Дербито между Лудогорец и Левски чука на вратата, като е време за сравнения и анализи между двата тима. Днес ще погледнем бразилската връзка в двата отбора.
 
„Орлите“ постигнаха двете си влизания в Шампионската лига с голям брой бразилски футболисти в състава си. Дълги години архитект на играта на тима беше вездесъщият Марселиньо, подкрепян от сънародниците си Вандерсон и от изключително класния Жуниор Кайсара. Именно те бяха с голям принос за първото влизане в Шампионската лига през 2014 г. Две години по-късно, когато „орлите“ стигнаха до Лигата на богатите, отново главни действащи лица бяха Марселиньо и Вандерсон, но вече в тима бяха бразилците Джонатан Кафу, Сисиньо и Натанаел. 
 
В един момент се стигна до там, че в Разград имаха 11 бразилеца едновременно, плюс вратар, в лицето на Ренан. Постепенно обаче линията се промени. Каули беше голям играч, Игор Тиаго – още по-голям. И сега има бразилци в отбора, но тяхната роля вече не е толкова значима. Дори към днешна дата нито един от бразилците няма запазена титулярна позиция в състава на Георги Дерменджиев. В почти всеки мач играят Педро Нареси, Кайо Видал, Рик Джонатан и Руан, но нито един от тях към момента не е величина в състава. Като резерва напоследък влиза и Раи Насименто, но неговата роля е изключително периферна.
 
От друга страна бразилзите станаха неизменна част от състава на Левски в последните 2 г. Уелтън остави голяма диря при "сините" с впечатляващите си рейдове по лявото крило, но той вече радва феновете на японския Гамба Осака. На другия фланг страхотна работа вършеше Роналдо, който също бе продаден в чужбина - в руския Ростов. Дарлан, макар че не играеше редовно, вече е в Китай, където бе трансфериран за доста добри пари. Сега в Левски твърди титуляри са Цунами и Рикардиньо, а новите бразилски попълнения Фабио Лима и Евертон Бала започват да имат все по-сериозна роля в тима на Николай Костов. В исторически план най-голяма диря на "Герена" остави сънародникът им Лусио Вагнер, който бе част от "Синята приказка" на Мъри Стоилов и стигна дори до националния отбор. В сързата на феновете завинаги ще остане и Жоазиньо със страхотния си ляв крак. / "Мач Телеграф"