Ако през тази година Лудогорец не успее да стане шампион, основната причина ще бъде ужасяващата защита. В офанзивен план българският шампион играе що-годе добре и разнообразно, особено след като Ивайло Петев пое отбора. Лудогорец създава доста положения и вкарва голове.

В отбранителния вал обаче цари пълен хаос. Няма никакъв ред и дисциплина. Уж опитни футболисти, а допускат детински грешки в почти всеки мач. Никой не знае къде да се позиционира и какво да прави. В общи линии всеки си прави каквото поиска. Да не говорим за мотивация и концентрация, след като на "орлите" често им се налага да са в ролята на догонващ, защото някой бранител е "заспал" и отборът е инкасирал гол още в първите минути на срещата. 

И това не е от сега, а продължава повече от година. Слабата игра в защита личи ясно от резултатите - 25 допуснати попадения.

За краткото време, откакто Петев е начело на клуба, не успява да се справи със съпътстващия проблем, въпреки че е достатъчно опитен специалист. Той обаче го забеляза навреме, не го замита под килима, а открито говори за него. Очевидно е, че треньорът не е доволен и ще иска по най-бързия начин да изчисти слабостите. 

Защото, при Шимунджа, ако съдим от изявленията му след мачовете, всичко беше наред. Защитниците на Лудогорец допускаха елементарни грешки, но според него нямаше проблем.

Един треньор не може да подобри представянето на Лудогорец в защита, втори, трети треньор също не успява. Тук въпросът е къде е проблемът. По-скоро част от футболистите в дефанзивен план не отговарят на класата и амбициите на Лудогорец.

Добрата новина за Лудогорец е сериозното израстване на Кирил Десподов, Спас Делев, Кайо Видал и Игор Тиаго. Очаква се с продажбата на Тиаго Лудогорец да счупи рекорда за най-скъпо продаден футболист от българското първенство.

Излиза, че Лудогорец притежава отлични футболисти в офанзивен план и доста колеблива защита. Ако българският шампион успее да изчисти този проблем, трудно ще бъде спрян.