Големият талант на Лудогорец и България Доминик Янков даде ексклузивно интервю пред Gong.bg, в което засегна широк брой от теми за професионалния си път. 

Янков направи равносметка на изминалия сезон в efbet Лига, в който той за пръв път записа над 20 срещи в мъжкия футбол с екипа на Ботев Враца и успя да впечатли със силните си изяви. Сега младежът е устремен към намиране на място в пълния със звезди състав на "орлите". 

Офанзивният играч не отрече, че желае да заиграе в чужбина един ден, а като най-трудното решение, което му предстои, определи това да избере за кой национален отбор ще се състезава - българският или канадският. 

- Здравей Доминик! Сезонът в efbet Лига приключи буквално преди броени дни, а новият е съвсем близо до началото си. Смяташ ли, че времето за подготовка е достатъчно?

- Ами мисля, че е достатъчно. Няма твърде много време, но затова все пак имаме по две тренировки на ден, което със сигурност ни помага, за да навлезем във форма максимално бързо.

- Как ти се отрази голямата пауза заради пандемията от коронавирус?

- Смятам, че за на никого не се отрази твърде добре, но лично аз успявах да поддържам форма. Имаше пространство, където можех да тичам и правя определени упражнения с топка. Вкъщи правих и допълнителни упражнения, така че като цяло се справих с този период.

- Ти прекара изминалата кампания в състава на Ботев Враца, където записа над 20 мача. Как би оценил сезонът, в който за пръв път успя да изиграеш толкова много срещи на професионално ниво?

- Мисля, че беше много важно за мен като футболист, да трупам опит в efbet Лига. Това е един плюс за мен и пожелавам всичко най-хубаво на Враца за следващия сезон.

- Какво ти донесе този наемен период в личностен и чисто футболен план?

- Мисля, че израснах много, след като изиграх толкова мачове в efbet Лига. Нивото е високо. Един от елементите, които основно подобрих, е играта в защита. Радвам се, че натрупах опит в мъжкия футбол.

- Ти вече се завърна в състава на Лудогорец. Каква ще е целта пред теб за идния сезон – нов наем с цел записване на максимално много игрово време или ще предпочетеш да се бориш за титулярно място в Лудогорец?

- За сега съм в Лудогорец, тренирам и имам договор до другото лято. Най-хубавото нещо ще е, ако успея да се утвърдя и играя редовно. Дай Боже това да се случи.

- Би ли бил изкушен от евентуално предложение от чуждестранен отбор?

- Мисля, че всеки един млад български футболист би искал да отиде в чужбина, така че това ще е чудесно наистина. Все още имам договор с Лудогорец обаче до другото лято.

Доминик Янков

източник: Доминик Янков

- Ти си прекарал голяма част от юношеските си години в чуждестранни школи, включително и тази на Съндерланд в Англия. Може ли да изтъкнеш някои разлики между тамошните методи и условия и тези у нас?

- Като цяло условията не са много по-различни, в сравнение с тези в Лудогорец. Това, което ми направи впечатление в Англия е, че още от ранна възраст карат играчите да работят здраво и във фитнес, по три пъти на седмица поне. Тогава бях още на 14-15-годишна възраст и се наблягаше много на силовите упражнения. Като условия, терени и т.н няма особена разлика.

- Смяташ ли, че този акцент върху физическите упражнения дава превес на английските състезатели пред българските?

- Може би да. Още от малки играчите са по-добре физически, което е плюс, когато започват да влизат в мъжките отбори.

- Да поговорим и за избора ти на национален отбор, който би представлявал един ден. Както е известно, в Канада следят изявите ти изкъсо. Ти самият мислел ли си дали ще избереш Канада или България?

- Това вероятно ще е най-трудното решение, но най-правилно ще е да избера този отбор, който ме потърси пръв.

- Водил ли си разговори с представители на българските национални гарнитури?

- За момента не. Никой не ме е търсил и с никого не съм говорил.

- И за финал – като играч, който вече направи прехода от юношески към мъжки футбол, какво би посъветвал по-младите от теб, на които тепърва им предстои подобен преход?

- Най-важното на първо място е фокусът върху тренировки и спазването на режими. Никога не трябва да се предават или да се притесняват, когато започнат да тренират и играят с мъжките отбори. Не трябва да има притеснение, защото рано или късно нещата ще се получат.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.