Шампионът Лудогорец се реабилитира по най-добрия възможен начин след загубата от Ботев Враца от първия кръг и прекърши Славия с категоричното 3:0 в първи мач от втория рунд на родната efbet Лига. Разградчани показаха изцяло футболното си превъзходство срещу бронзовия медалист от предходната кампания и сразиха опонента си в лятната петъчна вечер.

Тон за успеха в Разград даде Сисиньо, който откри резултата с ефектен гол в 44-ата минута. Другите два гола паднаха през втората част, като първо Мавис Чибота от фаул удвои в 73-ата, а в 79-ата Козмин Моци вкара 26-ия си гол в кариерата за Лудогорец след дузпа.

Официален дебют за шампиона направи нападателят Инхинио Марин, който с действията си на „Хювефарма Арена” направи силно първо впечатление. Може би единствената лоша новина за Павел Върба след победата е травмата на Георги Терзиев няколко дни преди мача срещу Будучност от квалификациите за групите на Шампионска лига. Славия пък ще се изправи с албанския Кукеси в мач от първия кръг на Лига Европа, като „белите” ще пътуват, за да гостуват на този си съперник.

Lap.bg
32 снимки

Първият шанс в мача дойде в третата минута и той беше за новия стрелец на Лудогорец - Ихинио Марин. Испанецът получи центриране отдясно от Сисиньо, а Инхинио атакува топката с глава, но тя премина встрани от вратата на Стергиакис. Секунди по-късно домакините пропуснаха нов шанс. Лудогорец разигра отдясно, а топката бе центрирана от Доминик Янков. Андреа Христов изпусна Чибота, който връхлетя върху топката с глава и от дузпата стреля, но неточно - аут.

В седмата минута Чибота пусна пас по земя вляво за Недялков. Бранителят центрира остро по земя от аутлинията, но Доминик Янков закъсня да засече кълбото и нямаше шут към вратата на Стергиакис. След 20 пък Антон Недялков достави центриране отдясно за Ихинио Марин, който засече с левия крак към вратата на Славия, но неточно.

Нова чудесна възможност се откри пред Лудогорец в 31-ата минута. Каули Оливейра пусна пас  зад гърба на защитата на Славия в наказателното поле към Сисиньо. Той копна топката успоредно за Ихинио Марин, но Вълчев в сетния миг чукна топката преди испанецът да нанесе удар. Седем по-късно Георги Терзиев засече центрирана от корнер топка с глава, но опитът му беше неточен.

Домакините откриха резултата в края на първото полувреме - 44-ата минута. Каули Оливейра стреля мощно фронтално, а Стергиакис боксира топката встрани. Тя отиде към Сисиньо, който я засече първо в земята, а параболата направи така, че Стергиакис нямаше какво да направи и "орлите" откриха резултата.

Две минути след старта на втората част Каули центрира от свободен удар, а в суматохата Козмин Моци с коляно вкара отблизо. Ситуацията бе спорна, след като целият куп от играчи на двата отбора беше пред Стергиакис, но в крайна сметка попадението беше отменено от първия асистент съдия.

В 56-ата минута видяхме центриране от фаул в наказателното поле на гостите. Моци овладя на гърди и пусна успореден пас на границата в наказателното поле за Чибота. Той с едно подаване намери Сантана, който стреля с десния крак, но слабо и стражът на Славия улови. Четвърт час по-късно Лудогорец направи нападение отдясно, а Мавис Чибота добре се справи с Гамаков. Последва добро центриране по земя към Текпетей, който овладя, заложи си топката на левия крак и от няколко метра разтресе напречната греда на Стергиакис.

В 73-ата минута дойде вторият гол за "орлите". Мавис Чибота удвои преднината на домакините след прекрасно изпълнен пряк свободен удар от дъгата на наказателното поле. Стената на "белите" се разкъса, а Стергиакис направи крачка вляво, след което топката с помощта на десния страничен стълб се оплете в мрежата му. 

Малко по-късно гостите от София направиха много добра атака. Милен Гамаков подаде наляво към Христо Попадийн. Той центрира веднага за Филип Кръстев, но младият халф на Славия не отправи добър удар с глава от точката за дузпа и топката отлетя аут. В 78-ата минута мил Виячки с шпагат фаулира Ихинио Марин и Драганов посочи бялата точка. Зад топката застана Козмин Моци, който спокойно реализира третия гол.

В 81-ата минута Антон Недялков задържа топката вляво и излъга Христов, продължавайки към аутлинията. Последва центриране с левия крак към Инхинио Марин, който стреля с глава, но за негово съжаление топката отлетя аут. В последната минута от редовното време Бърнард Текпетей получи вляво пас от Алекс Сантана и стреля диагонално към вратата. Стергиакис блокира с крак, а топката отиде зад дузпата за Анисе, който отправи силен, но и неточен удар. До края на мача Славия опита натиск срещу опонента си, но опасности пред Ренан липсваха и Лудогорец взе успеха с безапелационното 3:0.


ЛУДОГОРЕЦ - СЛАВИЯ 3:0

1:0 Сисиньо (44)

2:0 Мавис Чибота (73)

3:0 Козмин Моци (79-дузпа)

Стартовите състави:

Лудогорец: Ренан – Антон Недялков, Сисиньо, Георги Терзиев, Козмин Моци – Алекс Сантана, Стефан Баджи – Мавис Чибота, Доминик Янков, Каули Оливейра - Ескави Ихинио

Треньор: Павел Върба

Славия: Антониос Стергиакис – Андреа Христов, Емил Виячки, Милен Гамаков, Христо Попадийн – Георги Вълчев, Венцислав Бенгюзов – Филип Кръстев, Георги Йомов, Радослав Кирилов – Димитър Рангелов

Треньор: Златомир Загорчич