Новата година за Лудогорец започва с нов треньор. В Разград дойде Валдас Дамбраускас. Младият специалист акостира на "Хювефарма Арена" с амбиции да продължи доминацията на "зелените" у нас, но и да върне самочувствието на тима зад граница след 6 поредни загуби в групите на Лига Европа. Личната му цел пък е да се задържи по-дълго от останалите чужденци, работили на треньорския пост в клуба - Бруно Рибейро, Пауло Аутори и Павел Върба.

В действителност името на Валдас Дамбраускас не е съвсем непознато в България. През 2017-а младият специалист бе спряган за заместник на Николай Митов в Левски. Тогава собственикът на клуба Спас Русев търсеше чужденец, който да върне столичния тим към успехите. Той се спря на Делио Роси, а Дамбраускас остана начело на Жалгирис. В своята родина специалистът вече е достатъчно известен и дори е сравняван с Андре Вилаш-Боаш, пише "Труд".

Причината - залавя се с треньорството твърде млад, подобно на португалеца. Освен това Дамбраускас е само с 8 месеца по-възрастен от настоящия треньор на Марсилия. И двамата впечатляват с детайлен анализ на играта и са изучавали занаята във Великобритания, откъдето започват пътуването си към професионалния футбол. След дипломирането си и Дамбраускас, и Боаш се завръщат в родните си страни. Първоначално водеят младежки отбори, по-късно стават асистенти, преди да успеят като старши треньори.

78 снимки

В света на футбола Дамбраускас е от редките изключения. Той никога не е играл професионално футбол, но се превърна в главно действащо лице на най-силния отбор в своята родина - Жалгирис.

След дълги пътувания до Норвегия и Русия в търсене на различни професии, литовецът решава да учи занаята на треньор в родината на футбола. По-късно работи в детски летни лагери, натрупва опит и в клубове като Манчестър Юнайтед, Фулъм и Брентфорд, където минава стаж.

Фен е на иновативните методи за работа в екип и е посветил значителна част от своите изследвания на тази тема. Дамбраускас разкрива, че се възхищава на треньори като Марсело Биелса, Хосеп Гуардиола и Арсен Венгер. Все специалисти със сериозно реноме на Острова. Обича също и шахмата, а преди години дори участва в турнир по високоскоростен шах.

След обучението в Англия, силен тласък в кариерата на стратега е назначаването му като старши треньор на юношеския отбор на Литва U-18. По-късно през 2011 г. той е забелязан от тогавашния трикратен шампион на страната Екранас, където поема младежкия тим, а паралелно става и помощник на Валдас Урбонас. С първия отбор печели две титли на Литва.

В началото на 2014-а Валдас застава еднолично начело на Екранас, но клубът все още има финансови проблеми. Стратегът трябва да разчита най-вече на млади играчи или неизвестни легионери, но все пак успява да завърши в средата на класирането. През декември същата година, за изненада на мнозина, Дамбраускас е назначен за старши треньор на станалия преди седмица шампион Жалгирис.

Именно във Вилнюс е и най-силната част от кариерата на литовеца. Там печели 3 купи и две суперкупи. В съседна Латвия работи като треньор на РФС. А след като поема хърватския Горица, отборът започва да впечатлява със стил и силно представяне и на полусезона е на 4 точки от лидера Динамо (Загреб) след 9 победи, 2 ремита и 3 загуби. В Хърватия Дамбраускас става и първият латвийски треньор, работил в елита. Но сега за него идва време за ново предизвикателство. И докато Вияш-Боаш не успя в Челси, то Лудогорец вече пое риска с надеждата за нещо по-добро...

Преди да акостира в Лудогорец, наставникът Валдас Дамбраускас бе очакван в Хайдук. Грандът от Сплит е закъсал откъм резултати и понастоящем е пети, далеч от лидера “Динамо”. На “Полюд”, където играе и родният национал Кристиян Димитров, потриваха ръце за литовеца в пакет със спортния директор на Горица Николюис Миндаугас, също в основата на доброто представяне на тима. Дамбраускас обаче пое към Разград, а Миндаугас е считан за сигурен нов шеф на Хайдук.