Два основни въпроса стоят на преден план броени часове след като Лудогорец обяви, че Стойчо Стоев повече няма да е треньор на "орлите". Първият и най-съществен е от какъв треньор се нуждае българският шампион. И на второ място - падна ли Стойчо Стоев жертва на реформите в Разград. Лудогорец се намира в деликатна ситуация и в никакъв случай не бива да прибързва с назначаването на нов наставник, само да каже, че вече има такъв.

Нужен е внимателен и обстоен анализ относно треньорския пост. На "орлите" не им е необходимо гръмко име от чужбина, което да акостира в Разград, за да отбива номера. Няма смисъл от още един Пауло Аутуори. Лудогорец изпитва остра нужда от чуждестранен специалист,  притежаващ знания и умения. Именно той трябва да осъществи идеите и реформите, които шефовете на клуба са предприели.

Треньор, който с клуб от ранга на Лудогорец, е постигал успехи на голямата европейска сцена. Може да не чак толкова голямо имe в Европа, но да има достатъчно авторитет сред играчите. Човек с опит, който умее да намира път към футболистите. Усеща кога настъпва времето да смъмри играчите, или пък обратното - да ги похвали. Накратко казано - да действа с твърда ръка и със замах.

Да е добър тактик, психолог и да владее съблекалнята. С правилните си решения да спечели доверието на своите подопечни. Зад подобен човек няма как да не застане и ръководството. 

Само с подобен наставник "зелените" могат да продължат развитието си и да отговорят на високите очаквания.  

Стойчо Стоев не е лош треньор, но не беше готов да се справи със сложната задача.  Наставникът падна жертва на реформите в спортно-технически план.