Халфът на Лудогорец Доминик Янков, който се превърна в основен играч за "орлите" от началото на сезона, даде яснота за кой национален отбор би играл – България или Канада.

Антон Узунов
63 снимки

"Старая се да давам всичко от себе си. Нещата се постигат с много труд. Вече съм готов за мъжкия футбол, но е много трудно. В Лудогорец има много класни чужденци. Но когато показвам добри качества на тренировките и се представям силно, нещата се получават. Много съм благодарен на Павел Върба за шанса, който ми гласува. Той винаги ми обяснява да не се притеснявам и да играя играта си. Каза ми, че е видял качества у мен още с пристигането в клуба. Старая се да му се отблагодарявам и се раздавам във всяка тренировка и всеки мач.Всички в клуба си помагаме", заяви Янков пред Блиц.

Халфът на разградчани е роден в Канада, където родителите му живеят и работят, докато той е на 13 години.

"Тренирах в школата на ФК Пауър до 13-годишен. Роден съм в Торонто, където израснах. След ФК Пауър бях три години в Англия - в Съндърланд. А първият ми български клуб е Векта Пловдив. Бях една година в тази школа, след като нашите се върнаха в България за една година, когато бях на 7. След това пак заминахме за Канада, където те работеха. България ми липсваше, но всяко лято си идвах за ваканциите. Или във Варна, откъдето е майка ми, или в родния град на баща ми Пловдив. Сега и те са тук, прибрахме се от Канада. Радват ми се много, подкрепят ме, гледат всеки мой мач", добави още той.

Доминик Янков разказа и за преминаването си в английския Съндерланд:

"Англичаните дойдоха да ме гледат в един турнир в Канада. Тогава бях на 10 години, получих покани от Съндърланд, Фулъм и Астън Вила. Първо отидох в Съндърланд, но за кратко. Бях малък, едва на 10 години. Вторият път, когато ме поканиха, вече бях на 13 г. Играх в Съндърланд до 16-годишен. Беше много добре, условията бяха уникални. Играх срещу силни отбори и израснах много. Може да се каже, че Англия ме кали за футбола. Всеки мечтае да стигне до голям клуб. Сега съм концентриран изцяло върху представянето си в Лудогорец. Искам да пожъна големи успехи тук, а след време да заиграя в клуб от топ първенствата на Европа."

Халфът на Лудогорец говори и за възможността да играе за Канада. Той отговори дали е получавал повиквателна и какъв ще бъде неговият избор.

"До мен не е стигала такава информация, четох от медиите. Зная, че треньорът на Канада следи развитието ми. Преди пандемията имах покана от младежкия национален отбор на Канада до 23 години, но видяхте какво се случи тогава - бяхме затворени и тренирахме по домовете. Най-доброто решение ще бъде да избера тази страна, която първа ми изпрати поканата. Ако ме извикат първи, бих заминал. Обичам България, младежки национал съм на България, преди това бях и юношески. Сам решавам, родителите не ми се месят", заяви Янков.

"Дано вкарам още в четвъртък срещу Динамо Брест и да победим. Очаква ни трудно гостуване, но целта ни е да се класираме в групите на Лига Европа. Да играя на европейската сцена е още една сбъдната мечта. Благодарен съм на ръководството на Лудогорец, на треньорския щаб начело с Павел Върба и на всички в клуба", заяви халфът.