С изключително красив гол на Гелор Канга в 65-ата минута сръбският шампион Цървена звезда взе минимален успех с 1:0 над българския първенец във втори мач за двата отбора от група „F” от турнира Лига Европа. Освен изящното попадение на габонския полузащитник, то шанс за сериозен финален щурм за „орлите” отне и френският рефер Жером Бризар, който изгони пресилено Сисиньо 13 минути преди края.

В хода на срещата Лудогорец уцели и гредата на „звездашите” веднага след допуснатия гол, след като удар на Бърнард Текпетей се спря в напречния стълб на Зоран Попович.

Така след изиграването на вторите срещи в групата Лудогорец остана трети с една точка, докато Звезда е лидер с шест точки. Втори е Спортинг Брага, който надви с 2:1 Мидтиланд, а датският тим остава последен заради по-лошите си показатели спрямо „орлите” към този момент от надпреварата.

Антон Узунов
66 снимки


След 90 секунди игра Бърнард Текпетей бе изведен прекрасно по десния фланг от Жозуе Са и надбяга бранител на гостите. Вратарят Попович тръгна да скъсява ъгъла за удар, а Текпетей шутира в стража на Звезда. В шестата левия бранител Милан Родич нахлу добре по крилото си и опита остро подаване за нападателя Диони, но рикошет в крака на Са предотврати потенциално завършване на сръбската атака.

В деветата минута Текпетей отново надбяга Родич отдясно и даде чудесен пас по земя за Клод Гонсалвеш. Халфът на "орлите" шутира с десния крак, но пред него бягаше Пиерос Сотириу, който с гърба си спря пътя на топката към вратата на Попович. В първите минути се наблюдаваше, че Звезда играеше с трима централни бранители, като Саного се прибираше в защита, а "звездашите" опитваха развитие на атаките си главно по левия фланг. Лудогорец, от своя страна, експлоатираше зоната на Родич вляво, където Текпетей взимаше надмощие спрямо сръбския футболист.

След четвърт час игра Иванич получи жълт картон за нарушение пред границата на наказателното си поле срещу Текпетей. Прекият свободен удар бе изпълнен именно от ганаеца, чийто удар спря в стената на белградчани. В 20-ата Иванич стреля с левия крак от средна дистанция, но не застраши вратата на разградчани. Пет след това Иванич проби отдясно навътре и пред наказателното поле даде пас вляво за Родич. Левият бек на Звезда върна на съотборника си по земя, който бе оставен непокрит, но опитът му с десния крак не затрудни отбраната на "орлите".

В 27-ата грешка на Жозуе Са едва не доведе до гол във вратата на родния шампион. Бранителят не успя да овладее центрирана топка по ширина и позволи на нападателя Бен Набуан да открадна. Той напредна вляво на наказателното поле на "орлите", ала ударът му с левия крак спря във външната страна на мрежата зад Кристиан Кахлина. В 32-ата пък Диони атакува вратата на домакините с глава, но доста неточно. 

Девет преди края Луи Ндиони опита силен удар от 25 метра, а Кахлина не успя да улови от първия път, но притича към топката и спря опасността за "звездашите". В ответната атака пък Текпетей опита акробатично изпълнение, но много неуспешно. В 41-ата пък Диони даде остро и успоредно подаване пред вратата на Лудогорец, но бранителите на "орлите" спряха набезите на Бен и Сърнич да атакуват топката.

Гостите от Белград започнаха по-настъпателно втората част, но до сериозни опасности пред вратата на Кахлина през първите десет минути на второто полувреме не се стигна. В 59-ата Сисиньо центрира умело отдясно, но вратарят на Цървена звезда боксира. Гонсалвеш обаче не успя да отправи удар от дъгата, след което последва корнер за "орлите", но и тук не се видя точен удар. В 62-ата Иванич опита удар отляво по диагонала към вратата на Лудогорец, а топката тупна току преди Кахлина, но хърватският страж се намеси добре.

В 65-ата "звездашите" изпълниха бърз тъч в половината на Лудогорец, а топката бе върната назад за Гелор Канга. Халфът отправи мощен удар с десния крак, който бе неспасяем за Кахлина - 1:0 за Звезда.

