Шампионът на България -  Лудогорец, записа 14-ия си успех през сезон 2021/2022 в efbet Лига. Това се случи в гостуването му от 18-ия кръг на Локомотив София, а разградчани надделяха над столичани с 4:2 на „Васил Левски”.

Срещата в центъра на столицата бе изключително солидна за родните стандарти, като двата отбора не спираха да се атакуват, но по-сериозната класа на „орлите” взе връх върху опитите на изпълнителите на Иван Колев да стигнат до нещо в тази си среща. Безспорен факт е, че „железничарите” продължават да практикуват атрактивен футбол, който за тяхно съжаление обаче не им носи максимално желаните резултати.

Иначе, Пиерос Сотириу откри резултата в петата минута, а голът бе потвърден две след това поради проверка от ВАР. Отново кипърският нападател на гостите бе точен в 38-ата минута, този път от дузпа. Жордан Икоко реализира третия гол в срещата в 46-ата минута. Октавио намали пасива на "железничарите" в началото на второто полувреме, но минута след това Десподов отново възстанови комфортния аванс на "орлите" с четвърти гол за Лудогорец. Пламен Крачунов пък вкара шестия гол в мача, след като бе точен в 64-ата минута.

Така Лудогорец остана на върха и вече има 42 точки и е на десет пред втория ЦСКА, който обаче е с два мача по-малко спрямо „орлите”. Локомотив София остана 12-и и е с 15 точки, на четири пред опашкаря Царско село. За разградчани предстои домакинство на "Хювефарма Арена" срещу Пирин, докато Локо София ще домакинства на Арда в следващите мачове на двата отбора.


Отзивите след мача:

Генчев: Заслужена победа, не ни интересува представянето на другите отбори

Иван Колев: Ще опитаме в следващите мачове да вземем точки


Локомотив София - Лудогорец

източник: Антон Узунов

Шампионите рано откриха резултата. Кирил Десподов центрира в наказателното поле, а Георги Терзиев свали с глава, към Сотириу, който  от непосрествена близост пред вратата насочи топката зад Любенов, за да открие резултата - 1:0 за гостите.

Четири след това пък Доминик Янков даде перфектен диагонален пас по земя вляво, с който разсече линиите на Локомотив и намери Кирил Десподов. Капитанът на гостите шутира с левия от движение, но доста неточно за зададените от самия него стандарти у нас - аут. Малко след това Кирил Десподов елиминира вляво с лекота Красимир Милошев и влезе в наказателното поле на столичани. Капитанът на Лудогорец отправи остър изстрел с десния крак, който обаче бе блокиран от стража Любенов.

В 26-ата столичани стигнаха до първата си ситуация за гол. Селсо Рапосо проби отляво по нападението на Локомотив и финтира Мануел Шоу. Последва силен удар с десния крак от границата на наказателното поле на "орлите", но топката отлетя над напречната греда на гостите. Шест след това Десподов се откъсна отдясно и даде успореден пас за плеймейкъра Янков, но юношата на Лудогорец изостана леко назад и не успя да достигне топката, за да отправи удар. Минута след гола на столичани обаче Десподов отново възстанови трите гола аванс на Лудогорец с попадение в 48-ата.

Антон Узунов
43 снимки

В 32-ата Кирил Десподов шутира от пряк свободен удар, а при стената играч на Локомотив София повдигна ръката си. След преглед на ВАР реферът Попов видя, че Божидар Кацаров игра с ръка и дузпата бе дадена. Пиерос Сотириу стреля безкомпромисно вдясно на Любенов, който усети ъгъла, но ударът бе прекалено силен.

Лудогорец реализира трети гол в добавеното време на първата част. Клод Гонсалвеш изведе вдясно Жордан Икоко, а крайният бранител бе на една линия с тази на отбраната на Локомотив и технично прехвърли Любенов - 3:0 за Лудогорец.

Тъкмо бе стартирала втората част, а столичани намалиха пасива си. Октавио Мантека получи дълъг пас в наказателното поле на Лудогорец. Бразилецът спря топката с глава, а Георги Терзиев не се ориентира добре в ситуацията. Последва мощен удар от дузпата на Октавио, а Падт не успя да реагира и резултатът стана 1:3.

Радостта за "железничарите" бе прекалено кратка, тъй като след минута време Лудогорец вкара за четвърти път в срещата. Жордан Икоко проби по десния фланг на Лудогорец и пусна по земя в наказателното поле за Сотириу. Кипърският нападател бе с гръб към вратата на Локо, а ъгълът му за стрелба бе и много малък. Той се обърна и видя Десподов, който отблизо не сбърка - 4:1.

В 61-ата Лудогорец организира страхотна контраатака, а Каули Оливейра и Кирил Десподов комбинираха помежду си. Българинът бе изведен на стрелкова позиция и отправи удар, но прекалено слаб, за да затрудни Любенов, който отрази.

180 секунди след това Валентин Николов получи топката вдясно и достави превъзходно центриране в наказателното поле за Пламен Крачунов, който се извиси над Георги Терзиев и с глава вкара втори гол за столичани в срещата - 2:4.

Импулсът в играта на "железничарите" се показа, а  Георги Терзиев и Клод Гонсалвеш позволиха на Виржил Пинсон да шутира от границата на наказателното поле на Лудогорец. Той го стори, а Падт не улови топката, но Николов не успя да добави топката във вратата на "орлите". Това бе и последният по-интерсен момент от срещата, а трите точки отпътуваха за Разград.

FT / Локомотив София - Лудогорец 2:4

0:1 Пиерос Сотириу (5)

0:2 Пиерос Сотириу (38-дузпа)

0:3 Жордан Икоко (45+1)

1:3 Октавио Мантека (47)

1:4 Кирил Десподов (48)

2:4 Пламен Крачунов (64)

Съдия: Никола Попов

Стадион: Национален стадион "Васил Левски", София

Локомотив София: 24. Александър Любенов, 13. Селсо Рапосо, 6. Пламен Крачунов, 89. Матеус Дуарте, 26. Красимир Милошев, 22. Владимир Семерджиев, 44. Божидар Кацаров, 58. Октавио, 93. Виржил Пинсон, 10. Валентин Николов, 8. Христо Иванов

Резерви: 1. Цветомир Витков, 7. Александър Александров, 15. Лука Иванов, 9. Мохамед Бухмиди, 11. Раел Лолала, 2. Стойчо Атанасов, 14. Християн Чипев

Старши треньор: Иван Колев

Лудогорец: 1. Серджио Падт, 4. Сисиньо, 5. Георги Терзиев, 24. Оливие Вердон, 22. Джордан Икоко, 23. Кафумана Шоу, 8. Клод Гонсалвеш, 11. Кирил Десподов, 64. Доминик Янков, 95. Каули Оливейра, 19. Пиерос Сотириу

Резерви: 71. Кристиан Кахлина, 10. Елвис Ману, 13. Мавис Чибота, 25. Стефан Баджи, 29. Дорин Ротариу, 30. Игор Пластун, 51. Илкер Будинов

Старши треньор: Станислав Генчев