Един от най-успешните футболисти на Лудогорец - Марселиньо, даде интервю за Gong.bg, в което говори за българския шампион и националния отбор на България. Техничният футболист, който в момента играе в Бразилия, посочи своя наследник в Лудогорец - юношата на клуба Доминик Янков. Марселиньо заяви, че внимателно анализира новите футболисти и е на мнение, че "орлите" купуват класни играчи. Той обаче е категоричен, че на новия Лудогорец му е необходимо време и търпение, за да изгради силен отбор, който може да играе в групите на Шампионската лига. 

Марселиньо се върна във времето назад и си спомни за отпадането от Милсами, когато Лудогорец бе с доста нови играчи. Той обаче припомни, че след отпаденето българският шампион е играл в групите на Шампионската лига, тъй като отборът с времето е бил стикован. 

Марселиньо похвали Станислав Генчев, като заяви, че младият специалист разполага с доста добри качества. Той смята, че футболистите от националния отбор трябва да вярват във възможностите си, за да може България да има успехи. 

- Марселиньо, здравей. Как се чувстваш? 

- Здравейте, поздрави от Бразилия. Добре съм, макар че изживяваме малко лош момент тук. Лека-полека обаче започваме да играем добре. Чувствам се много добре. 

- Успя ли да се адаптираш към футбола в Бразилия след толкова много години в България? 

- Това бе много гадно за мен. Очаквах да се адаптирам по-спокойно, но има много разлика и бе много трудно. Чак сега мога да кажа, че съм се адаптирал почти на 100%. Това е като да си почна кариерата отново. Сега вече подобрявам формата си, помагам на колегите и на клуба, който отвори вратата си за мен. 

- Какви бяха основните предизвикателства? Във физически аспект или стилът на игра в Бразилия? 

- По-скоро стилът на игра. Разликата между Бразилия и Европа е голяма. В Европа е по-здрав футболът, тичам повече, тактиката се остава по-назад. Аз съм играл 9 години на един стил, който обичам много - компактен футбол. Тук футболът е доста по-различен и е трудно, но това е нормално. Лека-полека започвам да помагам. 
 

- Липсва ли ти България?

- Да, няма как. Кариерата ми бе в България. Аз имам приятели в Разград, има хора в отбора, които съм заобичал. Живяхме много време заедно. На 1000% ще се върна в България и в Разград. Не за работа, а да видя хората, които обичам, да видя приятелите си. 

- С кого си говориш най-много? 

- Най-много говоря с Петричев. Той не е само един директор, но и мой приятел. И това го виждам повече сега, когато съм далеч. Винаги си говоря и с хора, които живеят в Разград и не са футболисти. Те нямат нищо общо с футбола, но са мои приятели. 

- Съжаляваш ли, че не остана още малко? Да спечелиш Десетата, както се казва. 

- Да, това е идея. Аз мислех да изчакам още една година и после да си тръгна, но Господ поиска друго и аз си тръгнах по-рано. Вече споделих, че това не беше моята идея, но животът продължава. Нормално е във футбола. 

- Успяваш ли да гледаш някой от мачовете на Лудогорец сега? 

- Да, винаги гледам най-добрите моменти от мача. Мога да кажа, че съм гледал почти всички мачове.

- Какво мислиш за наследниците на твоята позиция - Каули и Доминик Янков? 

- Познавам и двамата добре. Прекарах малко време с Каули, но видях какъв е стилът му. За Доминик съм коментирал с много хора в Лудогорец, че пред него има много бъдеще и може да остане №10 за Лудогорец, има качествата за това. Каули също е много добър човек и футболист. Виждам всичко, което Лудогорец преживява сега, и това е нормално. Отборът се променя, а трябва време всички да разберат стила и отборът да продължи както винаги. 

- Да, Лудогорец се намира в процес на промяна. Ти беше част от предишния такъв. Спомняш си, след първото участие в ШЛ се взеха много нови играчи, но отпаднахте от Милсами, а следващата година отново влязохте. Какъв е твоят съвет, като човек, който е минал през това? 

- Ако анализираме тази история, тогава загубихме двама добри футболисти - Кайсара и Фабио Ешпиньо. При нас дойдоха много добри футболисти, хора с интелект и качества, но трябва време. Ние нямахме време - те пристигнаха, треньорът пристигна, трябваше веднага да се играе. За мен това беше най-катастрофалният момент за Лудогорец.

Нямахме време за организация, за опознание. Сега е по същият начин. Аз анализирам всеки играч, който Лудогорец купува. Виждам, че това са добри футболисти, играят добре, но те пристигат сега с нов треньор, който има много качества. Генчев е мой приятел, аз играх с него и знам, че е човек с воля. Той 100% може да помогне, но си трябва време. Да, моментът в Лига Европа сега е лош, но може би догодина отново ще са в Шампионската лига. Това е футболът. 

- Т.е. според теб рецептата е време и търпение? 

- Точно така. Няма лош футболист. Лудогорец не е купил лош футболист, на 1000% съм сигурен. Само трябва време да се адаптират, Генчев да работи и да покажат какво е Лудогорец. 

- Според теб трябва ли Станислав Генчев да бъде дългосрочният избор? 

- Да, защо не? Генчев е играл извън България. Ако познавате Генчев и сте говорили с него, ако той си "отвори главата", ще разбереш, че той не гледа само България. Той иска лека-полека да се издига като треньор и това е добре. Вярвам му много и смятам, че той е точният човек за Лудогорец. 

- Успя ли да гледаш мачовете на България и защо според теб не се класирахме на Европейско? 

- Трябва да си вярваме повече. Всеки футболист трябва да вярва повече. Смятам, че това е проблемът, защото има добри футболисти. Когато ние започнем да вярваме, хората също ще вярват и ще идват на стадиона, защото ще видят какво се случва на терена. Мисля, че най-големият проблем на българските футболисти, е психиката. Защо ние не можем да отидем на Европейско?

Винаги съм казвал, че няма значение срещу кой играем, ние трябва да мислим по един и същи начин. Да, има голяма разлика, но когато излезем на терена, сме еднакви. Не трябва да си мислим, че нямаме шанс. Има един мач, който е 90 минути, и ние можем да го спечелим. Така мисля аз. Трябва да променим тази психика и да почнем да вярваме. Стоичков, например, знае, че е добър футболист и вярва в това. Затова и го прави на терена. Това е човек с психика, смятам, че трябват такива. 

- Много фенове и колеги нападнаха Георги Дерменджиев. Ти го познаваш добре, според теб той ли е виновен? 

- Той е човек, който обича отбора, в който работи. Той иска да играем с топката, да играем мача. В България има качествени играчи. Не мога да кажа, че само футболистите са виновни, или че само треньорът е. То е 50-50. Стилът на Дерменджиев и футболистите, които имаме, знам, че може да се получат нещата. 

- След два дни Лудогорец играе срещу Антверп, каква е твоята прогноза?

- Искам Лудогорец да спечели. Гледах целия мач срещу Тотнъм и видях, че някой път не се получава като преди, но това е нормално. Сега не се вижда колектив, но за да се изгради такъв е нужно време, тъй като има много нови футболисти. Вярвам в Лудогорец и искам да спечелят първите си точки в групата. Това не е нормално за нас, защото винаги имаме точки още след първите мачове. Сега не е така и чакам да спечелят този мач.

Успех на Лудогорец и поздрави на цяла България!