Отборът на Локомотив София нанесе първо поражение на шампиона Лудогорец в efbet Лига. В мач от 12-ия кръг на efbet Лига, тимът на Станислав Генчев се наложи с 1:0, а единствения гол в двубоя вкара Карлос Франса в 71-ата минута.

Двата тима завършиха срещата в столичния квартал „Надежда” с по десет души. Сисиньо бе изгонен след четвърт час игра за удар без топка, а в заключителните минути на срещата Антонио Вутов също видя червения цвят на картона за много грубо нарушение срещу и играч на шампионите.


Двубоят започна с отлична ситуация за гостите от Разград. Не бе изминала и една минута след първия съдийски сигнал, когато Текпетей получи от Каули Оливейра, преодоля Камен Хаджиев отдясно и след като навлезе в наказателното поле стреля силно, но не уцели рамката на вратата. Малко по-късно Пьотровски също пробва късмета си, но и неговият изстрел бе неточен.

Постепенно домакините изравниха играта и на свой ред организираха няколко добри атаки към вратата на Серджио Падт.

Играчите от Лудогорец се възползваха по най-добрия начин от това, че домакините се увлякоха в предни позиции и организираха страхотна контраатака. Кирил Десподов изведе по чудесен начин Бърнард Текпетей, който надбяга с лекота обраната на „железничарите” и стреля по земя. Александър Любенов обаче внимаваше и изби с крак.

Не бе изминал и четвърт час игра, когато гостите останаха с човек по-малко на терена след неразумна постъпка на Сисиньо. Селсо Рапосо проби добре отдясно, преодоля Кирил Десподов, но бе фаулиран от нападателя. Топката попадна в Сисиньо, който инстинктивно изчисти, но прати коженото кълбо в главата на Рапосо. Играчът на домакините потърси обяснение от бразилеца, който реагира грубо и удари с глава своя съперник в лицето. Реферът на мача не се поколеба да изгони Синьино с директен червен картон.

Следващата добра ситуация в мача отново се разкри пред гостите. Игор Тиаго получи на добра позиция в наказателното поле, но и той не успя да преодолее стража на домакините.

В 29-ата минута футболистите на Локомотив имаха сериозни претенции за дузпа за игра с ръка на Антон Недялков. След центриране отдясно, капитанът на Лудогорец докосна топката с дясната си ръка, но главният рефер не посочи бялата точка. Ситуацията бе преразгледана с помощта на ВАР, който потвърди решението на съдията.

Втората част започна по-добре за домакините. Първо Карлос Франса имаше възможност да обстрелва вратата на Падт от дистанция, но топката мина над вратата.  Гостите отговориха с изстрел на Мануел Шоу, който обаче бе спасен от Любенов.

Последва ново много чисто положение за домакините. Найденов получи на границата на наказателното поле и стреля по диагонала, но топката премина покрай левия страничен стълб.

В 55-ата минута дойде и най-чистото положение за гостите. Кирил Десподов бе изведен зад отбраната на Локомотив София, напредна, но останал сам срещу вратаря Любенов не успя да го преодолее. Нападателят стреля, но стражът на столичани успя да избие в корнер. След центрирането от ъгловия удар, Шоу стреля с глава, но без успех.

Единствения гол в мача дойде в 71-ата минута след прекрасна контраатака на домакините. Илия Димитров изведе брилянтно Карлос Франса, той навлезе в наказателното поле и стреля. Първоначално ударът му бе париран от Серджио Падт, но при добавката с глава, той нямаше как да сгреши на празна врата.

Три минути преди края на редовното време и домакините останаха десет на терена, след като съдията Гинчев отстрани Антонио Вутов. Атакуващият полузащитник стъпи много грубо върху глезена на Педро Мачадо и заслужено беше отстранен.

 След този успех „железничарите“ са шести с 21 точки, на две от върха, където продължава да бъде Лудогорец, който обаче може да бъде изместен от три отбора – ЦСКА 1948, Локомотив Пд и ЦСКА, които тепърва имат да играят своите мачове. В следващия кръг Локо София гостува на Хебър, докато шампионите първо гостуват на ХИК Хелзинки в Лига Европа, а след това приемат ЦСКА за първенство.

FT • ЛОКОМОТИВ СОФИЯ – ЛУДОГОРЕЦ 1:0

1:0 Франса 71'

еfbet Лига, 12-ти кръг

Стадион: „Локомотив”, София

Рефер: Георги Гинчев, Велико Търново

Локомотив София: 24 Александър Любенов, 33 Алан Фильо, 44 Божидар Кацаров , 21 Камен Хаджиев, 13 Селсо Рапосо, 89 Матеус Роча, 8 Симеон Славчев, 22 Ивайло Найденов, 39 Антонио Вутов, 9 Илия Димитров, 11 Карлос Франса

Старши треньор: Станислав Генчев

Лудогорец: 1 Серджио Падт, 3 Антон Недялков,, 4 Сисиньо, 6 Якуб Пиотровски, 9 Игор Тиаго, 11 Кирил Десподов, 16 Аслак Фон Витри, 23 Мануел Шоу, 24 Оливие Вердон, 37 Бернард Текпетей, 95 Каули Соуса

Старши треньор: Анте Шимунджа