Официалният сайт на Лудогорец продължава серията интервюта с футболисти на "орлите" по време на принудителната пауза в световния спорт и футбол заради пандемията от COVID-19. Днес е ред на Марселиньо. Ето как бразилецът с български паспорт поддържа форма в дните без групови тренировки.

официален сайт на Лудогорец
17 снимки

- Как ви се отразява принудителната пауза заради коронавируса?

- Както всички хора, така и аз спазвам препоръките на властите. Основно си стоя вкъщи. Тренирам физически, доколкото това е възможно. Правя различни упражнения. Не е като тренировките, на които съм свикнал, но ситуацията е такава. През последните седем дни само веднъж излязох навън, за да отида до магазина. Ако има нещо хубаво, то е, че по цял ден съм със семейството си.

- Липсва ли в футболът?

- Много ми липсва. Не само на мен. И на съотборниците ми. И на колегите ми в клуба. И на феновете. Липсват ми мачовете. Липсват ми съотборниците в пълната съблекалня. Но съм оптимист, че всичко ще се оправи. Никой не знае кога, но може и да не чакаме дълго, ако спазваме правилата. Призовавам всички да ги спазват. 

- Кога според вас футболът ще се върне към нормалния си ритъм?

- Няма човек в света, който да каже с точност. Всички се надяваме да е по-скоро. Но никой не знае. Знам, че има вече обсъждани дати, на които мачовете трябва да се подновят. Вярвам, че през месец юни е реалистично да се играят мачове. Но има компетентни органи, които решават. 

- Как в Бразилия се борят с разпространението на коронавируса?

- В Бразилия има над 2500 случая на заразени с коронавирус. Хората от известно време са под карантина по домовете си. Вчера имаше изказване на президента на страната, който обяви, че карантината не може да продължи дълго и, че има вероятност скоро да бъде отменена, за да се спаси икономиката на Бразилия. Каза същото, което вече обяви и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

- Как футболните клубове в Бразилия приемат принудителната пауза?

- Трудно им е. Футболът в Бразилия е начин на живот и да футболисти, и за фенове. Има някои отбори, които държат да им бъде разрешено поне да тренират, независимо от тежката ситуация. Както е Наполи в Италия. Но държавата няма да направи компромис, докато епидемията не бъде спряна.

- Колегите ви в Лудогорец са убедени, че паузата във футбола няма да се отрази на формата на отбора при подновяването на мачовете?

- Аз съм на същото мнение. Паузата няма да се отрази по никакъв начин на формата ни. В първенството имаме преднина от девет точки и мач по-малко. Ние сме големият фаворит за титлата и вярвам, че ще я спечелим. Без значение колко мача се играят до края. 

- Вие сте национал на България. УЕФА насрочи дата за баража с Унгария в Лигата на нациите през юни, въпреки усложнената ситуация. Мислите ли за този мач?

- Разбира се. Кризата ще отмине и този мач трябва да се изиграе. България има сериозен шанс срещу Унгария и в следващия двубой, без значение кой е съперник. В момента, в който ситуацията го позволи, трябва да се подготвим сериозно. И ще успеем. Аз нямам съмнение.