14 юли 2015 г. – датата на най-унизителния резултат в европейската история на Лудогорец. Поражение с 0:1 от молдовския Милсами в Разград, което седмица по-късно бе последвано от още една идентична загуба и в Орхей и похода към групите на Шампионската лига приключи още преди да е започнал. Две години без два дни по-късно Лудогорец отново ще се изправи срещу отбор от бивша съветска република - този път литовския Жалгирис. Отново разградчани са огромен фаворит преди сблъсъка.

Отново в България възпитаниците на Георги Дерменджиев нямаха конкуренция и завършиха на 16 точки пред ЦСКА – преди две години пак „армейците“ останаха втори – на 12 точки зад Лудогорец. И отново в предходната кампанията пробивът в Лигата на богатите бе направен. През есента на 2014-та Лудогорец игра срещу Реал Мадрид, Ливърпул и Базел, а през есента на 2016-та – срещу Арсенал, Пари Сен Жермен и... отново Базел.

Приликите съвсем не са малко, но има една съществена разлика – Георги Дерменджиев. Преди две години той отново направи Лудогорец шампион, но тогава бе уволнен веднага след 4-тата поредна титла. Последва крушението с Бруно Рибейро и неубедително представяне при Едуард Ераносян. Разградчани се стабилизираха едва, когато Дерменджиев бе върнат по спешност, за да бъде спечелена петата поредна шампионска титла и да се насладим на второ участие в групите на Шампионската лига. Сега след шестата отново промените откъм футболисти бяха минимални. Така, както бе и преди две години, когато преди мачовете с Милсами бе взет само Абел Анисе. След отпадането от молдовците в клуба пристигнаха Клаудио Кешеру и Джонатан Кафу, които бяха с основен принос за последвалата титла и класирането в груповата фаза на Шампионската лига. Бързо напред към настоящето, за да видим, че единственото ново лице е стражът Хорхе Броун от аржентинския Колон.

Въпреки това потенциалът изглежда напълно достатъчен за нова офанзива в Европа, като единственият проблем може да се появи от евентуално подценяване на Жалгирис. Литовците не внушават респект, но разполагат с изключително опитен отбор, който се превръща в хегемон в родината си по подобие на разградчани. Шампионските титли на Жалгирис вече са четири поредни, а сега всички мисли са насочени към поход в Европа.

Когато обаче Лудогорец има зад гърба си горчивия опит отпреди две години и рутината от вече две участия в групите на Шампионската лига, можем да прогнозираме, че разградчани ще подходят максимално сериозно в Литва и още там ще направят необходимото, за да прогресират към третия квалификационен кръг.