решено днес", каза още наставникът на Лудогорец.

Вижте цялото изказване на Валдас Дамбраускас в прикаченото видео.