Част от коренната промяна в Лудогорец, започнала през миналото лято с напускането на талисмана Марселиньо и продължила сега с раздялата със Светослав Дяков, и преминаването на Козмин Моци от терена към ръководството, включва и налагане на юноши.

Първият е добре познат - Доминик Янков. Той не само игра в 75% от мачовете, но вече е титуляр и в националния отбор, воден от Ясен Петров. Роденият в Канада талантлив плеймейкър, записа общо 39 мача и вкара 5 гола във всички турнири.

Други две момчета също получиха минути в същинската част на сезона, когато все още Десетата не бе спечелена. Става дума за нападателя Димитър Митков и халфът Иван Йорданов, използван и като ляв бек. През есента Митков записа 5 срещи за първия състав, а през пролетта бе даден под наем на ЦСКА 1948 и игра в 13 срещи, в които вкара един гол - на Ботев Пловдив за Купата. Сега той отново е в Лудогорец и Валдас Дамбраускас го пусна в игра срещу ЧФР Клуж. Митков се възползва, че в момента здрав от нападателите в Лудогорец е единствено голмайсторът Клаудиу Кешеру, а Пиерос Сотириу и Ихинио Марин се възстановяват. След като обаче кипърецът и испанецът се върнат, най-вероятно Митков ще бъде даден в друг отбор от елита под наем.

Колкото до Иван Йорданов, то капитанът на дубъла записа 3 двубоя в елита през миналия сезон. Той повече няма да играе за втория тим и ще бъде част от мъжкия състав. Но освен, че тези Янков, Митков и Йорданов са родени през 2000 г., сега на лагера на „орлите“ в Австрия има още трима от този набор. Става дума за Тихомир Димитров, Хюсеин Кельовлуев и Илкер Будинов. Въпросните трима играчи направиха своя дебют за представителния тим в последния мач от миналия сезон - загубата с 1:3 от ЦСКА 1948. И докато за другите трима се знае повече, сега „Мач Телеграф“ ще ви разкрие повече и за въпросните Димитров, Кельовлуев и Будинов.

Тихомир Димитров е бил в школата на Левски, като дори е бил капитан на своята възраст. Софиянецът вече пета година е в Разград. Той е централен защитник, който играе с десен крак и е висок 178 см. „Тихомир е изпълнителен, сериозен и решителен. Трябва му опит, което е нормално за неговата възраст“, казва за него треньорът му в дублиращия тим Тодор Живондов.

Хюсеин Кельовлуев е от Разград. От дете е в школата на Лудогорец. Играе като дясно крило. „Има бърз старт, добър дрибъл. Има вродена сила. Имаше шанс да отбележи на два пъти в дебюта си за първия тим срещу ЦСКА“, казва Живондов. Съотборници го оприличават на швейцарската звезда Джердан Шакири, защото е набит като футболиста на Ливърпул, но за разлика от него играе с десен крак.

Илкер Будинов също е от региона, като е роден в Търговище. Бил е в школата на Светкавица. От 14-15 годишна възраст е в Лудогорец. „Аз го налагам като десен защитник, но в някои срещу го пускам и като ляво крило, с десен крак. Това се случва, когато противникът ни е по-атакуващ. Бърз е с топка в краката, може да измине дълго разстояние без да намалява скоростта си“, казва за него Живондов.

Будинов и Кельовлуев играха цял мач в първата контрола с германския четвъртодивизионен Хаймщетен, а срещу шампиона на Румъния Клуж като резерва влезе Будинов, който замени Георги Терзиев, докато Тихомир Димитров също влезе от пейката, но на мястото на Антон Недялков и стана един от тримата в защита.

Предполага се, че Валдас Дамбраускас ще дава още шансове в контролите на своите младоци, но най-важното за тях е друго - че вече са на футболната карта.

Повече може да прочетете в днешното издание на "Мач Телеграф".