Наричат новия треньор на Лудогорец - Литовския Моуриньо заради изключителната теоретична подготовка и заради факта, че никога не е играл футбол. Валдас Дамбраускас стана абсолютен хит само за 10 дни у нас най-вече заради участието си в местната версия на „Стани богат“, с която печели парите за обучението в Англия.
 
44-годишният специалист не се припокрива с треньорския стереотип и около неговия живот има изключително много интересни моменти. 
 
„Не отидох на състезанието с мисълта да изкарам парите, които да ми осигурят заминаването за Англия. Реших, че ще е забавно да си изпитам възможностите. По това време животът в Литва беше тежък и затова избрах да замина на Острова, за да изкарам треньорски курсове и да науча английски“, разказва Дамбраускас. 
 
Популярното португалско издание „Маиш футебол“ посвещава голям материал на литовския треньор, като използва за събеседник португалския специалист Еди Кардосо, който учи заедно с литовеца в Лондон Метрополитън Юнивърсити. В момента Кардосо води втородивизионния португалски Лулетано.
 
Двамата работят благотворително в нискоразредния "Лондон Тайгърс", където обучават деца, които не могат да си позволят да плащат таксите. Дамбраускас работи също така в школите на Манчестър Юнайтед, Фулъм и Брентфорд.
 
„Валдас завърши преди мен. Може би е малко по-умен (смее се). Той е истински мозък. Обсебен е от шаха, чете много, пише и учи изключително бързо. Покрай мен дори научи португалски. Държи страшно много на детайлите и това обяснява успехите, които постига“, разказва Еди Кардосо. 
Той добавя, че още в университета са му лепнали прякора Литовския Моуриньо. Дамбраускас е сравняван също с Андре Виаш-Боаш, но той предпочита паралелите с Моуриньо.
 
„Жозе е невероятен треньор. Следях го още от Порто, където играеше моят сънародник Едгарас Янкаускас. Но най-вълнуващи бяха годините, когато премина в Англия. Той е революционер, той е различен, той наистина е Специалния“, разказва треньорът на Лудогорец и отбелязва, че първият му сблъсък с португалския футбол е, когато гледа легендарния мач от европейското през 1984 година между „мореплавателите“ и Франция. Въпреки че тогава е едва на седем, срещата му прави огромно впечатление. 
 
Самият Дамбраускас отбелязва в свой пост във Фейсбук от среща на световното в Русия през 2018 година, че мечтата му е да бъде на мач от Мондиал и това се превърнало във фиксидея, след като гледа драматичното реми 1:1 между България и Италия на откриването./Мач Телеграф