Наставникът на Славия Александър Тарханов говори пред руската медия Metaratings. Той сравни българския шампион Лудогорец с руския Зенит. Специалистът разкри защо е приел поканата да води Славия и коментира трансфера на Али Соу от ЦСКА в Ростов.

- Защо решихте да се върнете към работата като треньор?

Отидох в България, тъй като президентът на клуба ми е добър приятел, освен това имам много приятели в страната. Примамиха ме. След страхотен сезон, в който Славия завърши трети, много от най-добрите играчи напуснаха клуба и отборът започна да изпитва трудности. Приятелите знаят, че мога да работя в трудни ситуации, да извадя клубове от кризата, не се страхувам от такава работа. Беше необходимо да се ангажирам с подбора. За съжаление, не всичко се получи. Но бавно пълзим от ямата.

- Лудогорец в България като Зенит в Русия ли е?

Да. Въпреки че има шест мощни отбора по отношение на финансите, Лудогорец със сигурност се откроява. Ние разчитаме на много млади играчи, а вратарят ни е на 18 години.

- Привлякохте в Славия австралиец Питър Макрилос…

Имахме нужда от халф, тъй като младите им липсва опит. Президентът ми каза: "Виж, изпратих ти списък с няколко халфа." Погледнах и веднага казах да го взема възможно по-бързо. Той е австралиец, но отдавна е в Европа, добър футболист.

- Али Соу дойде от България в Ростов. Означава ли това, че българският пазар често е подценяван?

Между другото, той ни вкара и си тръгна (смее се). В българското първенство има много добри играчи, особено в Лудогорец, пазарът е подценен. Хората понякога се обръщат към мен за съвет, но не от Русия. Много играчи от българското първенство могат да са водеща роля в тим от Русия - Соу доказва това. Мислех си, че на Соу ще му трябва малко време, за да се адаптира, но той пасна веднага и започна да бележи голове.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.