Пред родния шампион – Лудогорец, стои нелеката задача да опита да елиминира хърватския първенец Динамо Загреб. „Орлите“ са с пасив от един гол след поражението с 1:2 в Разград през миналата седмица, а в хода на нея се разделиха и с голмайстора си Пиерос Сотириу, който замина да играе в Япония.

Успехът като гост в България дава нужната увереност у „модрите“, които едва три пъти са се проваляли, когато са взимали първо победата като гост, след което следва поражение на „Максимир“. Единствено Оксер, Стяуа и Олборг са сторвали това нещо през годините и родният шампион има възможността за четвърти път да разочарова хората в Загреб. Първо през 1989-а година това прави Оксер за Купата на УЕФА. Динамо бие с 1:0 във Франция, като голмайстор е Давор Шукер, но в ответния мач в Хърватия Оксер надделява с 3:1, след което елиминира хърватите.

Антон Узунов
43 снимки

Четири години по-късно през септември Динамо бие Стяуа в Букурещ с 2:1 в мач от предварителните кръгове за ШЛ. Вторият мач се играе в Любляна, тъй като УЕФА не позволява на хърватските отбори да домакинстват на своите терени по време на войната. Феновете на Динамо „окупират“ стадион „Олимпия“, където се очаква да влязат в Шампионска лига.

Още по темата:

Шимунджа: Трябва да сме умни и да изчкаме своя момент

Вердон: Нужна е максимална концентрация в защита

Иван Йорданов: Почувствах се супер, когато разбрах, че ще съм титуляр срещу Динамо

Всичко започва добре за Динамо, който поведа с 1:0 чрез Влаович, но крайният резултат отново е 3:1 в полза на съперника и „модрите“ отпадат от турнира.

Третият път датира отпреди осем години в третия квалификационен кръг за Шампионска лига. Тогава опонент е датският Олборг. В първия мач в Скандинавия „сините“ печелят с 1:0 след гол на Марсело Брозович. Всеки смята, че хърватският отбор е далеч по-класния и реваншът в Загреб е считан за формален.

Хърватите играят отново изключително силно у дома и завършват мача с 18 удара посока вратата на вратаря Ларсен, но след две грешки от домакинската защита и два гола на Якобсен датчаните продължават към плейофа на надпреварата. 

Драган Иванов, специален пратеник на Gong.bg в Хърватия