Отборът на Лудогорец записа пета поредна загуба в груповата фаза на лига Европа. Българският шампион отстъпи на Антверпен с 1:3 при визитата си в Белгия. Почетното попадение за разградчани бе дело на новото попълнение Кирил Десподов в началото на втората част. Това бе дебютен гол за нападателя с фланелката на Лудогорец.

Домакините започнаха силно срещата и се оттеглиха на почивка с гол преднина, но българският тим имаше своите добри моменти в началото на второто полувреме, когато изравни резултата. Антверпен излезе отново поведе след спорно попадение на опитния Ричи де Лае, който реализира с глава, но преди топката да влезе във вратата, докосна ръката му.

Негативната серия на Лудогорец в груповата фаза отрежда на тима последното място в група J. Тимът на Светослав Генчев няма нито една спечелена точка до този момент, а в последния си мач приема ЛАСК Линц в Разград.

Статистика от Антверпен - Лудогорец

източник: Sofascore.com

Мачът започна с натиск на домакините, които стигнаха до първата си реална голова възможност още в 3-ата минута. След поредица от грешки в българската отбрана, първо на Григоре, а след това и на Антон Недялков, тимът на Антверпен стигна до отличен шанс, но късметът покри „орлите”. Топката бе подадена във вратарското поле, където Геркенс стреля от близка дистанция, но уцели рамката на вратата. Веднага след това домакините стигнаха до корнер, след който обаче, не последва опасност за Владо Стоянов.

Първият удар на сметката на Лудогорец дойде в 8-ата минута, когато Антон Недялков пробва късмета си с далечен изстрел по  диагонала, но топката профуча покрай вратата.

Следващата възможност в мача бе за Коджи Мийоши. Десният халф-бек на домакините проби много добре по рилото и след като стигна до наказателното поле пробва удар с левия крак. Точността обаче му изневери и коженото кълбо не затрудни по никакъв начин българския страж.

Домакините продължиха да бъдат по-активния тим на терена, настанявайки се трайно в половината на българския шампион, за да дойде 20-ата минута, когато резултатът бе открит. След атака отдясно, футболистите на Антверпен лесно превзеха терен, за да стигне топката до младежкия камерунски национал Мартан Онгла, който пое коженото кълбо, справи се с Абел Анисе и с мощен шут от 23 метра не остави шансове на Владислав Стоянов.

Антон Узунов
73 снимки

Само пет минути по-късно домакините направиха непростим пропуск. След нова грешка на Абел Анисе дълбоко в половината на разградчани, Рефаелов открадна топката и пусна пас към Мийоши на десния фланг, той вместо да стреля, подаде на Бенавенте, който абсолютно сам, от четири метра стреля над вратата.

В 30-ата минута, след поредната многоходова атака на Антверпен, се стигна до нов опасен удар към българската врата. Този път той бе отправен от Геркенс, който бе оставен непокрит в пеналта, но изстрелът му профуча покрай десния страничен стълб.

В края на първата част домакините пропиляха поредна великолепна възможност. Този път на върха на атаката на домакините се озова Юклерод, който стреля силно по диагонала, но и той бе неточен. Още в следващото нападение за „червените”, Геркенс проби отдясно и стреля по диагонала, за да разтресе левият страничен стълб зад Стоянов.

Три минути преди почивката проблемите за Станислав Генчев станаха още по-сериозни. Специалистът трябваше да извърши принудителна смяна в състава си, след като Жордан Икоко получи разтежение в лявото бедро и не успя да продължи мача. На неговото място на десния бек се появи Георги Терзиев.

Последният шанс за първата част бе отново на сметката на домакините. След центриране от корнер. Ричи де Лае се извиси над всички в наказателното поле и стреля с глава, но неточно.

Статистика от Антверпен - Лудогорец

източник: Sofascore.com

Втората част започна отлично за Лудогорец. Само за няколко секунди разградчани създадоха две страхотни възможности за гол и имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Ричи де Лае. В първата атака след първия съдийски сигнал за второто полувреме, Кирил Десподов бе изведен абсолютно сам срещу вратаря на домакините, но слабият му удар бе избит от вратаря с крак в корнер. След последвалото центриране Де Лае игра откровено с ръка, но главният рефер прецени, че няма умисъл в действията на защитника. В последвалата атака, пред  Мавис Чибота също се разкри голов шанс, но изстрелът му бе блокиран.

В 53-ата минута Кирил Десподов се реваншира по най-добрия начин за пропуска си в началото на полувремето. Този път новото попълнение на шампионите бе безапелационен и се разписа за 1:1. Каули Оливейра изведе нападателя зад отбраната на домакините с левия крак не остави шансове на френския вратар на домакините.

След гола на Лудогорец, домакините отново увеличиха оборотите и в 61-ата минута стигнаха до великолепна възможност отново да поведат в резултата. Юклерод бе изведен зад отбраната на разградчани и останал само срещу Владо Стоянов пропусна, пращайки топката в десния страничен стълб.

В 71-ата минута разградчани действаха доста наивно в предно позиции и не успяха да се възползват от грешка при изнасянето на топката от страна на домакините. Текпетей пресече пас и се понесе в предни позиции, стигна до наказателното поле и потърси комбинация с Елвис Ману, който обаче не успя да овладее добре, засуети се и не успя да стреля.

Секунди по-късно домакините стигнаха до свободен удар в половината на Лудогорец, след който „орлите” показаха стара слабост при статичните положения. След последвалото центриране отбраната на българския тим отново не действа сигурно и позволи на Ричи Да Лае да насочи с глава топката в десния ъгъл на вратата за 2:1. Останаха съмнения, че след удара с глава на защитника, топката докосва и ръката му, но реферът остана безмълвен. 

Крайния резултат в срещата бе оформен от крилото Бенсон, който се възползва от пас на Мийоши отляво и почти на празна врата нямаше как да сгреши за 3:1.

В продължението на срещата Драгош Григоре получи втори жълт картон и бе отстранен от игра.

FT / АНТВЕРПЕН – ЛУДОГОРЕЦ 3:1

1:0 Онгла 20'

1:1 Десподов 53'

2:1 Де Лае 72'

3:1 Бенсон 87'


Стадион: „Босейл”, Антверп

Рефер: Павел Орел (Чехия)


Антверпен (5-4-1-): 46 Бутец - 19 Мийоши, 4 Сек, 26 Желин, 2 Де Лае, 6 Юклерод (28 Бенсон 64'), 16 Геркенс (70 Мбокани 85') -  38 Харун, 18 Онгла (15 Боя 77'), 11 Рефаелов (20 Бута 77' - 24 Бенавенте (23 Ампома 64')

Резерви: 1 Бейренванд, 5 Верстраете, 21 Батубансика,

Старши треньор: Иван Леко

Лудогорец (4-2-3-1): 27 Стоянов - 3 Недялков жк,  21 Григоре чк, 24 Вердон, 22 Икоко (5 Терзиев 44'), 12 Анисе, 25 Баджи (7 Сантана жк 83), 13 Чибота (37 Текпетей 67'), 95 Каули, 11 Десподов, 28 Кешеру (10 Ману жк 67')

Резерви: 33 Ренан, 30 Моци, 32 Жосуа Са, 64 Янков, 81 Митков, 82 Йорданов

Старши треньор: Станислав Генчев