Марселиньо е един от символите на Лудогорец. Носителят на 9 титли с "орлите", който е рекордьор по голове за тима в Европа, обаче напусна изненадващо Разград през миналото лято и се върна в родината си, подписвайки с Витория Баия. Дни преди решителния плейоф за влизане в групите на Лига Европа "Мач Телеграф" се свърза с Марселиньо, който даде първото си интервю след напускането на България.

Марсело, в началото на годината не предполагахме, че ще напуснеш Лудогорец, но сега си много далеч - в град Салвадор в Бразилия, където се готвиш с твоя Витория Баия за поредния мач...

- Да, така се развиха нещата за мен. Знаеш ли, че в първия месец ми беше много трудно. Ама много. Свикнах в Европа, почти 10 години бях в Лудогорец. А това е много време, по-голямата част от моята кариера. Дойдох във Витория и не познавах почти никого - на ново място, с нови съотборници. Но се мотивирах и ето, че сега играя основна роля в тима.

Витория Баия е шести в Серия Б. Имате ли за цел да влизате в елита?

- Разбира се. Аз за това приех тяхната оферта. Но подобно сега на Лудогорец, има много нови футболисти и ни трябва време. Но в последния мач срещу Оесте играхме много силно и смятам, че ни чака отлично бъдеще.

Помага ли ти това, че треньор е Бруно Пивети, който работи в Разград, а отскоро твой съотборник е Жуниор Кишада?

- Да, разбира се. Пивети беше част от щаба на Пауло Аутуори в Лудогорец. Иначе с Кишада сме играли заедно и в Брагантино, и в България. Той е при нас от една седмица.

Имаше ли шанс да подпишеш с друг български отбор. Говореше се за Локо(Пд) и ЦСКА?

- Имаше такъв вариант, но аз просто реших, че е време да затворя страницата "България". Това беше най-успешният период в моята кариера, но всяко нещо си има своя край.

Какво ти липсва най-много от България?

- Съблекалнята на Лудогорец. Знаеш ли, много хора казваха, че сме имали проблеми вътре в отбора. Но това изобщо не отговаря на истината и за това постигнахме такива успехи. Ние бяхме едно семейство, бяхме много сплотени и се разбирахме отлично.

Свикнал си с Вандерсон, Моци, Дяков, Кешерю, Владо Стоянов... Чуваш ли се с тях?

- Разбира се. Липсва ми Владо и неговите бъзици. С тези момчета изкарах повече време, отколкото с моето семейство.

Лудогорец започна колебливо сезона и отпадна от Шампионската лига. Сега обаче предстои мача на сезона - срещу Динамо Брест. Какво очакваш да се случи?

- Да ви кажа честно, не знам много за този съперник. Но знам, че Лудогорец ще ги елиминира, защото е голям отбор. Имат по-голям опит, свикнали са да играят в такива срещи. Гледах първите мачове от сезона, гледах и последния срещу Берое. Вижда се, че отборът върви в правилната посока. Просто им трябваше време, за да могат да покажат качествата си. В момента в Разград има много добри футболисти, но виждаме нов отбор, нов проект, заради това трябва търпение.

Да, но това време няма кой да го даде...

- Така е. Но по принцип в Лудогорец никога не се е мислело за единия мач. За победа, три точки и така. Там винаги се е мислело за бъдещето. Сега може и да има проблеми, но с времето всичко ще се нормализира.

Какво би казал за Доминик Янков?

- Още преди 2 години казах, че това момче го чака светло бъдеще. Много съм щастлив, че той играе толкова силно. Че блести и става все по-важен за тима.

Твоят сънародник Алекс Сантана се откроява от новите попълнения. Какво е мнението ти за него?

- Да ви кажа честно, преди да го вземе Лудогорец, не го бях чувал. Но сега, след като се представя толкова силно, тук в Бразилия започнаха да ме питат за него. Хубавото е, че Алекс Сантана, макар и вътрешен халф, вкарва голове. А това е важно за един нов играч и показва как той се аклиматизира в отбора.

Така се случи, че само дни, след като ти си тръгна от Лудогорец, Вандерсон получи тежка контузия. Какво му каза след травмата?

- Горе главата му казах. Ще се възстанови и ще се върне по-силен. Истината е, че Вандерсон липсва много на Лудогорец. Той е един от най-силните футболисти, играли в България.

Наскоро селекционерът Георги Дерменджиев заяви, че си в плановете му за баража с Унгария. Говори ли вече с него?

- Знаете, че за мен бат' Жоро е сред най-добрите треньори. Той винаги ме е подкрепял и е разчитал на мен. Чухме се преди известно време. За момента нямам повиквателна. Така че трудно мога да коментирам.

А готов ли си да помогнеш?

- Разбира се. България ми е дала много и винаги ще съм благодарен на страната ви. Дори и да не ме повикат сега, аз съм готов да дойда пак в България, където имам толкова много приятели.

Какви са шансовете си в баража срещу Унгария?

- Големи. И не само срещу Унгария, но и срещу победител от двойкат Исландия - Румъния. България има превъзходни футболисти, които, знам, че могат да се класират на| Евро 2021.