Лудогорец спечели десетата си шампионска титла на  България след победа с 3:1 над Берое. Така разградчани подобриха рекорда на ЦСКА, който имаше девет поредни в средата на миналия век - между 1954 и 1962 г. До края на сезона остават четири кръга, но Лудогорец е недостижим на първото място.

За домакините се разписаха Кирил Десподов (29), Доминик Янков (79) и Клаудиу Кешеру (83). Гаюс Макута (38-дузпа) вкара за старозагорци. Попадението на Десподов ще остане в историята като първото попадение у нас, зачетено след намесата на ВАР. 11-метровият наказателен удар пък беше отсъден след преглеждане на ситуацията от рефера Драгомир Драганов на монитора между двете скамейки, което също се случи за първи път по родните терени.
Домакините влязоха в мача с огромно желание и още във 2-ата минута пред Десподов се откри отлична възможност, но ударът му срещна Теди Мезат и излезе в корнер. Останаха съмнения и за игра с ръка на защитника на Берое, но реферът Драгомир Драганов бе категоричен в своето решение за ъглов удар. Три минути след това контраатака на Лудогорец завърши с отлично извеждащо подаване на Десподов към Текпетей, който обаче беше в положение на засада. В 19-ата минута коварен шут на Текпетей от границата на наказателното поле затрудни вратаря на гостите Ганев, но той се справи и изби. 
 
Агресивната игра на Лудогорец даде резултата в 29-ата минута. Кирил Десподов получи топката на ръба на засадата, преодоля вратаря Ганев и прати топката в мрежата. Първоначално асистент-съдията вдигна засада, но след проверка с ВАР попадението бе зачетено - 1:0.

61 снимки

Не бяха изминали и 10 минути, когато равенството беше възстановено. Нападателят на Берое Алиун Фал шутира от въздуха и топката се удари в стоящия до него Оливие Вердон. Реферът не посочи веднага бялата точка, но бе посъветван от ВАР арбитъра Георги Кабаков да прегледа ситуацията на монитора, разположен между двете скамейки. Драганов видя положението и не се поколеба да отсъди дузпа за Берое. Зад топката застана Гаюс Макута и с майсторски удар матира Кахлина, въпреки че вратаря на Лудогорец усети посоката на изпълнение.


В добавеното време на първата част пред Жосуе Са се откри отлична възможност отново да даде преднина на Лудогорец, но ударът му с глава мина над вратата.

Лудогорец Берое

източник: sofascore.com

Второто полувреме започна с пропуск на домакините. В 50-ата минута Елвис Ману получи превъзходен пас от Вандерсон, но диагоналният му шут срещна левия стълб на вратата на Ганев.
 
Половин час преди края в игра се появи голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру и присъствието му веднага се усети. В 64-ата минута той получи добър пас от Текпетей и шутира от движение. Топката обаче рикошира в съотборника му Каули Оливейра и излезе в аут.
 
Половин час преди края в игра за Лудогорец влезе Клаудиу Кешеру, а малко след това на терена се появиха Джордан Икоко и Доминик Янков. Тримата бяха в основата на двата гола, които донесоха трите точки на новите шампиони на България.

Най-напред в 79-ата минута Икоко проби отдясно и върна към Янков, който макар и с гръб към вратата се обърна и шутира технично, а топката се оказа непосилна за Ганев - 2:1.

Четири минути по-късно Клаудиу Кешеру получи перфектен пас от Десподов и вкара 138-ия си гол за Лудогорец, който сложи точка на спора и узакони титлата на тима.

 
ЛУДОГОРЕЦ - БЕРОЕ 3:1
 
ЛУДОГОРЕЦ: 1. Кристиан Кахлина, 4. Сисиньо, 24. Оливие Вердон, 32. Жосуе Са, 3. Антон Недялков, 25. Стефан Баджи, 95. Каули Оливейра, 37. Бернард Текпетей, 88. Вандерсон-капитан, 10. Елвис Ману, 11. Кирил Десподов
Резерви: 23. Пламен Илиев, 5. Георги Терзиев, 7. Алекс Сантана, 19. Пиерос Сотириу, 22. Джордан Икоко, 28. Клаудиу Кешеру, 64. Доминик Янков
Треньор Валдас Дамбраускас
 
БЕРОЕ: 33. Генадий Ганев, 20. Стив Фуртадо, 5. Теди Мезаг, 6. Александър Цветков, 19. Александър Василев, 25. Георги Ангелов-капитан, 21. Кийлън Лебон, 22. Октавио, 29. Еривалдо 10. Гаюс Макоута, 11. Алиун Фал
Резерви: 1. Християн Василев, 2. Джуниет Али, 7. Димо Бакалов, 9. Мартин Камбуров, 15. Георги Динков, 23. Кукула,  94. Илиян Стефанов
 
Треньор Петър Колев
 
Съдия Драгомир Драганов
 
Стадион "Хювефарма Арена", Разград