Отборите на Локомотив Пловдив и Лудогорец се изправят един срещу друг в сблъсък от първия кръг на новия сезон 2021/2022 в efbet Лига. Срещата стартира в 21:00 часа и ще можете да я проследите в пряко предаване по DIEMA SPORT, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA. На сайта Gong.bg ще проследим двубоя минута по минута.

Президентът на „смърфовете“ Христо Крушарски обяви, че целите пред клуба са място в групите на Лигата на конференциите и шампионката титла. През седмицата „черно-белите“ постигнаха важна победа с 1:0 в домакинството си на Словачко в първи мач от втория квалификационен кръг на ЛК.

Пловдивчани се подсилиха до този момент с Лукас Редер, Милош Петрович, но пък тимът се раздели с основни играчи като Мартин Луков, Дивиш Алмейда, Лукас Масоеро, Момчил Цветанов и Кристиян Илич. Чуждестранни отбори пък имат интерес към капитана Димитър Илиев, Бирсент Карагарен, Лукас Салинас и Георги Минчев.

Антон Узунов
36 снимки

„Орлите“, от своя страна, поставиха нов рекорд, след като миналата седмица вдигнаха своята пета Суперкупа на България след гръмкия успех с 4:0 над ЦСКА. По рано тази седмица Лудогорец не успя да победи като гост тима на словенския Мура (0:0) в първи двубой от втория квалификационен кръг в Шампионската лига.

Шампионите се разделиха с Абел Анисе и Светослав Дяков през лятото, а кариерите си прекратиха Козмин Моци и Владислав Стоянов. Последните двама обаче получиха позиции в ръководството.

В същото време на „Хювефарма Арена“ акостираха добре познатия у нас Игор Пластун, Серджио Падт, Клод Гонсалвеш, Шакил Пинас и Дорин Ротариу.  

Локо Пловдив се очертава пък като най-достойният опонент на Лудогорец в директните мачове, но сега срещата между тях идва в много интересен момент. На двата отбра предстоят реванши в евротурнирите с Мура и Словачко, които прекалено много задължават. Александър Тунчев и Валдас Дамбраускас са длъжни да потиснат егото си за успех във всеки мач и всяко състезание и да погледнат в по-далечна перспектива. Пловдивчани постигнаха изключително изгоден резултат срещу Словачко и трябва да уцелят приоритета, който да направи сезона им по-успешен. От своя страна разградчани играят може би най-важния си мач през сезона срещу Мура, като продължаването им ще осигури минимум групи в Лига на конференциите.

Антон Узунов
41 снимки

Мисълта не за днес, а за утре и за цялата година трябва да накара Дамбраускас и Тунчев да съхранят силите на основните си играчи за евротурнирите. Още повече че загуба в първия кръг няма да е от голямо значение за нито един от съперниците. Помним, че Лудогорец в четири-пет поредни сезона стартираше без победа на старта, а после печелеше титлата. Регламентът сега, който предвижда по четири сблъсъка между силните съперници, също оставя достатъчно време за саморазправа в по-късните етапи от шампионата.

Интересно е, че Локо и Лудогорец вече имат една подобна ситуация, когато сблъсъкът между тях е съпроводен от двубои в евротурнирите. През сезон 2019/20 Локо Пловдив се хвърли при гостуването на Лудогорец и изкопчи 1:1, а после изгуби у дома от Страсбург с 0:1. В същото време разградчани нямаха особени проблеми със значително по-слабия уелски ТНС и го разбиха с 5:0. През миналия сезон Локо падна спокойно с 1:3 от „орлите“, а три дни по-късно направи епичен мач с Тотнъм и само съдията и късметът попречиха на „смърфовете“ да подпечатат евросензацията.

Интересно е, че Лудогорец се чувства доста комфортно в Европа след мач с „черно-белите“ на домашна сцена. През сезон 2017/18 разградчани направиха 1:1 с Локо, а впоследствие изиграха епичен мач с Апоел Бер Шева в Шампионската лига и поведоха с 3:0, но щастлив рикошет донесе гол на евреите, който им осигури продължаване напред. Година по-късно Лудогорец падна от „железничарите“ с 0:1, но после удари Зрински с 1:0. През същия сезон разградчани си върнаха с победа в Пловдив, а няколко дни по-късно стигнаха до 1:1 като гост на Леверкузен, което им осигури излизане от групите на Лига Европа.


21:00 часа | ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ – ЛУДОГОРЕЦ

Вероятни състави на двата отбора:

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ: Илко Пиргов – Биков, Петрович, Крачун, Петър Витанов, Парвиз Умарбаев, Бирсент Карагарен, Лукас Салинас, Конър Руан, Димитър Илиев, Георги Минчев

Старши треньор: Александър Тунчев

ЛУДОГОРЕЦ: Кристиан Кахлина – Сисиньо, Игор Пластун, Оливие Вердон, Антон Недялков, Клод Гонсалвеш, Стефан Баджи, Доминик Янков, Каули Оливейра, Вандерсон, Пиерос Сотириу

Старши треньор: Валдас Дамбраускас


Главен съдия: Никола Попов, град София

Стадион: „Локомотив“, град Пловдив