Лудогорец стъпи здраво на върха след петата си поредна победа в efbet Лига. Тя обаче изключително важна, защото дойде срещу прекия конкурент за първото място Левски на "Лудогорец Арена" и момчетата на Станислав Генчев взеха сериозно психологическо преимущество пред преследвачите си. 

"Орлите" надделяха с 2:0 след два съкрушителни удара в началото и края на мача. Мавис Чибота отбеляза първото полувреме, а дежурният голмайстор Клаудиу Кешеру уби интригата десет минути преди края, за да подпечата така важния успех за тима си в мача-украшение на 12-ия кръг на първенството. 

Lap.bg
21 снимки

С този успех домакините увеличиха аванса си на върха на класирането на четири точки пред "сините", а съперникът им остава със същия точков актив и с третия Локомотив Пловдив. Това беше осми успех в девет мача на разградчани под ръководството на Станислав Генчев във всички турнири и отборът продължава да лети под неговото ръководство. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Мавис Чибота (Лудогорец)

Хубчев: Влязохме с прекалено голямо притеснение в мача

Генчев: Победихме Левски със страшно голямо желание

Терзиев: Хубаво е, че имаме широчина на състава, след като играем през 3 дни

Чибота: Четири точки разлика не са чак толкова много

Миятович: Разликата беше, че Лудогорец си вкара шансовете

За "сините" пък това беше първо поражение от 10 август насам, когато преклониха глави пред Берое на "Герена". Те също бяха в серия от победи, като за последно загубиха точки в дербито с ЦСКА на 1 септември, но сега просто Лудогорец беше твърде силен за тях. Така столичният гранд записа 11-и пореден мач без победа в Разград. 

Първата част на двубоя предложи доста емоции. Първата що-годе хубава възможност беше за гостите, които тръгнаха храбро, но след хубав пас на Паулиньо за Филипе Нашименто в наказателното поле последва твърде слаб изстрел на португалеца, който Пламен Илиев без проблем спаси. 

Домакините отвърнаха малко след това със силен, но крайно неточен удар на Антон Недялков. А до първата чиста ситуация в двубоя се стигна в 14-та минута, като тя беше в полза на Левски. Тогава на около 20-ина метра пред вратата столичани получиха пряк свободен удар, а Живко Миланов толкова добре завъртя топката, че тя летеше в сглобката на вратата. Но Илиев показа класа и изби. 

И при първата си истинска възможност в двубоя "орлите" откриха резултата. Това се случи в 16-та минута, когато Мавис Чибота се разписа за 1:0. При една бърза атака на разградчани се стигна до сваляне на топката с глава от страна на Клаудиу Кешеру в наказателното поле за конгоанеца, нито Нуно Рейш, нито Холмар Ейолфсон, нито Живко Миланов, нито Хали Тиам го покриха и той необезпокояван отбеляза от 9-10 метра. 

Този гол внесе лек смут в играта на "сините", а пък домакините се успокоиха и взеха инициативата. Но чистите положения не бяха толкова много. Шампионите бяха близо и до второ попадение в 30-та минута, когато те получиха пряк свободен удар на около 18 метра от голлинията, но Клаудиу Кешеру прати топката на няколко сантиметра над гредата. 

Малко след това Чибота имаше шанс да се разпише и за втори път след фрапантна грешка на Станислав Иванов при един пас назад в наказателното поле, но явно и играчът на Лудогорец остана изненадан от тази развръзка и не успя да насочи добре топката. 

Следващите възможности дойдоха в самия край на полувремето. Първо в 44-та минута страхотна атака на разградчани завърши с центриране на Джордан Икоко за непокрития Чибота в наказателното поле, но неговият удар прелетя над вратата. 

В ответната атака се стигна до корнер за Левски, при който Нашименто центрира на близката греда за Нуно Рейш, той отклони за Хали Тиам, който стреля слабо, но Паулиньо имаше възможност да засече в мрежата. Бразилецът обаче не стигна навреме до топката и хубавата ситуация беше пропиляна. Така почивката дойде при гол аванс за домакините. 

След подновяването на играта "сините" имаха първата възможност да се разпишат, когато след един корнер Нашименто центрира добре в наказателното поле, но малко не достигна на Холмар Ейолфсон да засече топката. Малко преди това димка от феновете на Левски прекъсна мача за около минутка, но нищо по-сериозно не се случи. 

Като цяло в началото на втората част играта беше равностойна и нямаше някакви сериозни ситуации пред двамата вратари. Или по-точно, когато имаше интересни атаки, те се сриваха пред последния пас и това позволи на Илиев и Миятович да поотдъхнат. 

В средата на второто полувреме дойде и хубавата възможност за "сините". Тогава Найджъл Робърта се озова отляво на наказателното поле след самостоятелен пробив и стреля силно и фалцово.Топката летеше опасно, но в последния момент фалцът я изкара в аут. 

Всичко обаче можеше да бъде решено в 73-та минута. Тогава една страхотна бърза контра, започната от Вандерсон, премина през Марселиньо, който с петичка я пусна за непокрития отдясно в наказателното поле Клаудиу Кешеру. Ударът на румънеца обаче срещна тялото на излезлия да го пресрещне Милан Миятович. 

Но "орлите" не се бавиха дълго с решителния удар в мача. И пак в герой се превърна Кешеру с осмия си гол за сезона. В 80-та минута Вандерсон пусна страхотен пас за Джордан Икоко на десния фланг, който успя да нахлуе опасно и да центрира в наказателното поле за румънеца. 

Нападателят трябваше да се бори с Холмар Ейолфсон, който беше на гърба му, но успя да овладее топката под носа му и с хубаво изпълнение да преодолее Миятович. Исландецът поиска нарушение, но реферът Кабаков с категоричност посочи центъра и не видя фаул. 

Това предреши двубоя и той просто се доиграваше до края. Интересните ситуации просто секнаха, Лудогорец не искаше, а Левски не можеше да отбележи попадение и така всичко приключи при 2:0 за домакините и те окупираха върха по безспорен начин. 

След тази развръзка шампионите отвориха четириточкова пропаст пред днешния си съперник на върха на класирането и потеглиха с мощен курс към мисията "Девета поредна титла на България". 

Ето и съставите на двата отбора: 

Лудогорец: Пламен Илиев, Антон Недялков, Георги Терзиев, Мавис Чибота, Жоржиньо, Драгош Григоре, Джордан Икоко, Стефан Баджи, Клаудиу Кешеру, Яцек Горалски, Марселиньо;

Резерви: Хорхе Броун, Димо Бакалов, Дан Битон, Станислав Манолев, Абел Анисе, Козмин Моци, Вандерсон;

Левски: Милан Миятович, Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Живко Миланов, Нуно Рейш, Хали Тиам, Мартин Райнов, Станислав Иванов, Филипе Нашименто, Паулиньо, Найджъл Робърта;

Резерви: Николай Михайлов, Насиру Мохамед, Дени Алар, Янис Каргас, Франко Мазурек, Ивайло Найденов, Мартин Д. Петков.