Отпадането на Лудогорец от Видеотон е провал и няма как да бъде използвана по-мека дума. Да, той не е сравним с най-големия – Милсами, но се доближава. Това е първият сериозен ребус, който Аутуори трябваше да реши с Лудогорец и той не го направи. В два мача опитният бразилец бе надхитрен от Марко Николич. Ако в първата среща Лудогорец все пак създаде положения, имаше шансове за гол, но не вкара, то във втората отборът не приличаше на себе си. Дори и малките деца знаеха как Видеотон ще подходи в реванша – затворено, с накъсване на играта и опити да бъде изнервен съперника. Е, всичко това им се получи. Именно унгарците контролираха мача - не играта, а мача - и не само него, ами контролираха целия сблъсък с Лудогорец, въпреки привидното игрово предимство на българския шампион.

Да, със сигурност могат да се потърсят причините и в съдийството, но това ще бъде пагубно, а и глупаво оправдание. Съдията може и да е сбъркал, но не беше главната причина за отпадането от Шампионската лига. Причините са доста по-дълбоки от тези 90 минути на „Панчо Арена“. Подобна издънка се печеше от доста време и сега дойде момента да се случи. На какво обаче се дължи тя?

Дори големите отбори като Барса, Реал и останалите използват всеки трансферен период за малко освежаване, нови играчи, нови идеи и решения. Последното истинско освежаване на Лудогорец бе след отпадането от Милсами. След това през отбора се превъртяха двама много добри централни защитници, от които се спечелиха не малко пари, дойдоха Горалски и Швиерчок, които обаче не правят разликата. Като цяло отборът стои непроменен и влезе в игрови коловози, от които трудно се измъква.

Спадът започна след излизането от групите на Шампионската лига. Още тогава Георги Дерменджиев поиска няколко нови футболисти, но не ги получи. Ръководството опита да освежи с треньорска рокада и Херо изстиска максимума от този отбор, а и от себе си миналата година – с различни промени в тактика и системите на игра нещата се закърпиха. Пауло Аутуори бе анонсиран като естествен ход на надграждане. До момента той все още не се е доказал в Лудогорец. В крайна сметка за всеки треньор най-важната оценка са постигнатите резултати – не тренировъчния процес, не комуникацията с футболистите, журналистите и ръководство, не плановете и тактиката – просто резултатите.

Снощи Лудогорец изпусна контрола – нещо, което се случва рядко. Изпусна и игровия контрол, и контрола на емоциите. Разградчани демонстрираха нетипична нервност, която се отрази – отрази се на картоните, а и се отрази на съдията. Лудогорец загуби фокуса. Това бе един от малкото мачове, в които шампионите не намериха изход в трудна ситуация. Миналата година разградчани също отпаднаха от Шампионската лига. Тогава загубиха в Израел, но в реванша показаха истинското си лице и отпаднаха с нелеп случаен гол на съперника. Сега нещата изглеждаха доста по-различно.

Абсолютен мит е, че Лудогорец има дълга резервна скамейка. Аутуори има ограничен равностоен избор на поне половината позиции, което със сигурност му връзва ръцете. Истината е, че разградчани имат спешна нужна от поне две класни попълнения в халфовата линия и в предни позиции. Говорим за попълнения, които ще дойдат и ще влязат да играят веднага и на момента. Само да напомним, че през лятото бе привлечен централен защитник, който се оказа с хронична контузия – нещо абсолютно недопустимо.

Със сигурност селекционният процес не е лесен. Когато става дума за Лудогорец, дори е доста труден, а Методи Томанов най-добре може да обясни през какво трябва да премине, за да доведе играч в Разград. Но този процес спешно трябва да бъде форсиран, защото сезонът за Лудогорец тепърва предстои. За този отбор най-нормалното нещо е да влезе в групите на Лига Европа дори в този си вид, но това няма да е никак лесно, а и успоредно с това върви и българското футболно първенство, където конкуренцията също не спи.