9 мача, 8 победи, 1 равенство и нито една загуба. Добавете към всичко това паметни успехи в Лига Европа и триумф над най-близкия преследвач в efbet Лига. С тези изречения може да се опише бляскавият месец и половина на Лудогорец със Станислав Генчев начело.

Макар и само на 38 години и без да има богат опит зад гърба си като треньор, Генчев определено успя да вдигне на крака разклатения шампион. А за този месец и половина с него начело не липсват върховите моменти – победата над ЦСКА (Москва) с 5:1… Успехът над Ференцварош с 3:0 насред Унгария… А най-скорошният  – триумф над втория в класирането Левски с 2:0 и отваряне на 4 точки аванс за Лудогорец на върха в класирането.

Меденият месец за Станислав Генчев и Лудогорец продължава…

„Лично аз се надявах да тръгна добре и да помогна на отбора. Да, резултатите не са само моя заслуга, те зависят и от футболистите и от всички хора, които работят в клуба. Това, което показва отборът на терена, е следствие от работата на много хора. Не само на треньора. Изражението на терена не е само резултат от работата на треньора”, сподели Генчев.
Логично, за Станислав Генчев не липсват суперлативи и от фигури, дали много на българския футбол. В това число е и Георги Василев – Гочето, при когото Генчев направи първите си стъпки като треньор по време на съвместния им период в Етър.

„Като човек мога да го оценя, но като треньор съм бил малко настрани. Последната му авантюра футболна, когато завърши кариерата си в Търново, тогава му бях треньор в рамките на 6 месеца. Като футболист доста съм бил зависим от играта на Станислав. Решавал е нещата с реда, който вкарва в отбора, със самочувствието му, с головете му… Като треньор не мога да кажа, защото резултатите говорят. Това, което прави засега, малко треньори… 9 мача подред със сериозни противници – Резултатите говорят за него”, сподели Гочето.

„При Лудогорец това го има. Има и отбор, и стил, който дълги години не се нарушава. Който опита да го наруши – страда и си заминава. Това е едно от силните качества на Станислав. Той добре познава и стила им, и характера на футболистите. Играл е с тях. Това е едно от силните им оръжия, защото бързо се внедри, познавайки всички проблеми в Лудогорец. Максимално дава свобода на лидерите и индивидуалностите. Затова има голяма промяна в играта на Марселиньо, на Вандерсон. Винаги казвам хубави думи за Антон Недялков, но ми е приятно да кажа, че е класен и много силен български футболист”.

„Първо, всичко беше въпрос на време. Лятото взехме нови футболисти, на които им беше необходимо време, за да свикнат в отбора и да се впишат в колектива и какво точно означава Лудогорец. Всеки един ден работа на тези играчи ги доближава до нивото, което ние искаме от тях. Това е една от основните разлики. Синхронът в един отбор е може би най-важното нещо, за да може тимът да показва истинското си лице”.

Настроението в един отбор се подобрява с победи. Преломният момент за нас беше мачът с Марибор, защото след като влязохме в групите на Лига Европа всички изпитваме по-сериозно спокойствие. Всички футболисти знаят, че ни очакват вълнуващи мачове в Европа. Победите в България, които се натрупаха, допълнително дадоха увереност на футболистите и това са все неща, които помагат за обстановката в отбора.

Не са далеч назад във времето онези години, в които Генчев всъщност носеше екипа на Лудогорец. Двукратен шампион на страната с разградчани и носител на Купата, той имаше и удоволствието да споделя един терен с хора като Марселиньо, Козмин Моци и Светослав Дяков. На дневен ред излиза логичният въпрос – как се налага авторитет в една съблекалня, от която до скоро част си бил и самият ти?

„Със сигурност за всеки треньор, който работи в клуб с големи цели, това е трудна задача. Нашият отбор разполага с футболисти, постигнали много и в спорта, и в живота и най-важното нещо е да бъда честен с тях. Аз казвам на всеки какво мисля, показвам им грешките и когато избирам единадесетте и цялата група за конкретен мач, те трябва да знаят защо го правя. Важно е да има една атмосфера в отбора”, сподели наставникът на Лудогорец.

„ Със сигурност помага, защото през годините сме изградили уважение, което помага. Аз дори съм бил капитан на тези футболисти и винаги сме имали добра връзка един с друг. Опитните футболисти ми помагат много както на мен, така и на другите играчи”, допълни Генчев.

След две победи в първите два мача от групите на Лига Европа, Генчев е уверен, че успех в следващия двубой срещу Еспаньол на практика ще гарантира излизането на „орлите“ към елиминациите. В шампионата пък младият специалист вярва, че тази година Лудогорец ще има нов основен конкурент за титлата, различен от последния сезон.

„Точно сега ми е трудно да преценя, тъй като не знам какви са условията в Левски или другите отбори.Резултатите показва, че към момента сме пред тях. Това, което ми прави впечатление, Левски тази година се е подобрил спрямо миналата и в тяхно лице виждам най-сериозния конкурент за титлата”, каза още Генчев.

През лятото Генчев трябваше да наследи Красимир Балъков като треньор на Етър, но предложението в Разград промени неговите планове. А след бляскавия старт на неговата кариера като треньор на Лудогорец мнението, че той трябва да получи дългосрочен договор, получава все по-сериозна гласност.

Подобно е становището и на Георги Василев – Гочето: „Преценявайки състоянието на Лудогорец, атмосферата, която цари в отбора сега, настроението с което играят, потенциалът и класата на играчите, аз мисля, че имат пълно основание хората да му дадат шанс с договор, който да го обвърже. За да му се осигури спокойствие.”

Самият Станислав Генчев не скри, че конкретни разговори колко дълго ще остане в клуба не е имало. „Всичко е въпрос на време, а за мен по-важното е отборът да постигне целите си - Лудогорец да е на първо място, да играе добър футбол и по възможност да излезе от групите на Лига Европа.”

Повече вижте във видеото от DIEMA SPORT.