Полузащитникът на Лудогорец Лукас Саша се оказа неочаквано разговорлив събеседник за израелската медия one.co.il. Изданието потърси бразилеца за коментар по повод предстоящите сблъсъци между българския шампион и този на Израел – Апоел Беер Шева в третия предварителен кръг на Шампионската лига.

27-годишният Саша е добре познат в близкоизточната страна, където игра два сезона за Апоел Тел Авив. Може би изненадващо за мнозина юношата на Коринтианс си пожела в най-скоро време отново да облече екипа на отбора, с чийто проблеми е запознат добре.

Надуват балона на Апоел, Лудогорец не бил чак такава класа

Самият футболист подчерта в пространното интервю, че има договор за още 2 години с Лудогорец и се чувства добре в Разград, но в същото време поддържа постоянен контакт с феновете на Апоел Тел Авив и те го зоват обратно.

- Лукас, как се чувстваш преди завръщането в Израел?
- Това ще ми е първото връщане в Израел, откакто напуснах Апоел Тел Авив преди две години. Много се вълнувам от предстоящите мачове срещу Беер Шева.

- А запознат ли си с нивото на Апоел Беер Шева? Готов ли си за предизвикателството?
- Следя израелския футбол много подробно и знам, че те са силен отбор. Не познавам всички играчи, само някои от тях, но виждам, че като отбор обичат да държат топката изкъсо и се очертават два тежки мача. За да стигнеш до групите на Шампионската лига, ще трябва да победиш всеки тим, който ти се изпречи на пътя, а точно това планираме да направим. Готови сме да отидем в Израел и да победим.

- Доколко сте запознати със съперника?
- Още не сме ги разучавали. Тъкмо отстранихме Жалгирис и все още не сме играли своя първи мач в първенството, след което се заемаме да разучим Беер Шева както трябва. Знаем само, че те са добър отбор, който създава много положения с владението на топката, което упражнява във всеки мач.

- Кой от играчите познаваш, например?
- Запознат съм с чужденците от Нигерия – Джон Огу и Тони Нуакаеме, който просто е изумителен футболист. Разбира се, знам и Матан Оайон, с когото играхме за Апоел Тел Авив. Той е чудесно момче и вече чакам отново да се срещнем.

- Предполагам си наясно с горещата атмосфера, която ви чака на „Търнър Стейдиъм”…
- Знам, че идват много фенове при всяко домакинство и създават добро настроение. Разказах на отбора за красивия стадион, но последния стадион играхме пред 51 хиляди фенове на Цървена звезда в Белград и победихме. Така че публиката на Беер Шева няма да им донесе предимство. Стадионът не е фактор за нас

- Дали фактът, че сте играли в групите на Шампионската лига, ще ви даде преимущество?
- Не, изобщо, нямаме никакво предимство. Миналият сезон вече е в историята. По същото време Беер Шева игра в групите на Лига Европа.

- Как оценяваш баланса на силите преди мачовете помежду ви?
- Ще станат интересни двубои за хората, които обичат да гледат футбол, защото и двата тима ще атакуват. От начина, по който отстраниха Хонвед, научихме, че Апоел има качества и стил. Ще станат отворени и атакуващи мачове.

- Уверен ли си, че Лудогорец ще стане постоянен участник в групите на Шампионска лига през следващите години?
- Вярвам, че имаме сили за това и ще го постигнем. Това е отбор, чиято главна цел е да се бори в Шампионската лига, един колектив, който прогресира през последните години. Хората тук са професионалисти, играчи и треньори тук имат всички условия да работят.

- Миналия сезон ти игра редовно в ранните мачове от кампанията, а после в групите излезе на терена само веднъж. Как си обясняваш тези крайности?
- Нямам обяснение. Треньорът разчиташе на мен в квалификациите, но след това загубих мястото си заради капитана на отбора (Светослав Дяков – б.р.), той игра добре и трябваше да уважа това решение. Чаках своя шанс на пейката. Бях тъжен и исках да играя, но футболът е игра на инерцията. Имаме добър отбор  и всички играчи могат да бъдат титуляр. Знам как да се отнасям уважително към този факт и приятелите си. Ако играя (срещу Апоел – б.р.), ще е страхотно, ако не – треньорът ще ми каже. Аз съм готов по всяко време да помогна на всяка една позиция.

