Футболът в Европа може да претърпи голяма промяна относно трансферите, от която печеливши могат да се окажат шампионът на България и другите ни водещи клубове. Обсъжда се драстичен вариант, при който клубовете, които участват в един и същ международен турнир, да не могат да купуват футболисти един от друг. Това означава, че примерно два тима от Шампионската лига няма да имат право да си разменят играчи. Същото ще важи и за такива от Лига Европа, където е възможно два български отбора да участват. Тогава трансферите между тях ще са забранени.

Основните цели на това са две: от една страна самите клубове от една надпревара да не се отслабват помежду си, а от друга да се стимулира интереса към привличането на състезатели от клубове от по-слаби първенства.

Върху това предложение в момента дискутират представителите от Асоциацията на европейските клубове (ЕСА), на която председател е президентът на Ювентус Андреа Аниели. “Така вече няма да сме свидетели на мултимилионни сделки между отбори от ШЛ. Това пък вероятно ще увеличи интереса към играчи от шампионите на по-слаби първенства. Това са част от нещата, които в момента обсъждаме”, заяви Аниели пред "Телеграф".