Отговорът на Лудогорец бе мигновен, но за съжаление на българския шампион топката не посети сръбската врата. Правещият чудесен мач до този момент Текпетей шутира силно с левия крак от 20-ина метра отдясно, ала кълбото се спря в напречната греда на вратата, пазена от Зоран Попович. В 70-ата минута Валдас Дамбраускас направи двойна смяна, като в игра се появиха Кирил Десподов и Жордан Икоко. Теренът бе напуснат от Жосуе Са и Сисиньо. Четвърт час преди края Милан Павков шутира от разстояние след грешка при изнасянето на топката от разградчани, но Кахлина се намеси.

13 минути преди края френският рефер Жером Бризар изгони бранителя на Лудогорец Сисиньо. Защитникът на "орлите" влезе в единоборство с Милан Павков, а сръбският нападател се хвана за главата, без да имаше какъвто и контакт там, но съдията от Франция прецени да изгони играча на Лудогорец.

В 80-ата минута "орлите" бяха агонизиращо близо до това да изравнят резултата. Влезлият броени секунди преди това като резерва Мавис Чибота се озова "очи в очи" с Попович и го преодоля с левия крак, но топката премина покрай левия страничен стълб на сръбската врата. Две след това удар на Десподов от пряк свободен удар се отби в стената на Звезда и излезе в корнер. След него Икоко шутира от разстояние, но отбраната на сърбите се справи с опасността.

Лудогорец опита да притисне сръбския гранд в края на срещата, макар да беше с човек по-малко, но до сериозни удари към вратата на гостите не се стигна. В сетните секунди от срещата пък Бен Набуан шутира диагонално, но Кахлина отрази, а това беше и последният по-интересен момент от срещата на "Хювефарма Арена". В следващия си мач в Европа Лудогорец приема португалския Спортинг Брага, докато Звезда ще спори с Мидтиланд.


На пейката за разградчани остава Кирил Десподов, като българинът бе под въпрос до последния момент заради травма, която го измъчваше след първия мач от групите на Лига Европа - срещу Мидтиланд. Пред стража Кахлина в защита ще започнат Са, Пластун, който е с капитанската лента и Вердон. Сисиньо и Шакил Пинас ще действат като уинг-бекове. В средата на терена атаките на "звездашите" ще спират Баджи и Сантана, а Гонсалвеш и Сантана ще захранват с пасове Пиерос Сотириу.

Деян Станкович предпочита първоначална схема от 4-2-3-1. Бившият халф подрежда пред вратаря Попович бранителите Гобелич, Панков, Еракович и Родич.

Халфовете за сърбите са Канга и Саного, а зад нападателя Диони ще действат като титуляри Иванич, Бен Набуан и Сърнич.

FT / ЛУДОГОРЕЦ - ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА 0:1

0:1 Гелор Канга (65)

Рефер: Жером Бризар (Франция)

Стадион: "Хювефарма Арена", Разград ​

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

ЛУДОГОРЕЦ: (3-4-2-1): 71. Кристиан Кахлина – 32. Жосуе Са (70' - 11. Кирил Десподов), 30. Игор Пластун – К, 24. Оливие Вердон, 4. Сисиньо, 6. Шакил Пинас  (70' - 22. Жордан Икоко), 25. Стефан Баджи (88' - 23. Шоу), 8. Клод Гонсалвеш – 37. Бърнард Текпетей, 7. Алекс Сантана (78' - 13. Мавис Чибота)   – 19. Пиерос Сотириу

Резерви: 1. Серджо Падт, 67. Дамян Христов, 5. Георги Терзиев, 10. Елвис Ману, 29. Дорин Ротариу, 45. Димитър Митков, 64. Димоник Янков, 79. Тихомир Димитров

Треньор: Валдас Дамбраускас

ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА: 1. Зоран Попович – 77. Марко Гобелич, 6. Радован Панков, 25. Страхиня Еракович - К, 23. Милан Родич – 8. Гуелор Канга (72' -  21. Петър Станич), 35. Секо Саного – 55. Славолюб Срнич, 31. Ел Фарду Бен Набуане, 4. Мирко Иванич – 39. Луи Диони (57' - 9. Милан Павков)

Резерви: 51. Милош Гордич, 2. Милан Гаич, 7. Ненад Крститич, 11. Филипо Фалко, 18. Ниегош Петрович, 22. Велко Николич, 30. Рихайро Живкович, 93. Аксел Бакайоко

Треньор: Деян Станкович