Емил Велев е една от легендите на Левски и три пъти  шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково. Специално за Gong.bg Велев анализира мачовете от 12-ия кръг в efbet Лига.
 
Този кръг се оказа твърде камерен, след като три от седемте срещи бяха отложени заради случаи на коронавирус в Левски, Славия и Царско село. Със сигурност ще има и още такива решения на БФС заради подобни проблеми, но такава е ситуацията. Неприятно е, че мачовете се играят без публика, но още по-лошо ще бъде, ако се прекрати първенството. В елитните клубове имат достатъчно резерви, разполагат и с отбори до 21 г., така че е хубаво да се използват всички възможности и срещите да се провеждат.
Безспорно най-голям интерес имаше към гостуването на Лудогорец на ЦСКА 1948. Домакините направиха добра серия в последните кръгове, вкараха много голове и това може би ги заблуди, че могат да се надиграват с шампионите. Но още преди първия гол се видя, че на терена играта ще е между котка и мишка. Нивото на Лудогорец се оказа много висока летва за ЦСКА 1948 и спокойно можеше да се стигне до разгром за домакините. Тимът от Разград игра освободено, разкрепостено, с фантазия. Имаше много скрити пасове и двойни подавания, които останаха неразгадани от съперника.  
 
За това им помогнаха и домакините, които излязоха с необяснимо голям респект към Лудогорец. Най-големи длъжници на отбора са халфовете, които бяха като разграден двор. Не разбрах и защо Мартин Камбуров изкара целия мач на терена, след като от 70-ата минута той буквално ходеше по терена. Има добри индивидуалности в ЦСКА 1948, някои от тях като Гущеров обаче седят необяснимо за мен на пейката. Адмирации за Цветомир Найденов, който продължава да залага само на български футболисти. 
  
Резултатът на мача Монтана - ЦСКА лъже, не показва огромната разлика в класите между двата отбора. Гостите имаха една дузина положения, но пак се видя, че трудно вкарват. А попадението за домакините дойде повече от причудливата игра на Турицов срещу Сергей Георгиев. Не мога да не откроя "головата машина" Али Соу, който се разписа след големи мъки от началото на сезона. Слушам, че момчето било много работливо в тренировките, дано това даде резултат и да бележи още в следващите мачове. Безспорният №1 за пореден път беше Тиаго Родригес, не само заради фантастичния му пас към Али Соу. Имам чувството, че португалецът има очи и на гърба.  
 
Оцеляването на Монтана в елита зависи най-вече от Никола Спасов. Треньорът има приличен отбор и съдбата му зависи от умението да печели точки. У дома тимът обикновено играе с настроение, но в гостуванията е доста безличен.
Интересно ще е да видим как Бруно Акрапович ще промени ЦСКА. В Локомотив Пловдив той вече доказа, че умее да работи с чужденци, но сега трябва да се доказва в друга обстановка.
 
За пореден път Етър показа, че се е запътил към Втора лига. Имам чувството, че отборът няма да може да бие и вързано куче. Точката срещу Арда няма да е от голяма полза на търновци, защото актив се трупа с победи, а не с равенства. Ролята на един треньор е да мотивира отбора да печели, а не да не губи. Иначе мачът беше равностоен, но малко като на Плейстейшън - нямаше много единоборства. Арда играе стабилно, със самочувствие, което им дава треньорът Николай Киров. В Ботев Пд още трябва да си скубят косите, че го изгониха.  
 
В Черно море сигурно съжаляват, че ни си тръгнаха с трите точки от Пловдив и с основание. Варненци бяха по-добрият отбор срещу Ботев, но неумението им пред гола ги лиши от победа. Домакините са като разпасана команда, на този етап ги държат само феновете, въпреки че не присъстват на трибуните.