Отборът на Лудогорец допусна второ поражение от унгарския Ференцварош в първия квалификационен кръг на Шампионската лига и отпадна от най-елитната клубна надпревара в Европа. В реванша в Разград, тимът на Стойчо Стоев загуби с 2:3, и така с общ резултат 3:5 напуска турнира.

Точни за Ференцварош днес бяха Игор Харатин, Михал Шкварка и Токмак Нгуен, докато за Лудогорец вкара Георги Терзиев, а Марсел Хейщер си вкара автогол. 

В антигерои за домакините се превърнаха Якуб Швиерчок, който наивно пропусна дузпа, залагайки на изпълнение тип „Паненка”, и Козмин Моци, който осем минути преди края си изкара директен червен картон.  

Така Лудогорец отпада от унгарския шампион за втора поредна година. През миналия сезон разградските „орли” отстъпиха на МОЛ Види.

Българският първенец обаче ще продължи с участието си във втория по сила турнир Лига Европа. Там разградчани ще имат за съперник във втория квалификационен кръг исландския Валур.


Развитието на срещата минута по минута

Мачът започна с коварна ситуация пред вратата на Ренан. Джордан Икоко не бе убедителен край ъгловто флагче и извърши нарушение срещу футболист на Ференцварош. Последва центриране в наказателното поле, където никой от бранителите на „орлите” не успя да играе с топката, тя стигна до Харатин, който обаче стреля с глава над вратата.

Последваха няколко скучни минути в Разград, за да се стигне до 17-ата минута, когато гостите от Ференцварош успяха да поведат в резултата след изпълнение на статично положение. Унгарците стигнаха до корнер вляво от Ренан дос Сантос, последва центриране на далечната греда, където Харатин бе оставен абсолютно непокрит и с глава успя да насочи топката в мрежата за 1:0.

Домакините опитаха да отговорят почти светкавично. Само две минути след откриването на резултата пред Марселиньо се откри великолепен шанс да стреля от фаул. Швиерчок бе съборен на границата на наказателното поле, а с изпълнението на прекия свободен удар се нагърби бразилецът. Марселиньо стреля технично над вратата, но за негово разочарование топката се отби от десния страничен стълб.

Веднага след това обаче дойде нов студен душ за Лудогорец. След наивна грешка в отбрана и неразбирателство между Антон Недялков и Козмин Моци, Зубков открадна топката и напредна отдясно. Последва пас към Михал Шкварка в наказателното поле, който бе пресрещнат от Терзиев, но въпреки това успя да прати топката в мрежата от малък ъгъл.

Този път футболистите на Стойчо Стоев отговориха подобаващо. Три минути след втория гол за Ференцварош, Лудогорец намали. След центриране от корнер Георги Терзиев бе най-съобразителен в наказателното поле и с глава успя да се разпише, за да запази шансовете на своя тим в двубоя.

Последваха силни минути за разградчани. Марселиньо получи нова възможност да стреля от пряк свободен удар. Този път бразилецът заложи на нестандартно изпълнение, стреляйки под стената, но този път не намери рамката на вратата.

В 28-ата минута тимът на Лудогорец пропиля „златен” шанс да изравни резултата. Разградчани стигнаха до дузпа, след като капитанът на гостите Ловренчич задържа в наказателното поле Якуб Швиерчок. Самият поляк застана зад топката, но наивното му изпълнение струва скъпо на Лудогорец. Швиерчок заложи на изпълнение тип „Паненка” и сгреши. Слабият му удар бе спасен от вратаря на гостите, който изби в корнер.   

В последната минута на първата част гостите отново застрашиха вратата на Ренан дос Сантос, но този път късметът бе на страната на домакините. Козмин Моци се намеси решително и изби в корнер, след което не последва опасност за стража на домакините.  

БГНЕС
18 снимки

На почивката Стойчо Стоев реагира, изваждайки от игра Якуб Швиерчок, пускайки на негово място Клаудиу Кешеру. Началото на втората част обаче бе повече от кошмарно за домакините. Само три минути след подновяването на играта, тимът на Ференцварош заби трети гол във вратата на Лудогорец.

Шкварка изведе Токмак Нгуен отляво, който с лекота премина покрай Джордан Икоко, нахлу в наказателното поле, където пробва техничен удар. След рикошет в тялото на Яцек Горалски, топката залъга Ренан дос Сантос и попадна във вратата за 3:1 в полза на гостите.

В 69-ата минута Лудогорец успя да намали пасива си с доза късмет. След поредната атака към вратата на Ференцварош, топката бе центрирана отляво, футболист на домакините не успя да стигне до нея, тя тупна коварно и се отби в крака на Марсел Хейщер, който си реализира нелеп автогол.

Няколко минути преди края надеждите на Лудогорец бяха окончателно убити след безразсъдните действия на Козмин Моци. Румънският бранител извърши изключително груб фаул в центъра на терена, влизайки с бутоните в тялото на Зубков и съвсем заслужено получи директен червен картон.

ЛУДОГОРЕЦ – ФЕРЕНЦВАРОШ 2:3 /1:2 в първия мач/

0:1 Харатин 17'

0:2 Шкварка 21'

1:2 Терзиев 24'

1:3 Токмак 48'

2:3 Хейщер 69'

Стадион: "Лудогорец Арена", Разград

Рефер: Донатас Румсас, Литва

Лудогорец: Ренан, Недялков, Моци, Терзиев, Икоко (Сисиньо 64), Дяков, Горалски, Чибота, Марселиньо (Дан Битон 64'), Жоржиньо, Швиерчок (Кешеру 46)

Червен картон: Козмин Моци

Треньор: Стойчо Стоев

Ференцварош: Дибус, Ловренчич, Блажич, Двали, Хейщер, Ихнатенко (Шигер 57), Харатин, Шкварка, Зубков, Нгуен (Варга 61), Пришкин (Ландзафаме 73')

Жълти картони: Дибус, Ловренчич, Ихнатенко

Треньор: Сергей Ребров


Още по темата:

Лудогорец загуби в Унгария, но запази шансовете си живи 

Стойчо Стоев: В Разград ще търсим убедителен успех

Швиерчок: Имаме шансове

Петричев: Има бъдеще пред Лудогорец