През миналата седмица Лудогорец обяви раздялата си с Джоди Лукоки. Разградчани използваха клубния сайт, за да споделят това. Двете страни постигнаха споразумение за прекратяване на договора на 27-годишния нидерландец, който изтичаше в края на сезона. По този начин той се прибра в Нидерландия.

„Стиснахме си ръцете или добре, лактите. Влязох през входната врата в Лудогорец и от клуба ми казаха, че тя винаги ще е отворена за мен“, сподели Лукоки пред Voetbalzone.

“Семейството е много важно нещо за мен. Особено синът ми, много ми липсваше. В България не тренирахме заради пандемията от коронавируса и по цял ден си стоях вкъщи. Нямаше смисъл да оставам там в това отношение, затова решихме незабавно да прекратим договора ми. Много съм щастлив, че отново съм в Нидерландия“, добави още крилото.

Официален сайт на Лудогорец
30 снимки

Договорът на Джоди Лукоки с Лудогорец изтичаше през юни и той реши да не го подновява, защото е готов за ново предизвикателство, след като почти пет години игра в България.

Юношата на Аякс дойде в Разград от Цволе през лятото на 2015 година. Равносметката му след почти пет години в България е 151 мача, 29 гола, 20 асистенции, четири титли, две суперкупи и европейски мачове срещу ПСЖ, Арсенал и Милан.

„В началото имах труден момент, всичко беше ново за мен и играех малко. Целта ми беше да успея в Лудогорец и мисля, че се получи. В крайна сметка показах красиви неща. Прекарах чудесно в България, в първенството, в Шампионската лига и Лига Европа и научих много. Играх срещу големи футболисти и отбори, това беше като детска мечта. Не всеки може да постигне това в кариерата си. В това отношение се оказа така, както очаквах. Отидох в Лудогорец като момче и станах мъж“, заяви Лукоки.

Нидерландецът видя, че Лудогорец се развива бързо по време на престоя му. Разградчани са на път да спечелят деветата си титла поред, преди първенството да беше спряно заради пандемията от коронавируса.

„Изградиха нов стадион и тренировъчен комплекс. Станаха много красиви и професионални. В това отношение клубът се разви изключително. Последните два сезона прескочихме груповата фаза на Лига Европа, което показа, че можем да се състезаваме на това ниво. Може да наречете Лудогорец – Аякс на България. Хората имат голямо уважение към Лудогорец“, добави крилото.

Изявите му с екипа на Лудогорец не останаха незабелязани, защото през лятото на 2018 година имаше сериозен интерес към него от клубове от Испания, Италия, Германия, Англия и САЩ. Въпреки това, той избра да удължи договора си с Лудогорец до 2020 година.

„Отчасти заради исканата цена от Лудогорец, не се случи трансфер. Нямам нищо против това, в крайна сметка имах страхотни моменти в Лудогорец. Но сега наистина съм готов за стъпка на по-високо ниво. Исках нещо ново след пет години в България. Справях се добре, статистиките ми в първенството и Европа бяха добри“, каза Лукоки.

През последните месеци крилото не бе част от състава воден от Павел Върба: „Често се случва това в клубовете. Опитаха се да ме продадат, но не успяха. Вече бях решил да не подписвам, така че бях готов за ново приключение. Съжалявам, че клубът не успя да спечели нищо от мен, но не можете да контролирате определени неща. Според мен това е единственият недостатък.“

Името на Джоди Лукоки е силно свързвано с Турция, където е имало разговори с Трабзонспор: „Има няколко клуба с интерес към мен, но трябва да почакам и да видя. Важно е, че сега съм със семейството си и ако нещо стане конкретно, било то Турция, Испания, Франция, Англия или Италия, ще направя правилния избор. Сега не бързам да рискувам. Всъщност нямам предпочитания, отворен съм към всичко. Разбира се, че искам да играя в голям шампионат. Германия и Испания изглеждат като много хубави първенства, би било мечта да играя там. Всичко трябва да е, както трябва. Все още нямам конкретност, тук и там има интерес. Телефонът ми звъни постоянно и много агенти ми се обаждат. Но само чакам моят да излезе с правилния вариант. Имам добро партньорство с него“, заяви Лукоки.

Крилото сподели и дали е възможно да се завърне в Нидерландия: „В момента предпочитам да продължа да работя в чужбина, но един ден бих искал да играя тук. Но в момента родината ми не ми е в главата. Освен ако не е топ клуб като Аякс, ПСВ, Фейенорд или АЗ. Но не виждам това да се случи. Тогава има смисъл да извадя Нидерландия от главата ми.“

„В момента трябва да изчакаме кризата причинена от коронавируса, за да видя дали нещо красиво ще излезе на пътя ми. Това със сигурност прави нещата по-трудни, но агентът ми в момента е зает. За мен е важно всеки ден да и да е здрав. Надявам се да успея да подпиша с добър клуб, когато това всичко приключи“, заяви Лукоки.