Българският шампион Лудогорец записа най-тежката си загуба в европейските клубни турнири. Възпитаниците на Станислав Генчев капитулираха при визитата си на Еспаньол в мач от група H на Лига Европа, губейки с 0:6 в Барселона.

През 2016 година „орлите” загубиха със същия резултат, но от далеч по-именит съперник в лицето на Арсенал в Лондон.

Разградчани изживяха тежка нощ в Испания, като дори не успяха да отправят нито един удар към вратата на своя противник.

Домакините бяха допълнително улеснени и от факта, че още през първото полувреме българският тим остана с двама по-малко на терена. Първо Рафаел Форстър бе изгонен с директен червен картон, а след това преждевременно към съблекалните трябваше да напусне и Яцек Горалски.

Точни за тима на Еспаньол бяха последователно Оскар Мелендо, Луис Лопес, Матиас Варгас, Виктор Кампусано, Адриан Педроса и Факундо Перейра. Така испанският клуб продължава да държи рекорда за най-дълга серия без загуба в Европа. Днешният двубой бе под номер 25, в който „папагалчетата” не познават вкуса на поражението.

Срещата на стадион „Корнея Ел Прат” не започна никак добре за българския тим, който инкасира гол още при първата опасност пред Пламен Илиев. След разиграване от корнер топката бе пратена на левия фланг, откъдето дойде центриране, което обаче прехвърли всички в наказателното поле. Все пак капитанът Гранеро овладя на отсрещната страна и незабавно намери Оскар Мелендо в пеналта, който пое и с техничен удар с левия крак преодоля вратаря на разградчани.

Футболистите на Станислав Генчев не успяха да отговорят на предизвикателството. Домакините продължиха да бъдат по-активния тим и този, който създава интересните положения в срещата.

Само осем минути след откриването на резултата Лудогорец остана с човек по-малко след много груба грешка на Рафаел Форстър. Бранителят не успя да се справи с Виктор Кампусано, който му отне и се понесе към вратата на гостите. Форстър обаче го събори на терена, а за рефера не остана нищо друго освен да му покаже директен червен картон.

След изгонването на Форстър, хаосът в играта на Лудогорец стана още по-сериозен. Непосредствено преди Генчев да направи промяна в състава си и да пусне в игра Икоко на мястото на Марселиньо, разградчани понесоха нов удар.

След центриране на Гранеро от корнер, Пламен Илиев не успя да реагира добре и позволи топката да го прехвърли, а зад гърба му дебнеше Луис Лопес, който с глава покачи на 2:0.

В 35-ата минута всичко за Лудогорец в този мач приключи. Яцек Горалски спря с ръка удар на Варгас на границата на наказателното поле, а френският арбитър дори не се и замисли да покаже втори жълт картон за халфа и да посочи бялата точка.

От дузпата Варгас не сгреши, въпреки че Пламен Илиев усети ъгъла, и вкара за 3:0.

До почивката домакините пропуснаха още два добри шанса, единия от които бе спасен от стража на разградчани.

През първата част Лудогорец така и не успя да отправи удар по посока вратата на Еспаньол, записвайки може би най-слабата си първа част в европейските клубни турнири.

Второто полувреме не започна по-добре за българския шампион. Не бяха изминали и седем минути, когато Илиев трябваше да вади топката от мрежата за четвърти път. Мелендо намери по отличен начин Виктор Кампусано, който с лекота преодоля стража на Лудогорец, за да направи преднината на домакините стряскаща.

В рамките на три минути от 73-ата до 76-ата, Лудогорец инкасира нови две попадения във вратата си. Първо резервата Адриан Педроса бе точен с топовен шут, а малко по късно Факундо Перейра показа класа, копвайки топката над вратаря на гостите за внушаващото 6:0 за испанците.

В останалото време до края мачът просто се доиграваше, въпреки че минута преди края на редовното време Еспаньол удари и напречната греда.

В другия мач от групата Ференцварош и ЦСКА Москва направиха безлично 0:0. Така Лудогорец остава на второто място във временното класиране и актив от шест точки. Ференцварош е трети с една по-малко, докато Еспаньол е лидер с 10 пункта. Последен е руският гранд ЦСКА Москва, който днес записа първата си точка. 

ЕСПАНЬОЛ – ЛУДОГОРЕЦ 6:0

1:0 Мелендо 4'

2:0 Луис Лопес 18'

3:0 Матиас Варгас 36'

4:0 Виктор Кампусано 52'

5:0 Адриан Педроса 73'

6:0 Факундо Перейра 76'

Стадион: „Корнея Ел Прат”, Барселона, 13 000 зрители

Съдия: Франсоа Летесие (Франция)

Стартовите състави на двата отбора:

Еспаньол: Диего Лопес, Лопес, Мелендо, Вия, Корчия, Еспиноса, Варгас, Гранеро, Калеро, Лозано, Кампусано

Резерви: Прието, Педроса, Лей Ву, Ферейра, Дардер, Давид Лопес, Гомес

Треньор: Пабло Мачин

Лудогорец: Илиев – Сисиньо, Недялков, Терзиев, Форстър (ч.к.) – Горалски (ч.к.), Баджи – Марселиньо (Икоко 21'), Вандерсон (Дяков 76'), Лукоки – Кешеру (Анисе 39')

Резерви: Ренан, Швиерчок, Анисе, Чибота, Дяков, Икоко, Моци

Треньор: Станислав Генчев

66 снимки