- Говори се, че още не сте достигнали формата, която показвахте в Шампионската лига през миналия сезон. Имаш ли бяснение?
- Играхме в Шампионската лига и първенството на България, като атмосферата бе различна. Говоря не само на ниво концентрация, но и по отношение на мотивацията.  Преди началото на втория полусезон имахме аванс от 6 точки на върха. Срещу Арсенал, ПСЖ и Базел ти даваш най-доброто, а после в българския шампионат става по-трудно.

- Лудогорец има 10 бразилци в състава си, а това не се вижда често. Как ще опишеш отбора?
- Ние сме талантлив отбор с много сплотена съблекалня. Преди 7 години отборът беше във втора дивизия и купи трима бразилци, за да си осигури промоцията. Това проработи, а бразилците помогнаха доста, така че започнаха да идват още и още, има дори и такива от други държави в Латинска Америка. Така че това си е почерк за Лудогорец. Само през този сезон още не сме купили бразилец.

- Как ще сравниш българския с израелския футбол?
- Те са съвсем различни един от друг. В България в играта има повече агресия. Играя в отбор, който всяка година се бори за титлата, затова нашият стил е по-различен от този на останалите тимове в България. В Израел, точно както в Бразилия, повече се играе с топката. Тук в България стилът е по-европейски.

- Колко различно се живее в България и в Тел Авив? Разград е малък град, само с 35 хиляди жители…
- Няма как да сравня двете неща. Разград наистина е малък град, тук живея само за да играя футбол. В Израел имах повече възможности за социални контакти, а сега няма какво толкова да се прави извън футбола. Лично за мен, до мига в който не се прибера в Бразилия, си е един вид саможертва, защото живея далеч от семейството и приятелите си. В крайна сметка това очакваш от живота на един професионалист. Сега играя за голям клуб и съм щастлив от този факт. Радвам се от етапа, който стигнах в моята кариера.

- Какво мечтаеш да постигнеш през този сезон? А след него?
- Когато бях млад, правех много планове и никой от тях не стана реалност. Просто искам да се концентрирам върху започналия сезон. Искам да играя повече и отново стана шампион на България. Не искам да мисля за това къде бих продължил кариерата си. Моята мечта в момента е да взема участие в колкото се може повече срещи.

- Дали завръщане в Апоел Тел Авив не е една от целите ти?
- Да, бих се върнал в Апоел, това е едно от желанията ми и всички го знаят. Имам още две години по договора си с Лудогорец и съм щастлив, но се надявам един ден отново да играя за Апоел. Липсва ми много. Получавам съобщения от феновете и приятелите, които оставих там.  Забавно е да знам колко много ме обичат. Невинаги отговарям на тези послания, понеже са много, но те ме карат да искам по-силно да се върна в Апоел.

- Как се почувства тогава, когато научи, че Апоел Тел Авив е изпаднал?
- Говоря за Апоел постоянно и следя статистиките след всеки мач. Говоря с фенове след срещите и обсъждаме отбора, така че ми беше доста трудно. Да видя как отборът се разпадна и всички други проблеми без да мога да направя нищо, беше най-лошото. Много се разтревожих от цялата ситуация. Никой не желае да изпадне и бях много тъжен.

- Дали според теб е възможно Апоел да успее да се завърне в елита само след един сезон?
- Надявам се всичко да се оправи в клуба и той да се върне във Висшата лига още следващата кампания с по-силен тим. Смятам, че животът във втора дивизия е шанс да се поучат от грешките през последните години. Уверен съм, че Апоел бързо ще спечели промомиця. Това се случва с доста големи отбори, вижте Коринтианс през 2007 година. Отборът изпадна тогава в по-долна дивизия, но се върна по-силен с Роналдо и Роберто Карлош. Играх там, израснах там – на тях се случи същото, през което преминава сега и Апоел.
Нужно е да си отвориш очите и да коригираш всичко. Няма думи, с които да подчертая колко е важно да бъдеш в елита. За феновете изпадането е краят на света, никой не иска да вижда нещо подобно.  Това обаче дава на клуба шанс да отстрани всичко, което не функционира добре. Тъжен съм заради фенове и отбора, но сега е добро време да за вадене на поуки. Надявам се феновете да Апоел да проявят разбиране.